listopada 29, 2016

Słodkie ziemniaki faszerowane papryką i pieczarkami / Mushroom and Pepper Stuffed Sweet Potatoes



Słodkie ziemniaki są bardzo zdrowe, dlatego staram się włączać je do naszej codziennej diety. Jakiś czas temu wymyśliłam prosty przepis na faszerowane bataty. Jako farszu użyłam pieczarek, papryki i soczewicy w gęstym sosie pomidorowym. Zapieczone z serem będą stanowić ciekawy dodatek do mięs lub wspaniałe samodzielne danie dla wegetarian. Ja piekłam ziemniaki w skórce, dzięki czemu czemu lepiej zachowują swój kształt i łatwiej jest je nadziewać. Po upieczeniu skórka łatwo da się oddzielić od wnętrza. Podawać z zestawem surówek. Smacznego:)

3 słodkie ziemniaki,
duża papryka,
200-250 g pieczarek,
2-3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
ok. 1/4 szklanki wody lub bulionu jarzynowego,
kilka łyżek ugotowanej soczewicy (u mnie ze sklepu biogo)
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, tymianek, rozmaryn
żółty ser

Słodkie ziemniaki piec w 200 stopniach około 40-50 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół. Wydrążyć część wnętrza łyżeczką. Przygotować sos: na patelni usmażyć drobno posiekaną cebulę i plasterki pieczarek. Po kilku minutach smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć minutę, dodać koncentrat, soczewicę i odrobinę wody lub bulionu. Doprawić do smaku. Sos wymieszać z wnętrzem ziemniaków, dodać natkę. Farszem nadziewać wydrążone ziemniaki, posypać startym serem. Zapiekać około 10-15 minut w 180 stopniach.

ENGLISH:

3 sweet potatoes,
1 large red bell pepper (cut in stripes),
200-250 g of button mushrooms,
2-3 heaping Tbsp og tomato paste,
1/4 cup of water or veggie stock,
few Tbsp of cooked lentils,
1 onion (finely chopped),
2 cloves of garlic (finely chopped),
few Tbsp of chopped parsley,
seasoning to taste: salt, pepper, sweet pepper, chili powder, oregano, thyme, rosemary
grated cheese

Preheat your oven to 200 C. Bake the potatoes for about 40 to 50 minutes, untill tender. Let them cool and cut them in half lengthwise.  Scoop out most of the flesh. Prepare the filling: heat a small amount of oil in a pan, add the onion and sliced mushrooms. Cook for few minutes and add the pepper. Cook for additional few minutes and add the garlic. After one minute, pour the stock or water and add the lentils and tomato paste. Season to taste and cook for a minute. Mix with potatoe flesh, add the parsley. Scoop the mixture inside each half of the potatoes. Top with grated cheese and bake for about 10 to 15 minutes. Serve with mixed greens or as a side dish.



45 komentarzy:

  1. Wow , fajny przepis musze wypróbować ;*
    https://xthy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zawsze jestem urzeczona daniami, które proponujesz. Są tak pięknie podane, apetyczne. tylko siadać i jeść. Doskonałe. Słodkie ziemniaki są bardzo dobre. Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. That looks so good and healthy!
    Have a nice evening

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pieczarki, więc to coś dla mnie! :)
    https://lone-gunmens.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm... Nareszcie coś dla mnie :)
    Pozdrawiam Niecoinna

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm... Pięknie wyglądają i zapewne tak samo dobrze smakują!
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejny fajny przepis. Bardzo lubię ziemniaki i chętnie skorzystam z pomysłu na ich podanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szkoda, że dzisiaj już tak późno. Ale jak znajdę chwilkę zrobię bo wyglądają i zapewne smakują wyśmienicie :]

    OdpowiedzUsuń
  9. Często przygotowuje faszerowane bataty i po prostu uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. We have just started harvesting sweet potatoes from our garden so all recipes using them are welcome.

    OdpowiedzUsuń
  11. I really love sweet potatoes, Natalia! These look delicious! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis. Ostatnio stsram się cześciej jeść bezmięsne przyprswy i szukałam jakiegoś ciekawego pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pod skórką ziemniaki mają najwięcej wartości odżywczych, więc jest to dodatkowa korzyść przy nieobieraniu ziemniaków. Zastosowałaś super produkty, są one bardzo wartościowe. A poza tym całe danie jest z pewnością pyszne. Ja uwielbiam faszerowane warzywa.

    OdpowiedzUsuń
  14. Love sweet potatoes! And mushrooms. So of course you know I'll love this. :-) Thanks so much.

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie bardzo przepadam za batatami, ale jeśli ktoś je lubi to dla niego przepis trafiony w 10! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wyglądają genialnie, mniam :D
    Miłego wieczoru Kochana! ♥
    monikaozdoba.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Niezłe danie ;) Nigdy nie jadłem batatów ;) Batat jest ciekawym warzywem o dużej wart. odżywczej - duża ilość potasu oraz w mniejszych ilościach magnezu.
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  18. Mój mąż byłby nimi zachwycony ;) Chętnie wypróbuję, ponieważ wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. jadłam, ale nie słodkie ale tradycyjne w takim wydaniu, bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Z pewnością kiedyś wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudowne! Moje smaki! Chetnie bym się na nie wprosila do Ciebie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  22. uwielbiam faszerowane ziemniaki. są pyszne. bardzo fajna, zapomniana receptura : )

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam pieczone bataty, muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam te twoje potrawy! Mmmm

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie wiemy czy bataty w takiej wersji by nam posmakowały. Generalnie są dla nas za słodkie i mdłe ale z drugiej strony z takimi dodatkami mogą mieć swój urok :)

    OdpowiedzUsuń
  26. nigdy nie próbowałam batatów, muszę je kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Przepadam za ziemniakami a faszerowanych jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  28. Sweet potatoes are so good for you, love how you stuffed this dish.

    OdpowiedzUsuń
  29. z chęcią bym zjadła takie na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger