listopada 23, 2016

Pikantna zupa z soczewicy/ Spicy Lentil Soup

Tym razem zapraszam na bardzo pożywną i rozgrzewającą zupę z soczewicy. Tworząc przepis zainspirowałam się smakami Indii - do zupy dodałam aromatyczną mieszankę przypraw: garam masala, imbir, kmin rzymski i kurkumę. Będzie smaczna z indyjskimi pieczywem (chapati lub naan) albo pasztecikami. Smacznego:)

3 szklanki bulionu drobiowego lub jarzynowego,
puszka pomidorów,
2 i pół szklanki ugotowanej soczewicy (brązowej),
2 duże marchewki (z bulionu),
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
kilka łyżek natki pietruszki lub kolendry,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, garam masala (u mnie około łyżeczki, polecam od Skworcu)), imbir (3/4 łyżeczki), kmin rzymski (3/4 łyżeczki), kurkuma (3/4 łyżeczki), słodka papryka (1/2 łyżeczki)

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na niewielkiej ilości tłuszczu przesmażyć drobno posiekaną cebulę, gdy będzie szklista, dodać przyprawy i czosnek. Smażyć jeszcze 2 minuty. Wszystkie składniki zupy zmiksować na gładko (część soczewicy można zostawić w ziarenkach). Gotować całość 5-10 minut, ewentualnie doprawić. Posypać natką pietruszki lub kolendry.

ENGLISH:

3 cups of chicken or vegetable stock (cup=250 ml),
a tin of tomatoes,
2 1/2 cup of boiled brown lentils,
2 big carrots (from the stock),
1 onion (diced),
2-3 cloves of garlic (diced),
few Tbsp of chopped parsley or cilantro,
seasonings to taste: salt, pepper, garam masala (1 tsp), ginger (3/4 tsp), cumin (3/4 tsp), turmeric (3/4 tsp), sweet pepper (1/2 tsp)

Heat a small amount of oil in a pan, add the onion and cook, stirring, until translucent. Add the garlic and the spices, cook for about 2 minutes. Blend all the soup ingredients until thick and creamy (you can leave out some of the lentils to sprinkle them on top of the soup). Simmer for 5 to 10 minutes and check the seasonings. Sprinkle with cilantro or parsley. Serve with Indian flatbread (chapati or naan) or with some hand pies.


46 komentarzy:

  1. Doskonała! Lubię pikantne zupy. Idealnie rozgrzewają i pokrzepiają. Coś wspaniałego. Chyba nigdy nie jadłam zupy typowo soczewicowej. Chcę jej spróbować. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żałuję, że nie mogę jeść pikantnego ;) ;c
    https://lone-gunmens.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna na taką jesienną pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I love lentils! And we're eating a lot of soup at the moment -- so nice in chilly weather. This is wonderful -- thanks!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak! Pikantne zupy jesienią to najlepsza z możliwych opcja na cos rozgrzewającego. Ja dzis tez gotowałam zupe ale węgierska rybna na ostro wlasnie. Z soczewicy nie jadłam i bardzo ciekawa jestem jej smaku.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ahh, już sobie wyobrażam jaka jest aromatyczna :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłem zupy z soczewicy, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. prezentuje się bardzo smakowicie<3

    OdpowiedzUsuń
  9. Pikantnie, aromatycznie - to lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  10. I love lentil soup! I haven't eaten any too spicy ones yet, though, but this one sounds great.
    Have a good evening

    OdpowiedzUsuń
  11. Taka zupa to coś dla mnie. Chętnie bym zjadła miseczkę Twojej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. amazing post, love it :)

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam wszystkie zupy i pikantne Dania :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo mi się podoba. Nie znam tych smaków i chętnie wypróbuję. Prezentuje się niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Hi Natalia, lentils are my favorite, love this soup.

    OdpowiedzUsuń
  16. Soczewica, aromatyczne przyprawy oraz szczypta pikanterii to trójkąt idealny. Piękny przepis:)

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda świetnie! Uwielbiam soczewicę, a jeśli do tego jeszcze zupa jest pikantna. *.*

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda bardzo ładnie ciekawe jak by mi smakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  19. This is the only way I eat lentils. I make my version with red lentils.

    OdpowiedzUsuń
  20. ostatnio za mną chodziła, ale musze poczekać aż mojego M ne będzie w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  21. uwielbiam zupę z soczewicy, robię ją troszkę inaczej ale Twoja też z pewnością jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  22. bardzo dostojnie wygląda i pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja nie przepadam za pikantnym jedzeniem, ale mogłabym spróbować takiej zupy. :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pikantne jedzenie to niestety nie dla mnie, ale z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ostatnio przekonałam się do soczewicy, więc z przyjemnością wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  26. zapisuję sobie przepis do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  27. Pysznie wygląda zupa :) Bardzo lubię takie zupy :)
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  28. Lubię pikantne zupy ale za soczewicą nie przepadam, może nie umiem jej robić? :]

    OdpowiedzUsuń
  29. Zjadłabym i samą taką zupę, a z pasztecikami będzie smakowała jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  30. I love lentil soup and it make at least once a week. Next to pasta it is what I make most often :) I make it very similar to your recipe, just adding the veggies I have in the house and playing around with different seasonings.
    So you have a kind of gingerbread which takes A MONTH to make? You have to tell me more about it! We will make gingerbread on Sunday. But ours will take 30 minutes to make :D
    Do you celebrate the advent sundays in Poland like we do here in Germany?
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  31. It looks very good! Thank you so much for sharing. :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Idealnie rozgrzewająca zupka na wstrętną pogodę:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Świetna rozgrzewająca zupa :) fajnie, że z soczewicą, która jest trochę niedoceniana, a smaczna i zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Pyszna zupka. :-) U mnie będzie wkrótce, ale w innej wersji. :-)

    OdpowiedzUsuń
  35. Takie zupki uwielbiam najbardziej! Mają to coś :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Przyznam, że nie jadłam nigdy takiej zupy.

    OdpowiedzUsuń
  37. Idą mrozy ;) zupa pikantna rozgrzeje!

    OdpowiedzUsuń
  38. taka rozgrzewająca zupa o tej porze roku jest idealna! :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Unquestionably believe that which you said. Your favorite justificatioin appeared to be on the internet the simplest thing to bee aware of.
    I say too you, I definitely get irked while people think about
    worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the
    top and also defined out the whole thing without haging side effect , people
    could take a signal. Will probably bee back to get more.

    Thanks

    OdpowiedzUsuń
  40. It's actually a cool and helpful piece of information. I'm glad
    that you just shared this useful information with
    us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger