sobota, 31 grudnia 2016

Chleb orkiszowy / Spelt Bread

Domowe pieczywo jest najlepsze na świecie, a pieczenie własnych bułeczek czy chleba jest bardzo satysfakcjonujące. Mam już swoje ulubione przepisy na chleby żytnie z ziarnami, więc od czasu do czasu lubię poeksperymentować z innymi rodzajami mąki. Ostatnio upiekłam smaczny chleb z pełnoziarnistej mąki orkiszowej - ma miękki środek i delikatnie twardą skórkę obsypaną sezamem. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu i idealny do przygotowania zdrowych kanapek. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)

Polecam też chleb pszenno-żytni za zakwasie i chleb pszenno-żytni na drożdżach:)

na 2 bochenki:

800 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
2 łyżeczki soli,
7 g suchych drożdży,
2 łyżki oleju lub oliwy,
łyżeczka miodu,
600 ml ciepłej wody,
sezam do posypania chlebka

Połączyć mąkę z solą, dodać suche drożdże, wymieszać. Dodać miód, oliwę i wodę. Wyrobić około 10 minut (ja użyłam miksera i mieszadeł do ciasta drożdżowego, bo ciasto jest dość klejące). Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć do dwóch natłuszczonych i wyłożonej papierem do pieczenia keksówek (21x10 cm lub trochę większe). Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1.5 godziny lub do momentu, aż ciasto wyrośnie po brzegi foremki (chleb nie urośnie bardzo podczas pieczenia). Delikatnie posmarować każdy chleb mlekiem i posypać sezamem. Piec w 200 stopniach około 40-50 minut.

ENGLISH:

for 2 loaves of bread:

800 g of whole wheat spelt flour,
2 tsp of salt,
7 g od dry yeast,
2 Tbsp of oil,
1 tsp of honey,
600 ml of warm water,
sesam seeds and a bit of milk to smear the bread before baking

Prepare two bread pans (21x10 cm or a bit bigger), grease them, cover with baking paper and set aside. Mix the flour and the salt, add the yeast and combine. Add the honey, oil and water. Knead the dough for about 10 minutes using a mixer with a dough hook (the dough is sticky). Divide the dough in half and place each half in the prepared pan. Cover with kichen towel, place somewhere warm for about an hour and a half or until it's doubled in size (the risen loaves should fill almost the whole pan, because they will not rise much in the oven). Gently brush the loveas with milk and sprinkle some sesam seeds on top. Bake in preheated oven (200 C) for about 40 to 50 minutes. Enjoy:)

See the original recipe.



47 komentarzy:

  1. Nigdy jeszcze nie robiłam chleba. :) Twój wygląda pycha i na pewno jest o wiele lepszy, taki domowy. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często piekę bułeczki ale słodkie takich zwykłych ani chleba nigdy nie robiłam . Moja mama kiedys próbowała upiec chleb ale nie wyszedł jej zbyt dobry .

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszy!

    Szczęśliwego Nowego Roku !!! ]:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie pieczę chleb orkiszowy. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny chlebuś :) Zjadłabym ze smakiem :) Z masełkiem byłby idealny. Uwielbiam domowy chleb.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniały bochen :) super wyrósł :) Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Spodobał mi się od pierwszego wejrzenia :)Muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wyrośnięty chlebek. Uwielbiam domowe pieczywo :)

    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O, chlebki mam w swoim repertuarze , więc spróbuję i tego :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Koniecznie muszę przetestować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm, ale smakowicie wygląda. Chyba kiedyś go spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I need to buy more spelt flour. Wishing you an amazing 2017.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja jem pieczywo, ale tylko kupne ze sklepu. Nigdy jeszcze nie piekłem chleba i muszę to zmienić. Najwyższy czas, aby zacząć piec domowe pieczywo.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!! :)

    zapraszam do mnie: http://roxyolsen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Robiłam podobny ale z żurawiną w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zawsze chciałam zrobić sama chlebek ^^ A słyszałam wiele dobrego o mące orkiszowej, iwęc jak najbardziej na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :*

    OdpowiedzUsuń
  18. nice post :)

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpowiedzUsuń
  19. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, dużo zdrowia oraz optymizmu; rewelacyjnych wpisów, trafnych komentarzy, licznych czytelników oraz sukcesu w życiu prywatnym.

    Mąka orkiszowa to jedna z moich ulubionych!

    OdpowiedzUsuń
  20. Chlebuś wygląda cudnie a jak smakuje i pachnie! Na pewno wyśmienicie :)
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspaniały chlebuś :-) wszystkiego najlepszego w Nowym Roczku :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pięknie wyszedł. Moja mama też taki piecze. Szczęśliwego Nowego Roku. :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo lubię chleb i bułeczki orkiszowe, ale jeszcze nigdy ich nie piekłam sama. Muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  24. This bread looks so healthy and yummy!
    Happy New Year!!!

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda niesamowicie smacznie! :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  26. This bread looks delicious and healthy, Natalia! Happy New Year to you! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. This sounds like a great recipe! We have been making our own spelt bread a couple of times but we always used fresh yeast and never the dry one. I will try it with the dry one too. Also, thank you a lot for your new year wishes and everything! I wish you all the best for 2017 too and I hope the new year will bring nothing but love and joy to you and your family. I had a wonderful christmas holiday with my family and then celebrated new years all alone with my husband. It was really beautiful :)
    Happy new year again!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  28. Czy można zrobić np z malki razowej wg tej receptury?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam,ale myślę,że może bardziej w formie mieszanej,część razowej,część zwykłej☺

      Usuń
  29. Piekę ostatnio chleby na zakwasie (uczę się z różnymi skutkami). Ale taki orkiszowy chlebek musi być przepyszny!
    Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  30. uwielbiam chleby domowej roboty :)

    Pozdrawiam i WSZYSTKIEGO CO NAJLEPSZE W NOWYM ROKU :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  31. Pięknie wyrośnięty i wypieczony chlebek <3
    Wszystkiego najlepszego w nowym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Great recipe!
    Happy New year!
    Would you like to follow each other? Follow me on Blog and Google+ and I'll follow you back!
    www.recklessdiary.ru

    OdpowiedzUsuń
  33. That looks so delicious :)

    Happy New Year

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda przepysznie! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń
  35. Your bread looks perfectly baked love the sesame seeds. Happy New Year!

    OdpowiedzUsuń
  36. lubię chleb domowej roboty :P)

    OdpowiedzUsuń
  37. Polecam Ci wypróbować ten przepis na chleb z żurawinką:
    http://warmiaczka.blogspot.com/2016/07/pszenno-zytni-chleb-z-zurawina.html
    Jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  38. Ciężko kupić teraz "dobry" chleb. Muszę sobie tą stronę zapisać.
    Z chęcią dołączam do obserwatorów :)

    OdpowiedzUsuń