piątek, 23 grudnia 2016

Barszcz czerwony z uszkami / Polish Red Borscht with Dumplings

Na zakończenie świątecznych przygotowań prezentuję kolejny polski klasyk, czyli tradycyjny barszcz czerwony na zakwasie. Pierwszy raz przygotowałam barszczyk z użyciem zakwasu i od tej pory będę go przygotowywać tylko w taki sposób - jest naprawdę pyszny:) Polecam wykorzystać przepis w kolejne Święta, na Sylwestra lub bez okazji - zakwas, który zostanie po ugotowaniu zupy warto wykorzystać w celach zdrowotnych, ponieważ jest świetnym, naturalnym probiotykiem, Ja piję go co jakiś czas, pół szklanki dziennie. Smacznego:)

Wszystkim Czytelnikom mojego bloga życzę Zdrowych, Spokojnych, Rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku:)


na zakwas:
5-6 małych buraków, 
woda (tyle, by zakryła buraki),
sól (łyżka na każdy litr wody),
kilka ziarenek ziela angielskiego,
kilka listków laurowych,
4 duże ząbki czosnku

na barszcz:
6 buraków,
1.5 l domowego bulionu jarzynowego (na Wigilię) lub drobiowego,
sól, pieprz, cukier, majeranek (do smaku),
opcjonalnie kilka suszonych grzybków, namoczonych w wodzie,
250-300 ml zakwasu (lub do smaku)

Na 5-6 dni przed gotowaniem barszczu przygotować zakwas: obrać buraki, pokroić w dużą kostkę, ułożyć w dużym słoju wraz z przyprawami i przekrojonym na pół czosnkiem. Zalać przegotowana, ostudzoną i posoloną wodą (tyle, by zakryła buraki). Zakryć słoik papierowym ręcznikiem kuchennym, zabezpieczyć gumką. Mieszać raz dziennie i zbierać powstającą piankę. Po 5-6 dniach, kiedy całość charakterystycznie pachnie i kwaskowo smakuje, zakwas będzie gotowy. Barszcz: do bulionu wrzucić namoczone, odsączone grzybki i pokrojone w małą kostkę buraki, gotować na małym ogniu (nie powinien się mocno gotować), do miękkości warzyw. Wyjąć buraki i grzybki, doprawić i wlać zakwas do smaku. Barszcz podawać z uszkami lub pasztecikami.

ENGLISH:

for the beetroot starter/ fermented beetroot juice:

5-6 small beetroots (peeled and diced),
lukewarm water (just enough to cover the beets),
salt (1 Tbsp for every litr of water),
few corns of allspice,
few bay leaves,
4 large cloves of garlic (cut in halves)

for the borscht:

6 beetroots,
1.5 l of homemade vegetable or chicken stock (we use vegetable stock on Christmas Eve),
salt, peppeer, sugar, marjorame (to taste),
few dry Polish mushrooms, soaked in water for few hours (optional),
250-300 ml of prepared beetroot starter (or to taste),

Prepare the beetroot starter 5 to 6 days before preaparing the borscht: place the beets, garlic and all the seasonings in a big jar, cover with salted water. Cover the jar with the paper towel and secure the mouth of the jar with a rubber band. Mix with the spoon once in a day and get rid of any forming foam on top of the liquid. After 5-6 days the starter should be ready: it smells and taste tangy. Prepare the borscht: add drained mushrooms and beets to the stock. Simmer on low heat, until tender. Remove the veggies and the mushrooms from the stock, season to taste and add the starter to taste (don't throw out the remaining starter, it's extremely powerful, natural probiotic. Drink 1/2 of a cup of the starter everyday to boost your immune system). Borscht should be sour, sweet and spicy. Serve with Polish dumplings (ushka) or with hand pies on the side. Enjoy:)


Wishing you a Merry Christmas and a Very Happy New Year:)

29 komentarzy:

  1. Już jutro będę wcinać :) MNIAM

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka, czekam na to cały rok! A moi włoscy znajomi są przerażeni za każdym razem, gdy powiem, że to z buraka. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałości na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham domowe barszczyki! I do tego uszka, mniam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Może w przyszłym roku uda mi się zrobić, zapisałam sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja już się nie umiem doczekać barszczyku jutro <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam taki zestaw na wigilię :-) wspaniałych Świąt kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam barszczyk z kiszonych buraków, wyszedł pyszny, a kolor? Cudowny, jak najlepsze wino!
    Wszystkiego pięknego i samych pyszności w Nowym Roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. That looks delicious and healthy!
    Merry christmas

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowny! U mnie też będzie barszczyk ;) Wesołych Świąt!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bez barszczu nie ma świąt! Wesołych Swiąt, wszystkiego dobrego

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam barszcz czerwony ;D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Barszczyk być musi :) Ach, ale świetnie, że wigilia zbliża się do nas wielkimi krokami. Uwielbiam ten świąteczny czas!
    Również życzę dużo zdrowia, uśmiechu, radości i pogody ducha.
    Niech te Święta Bożego Narodzenia będą dla magiczne, rodzinne, pełne życzliwych osób.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wesołych i Magicznych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  15. I have never read about a beetroot starter for making borscht. Now I wish I could ask my grandfather if that's how he did his. Merry Christmas Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  16. u nas zawsze jest grzybowa, a barszcz bardzo apetyczny. Radosnych i smacznych świąt

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam choc wolę biały barszcz z grzybami :)

    OdpowiedzUsuń
  18. My colleague eats Borscht at work a lot!

    -Kati

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam uszka nie tylko w Święta :)

    Pozdrawiam i życzę cudownych Świąt :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  20. obowiązkowa pozycja na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam barszcz czerwony <3
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń
  22. nie ma nic lepszego niż domowy, wigilijny barszcz. w weekend się go opiłam <3 pycha.

    OdpowiedzUsuń
  23. Barszcz z uszkami to podstawa na wigilijnym stole

    OdpowiedzUsuń
  24. How nice, Natalia! Thank you so much for sharing. :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Też gotowałam barszczyk ale zamiast uszek lepiłam pierożki.

    OdpowiedzUsuń
  26. Pyszności uwielbiam barszcz :]

    OdpowiedzUsuń
  27. Hi Natalia, never heard of a beetroot starter before, very interesting. Love the color. Happy Holidays!!!!

    OdpowiedzUsuń