grudnia 14, 2016

Świąteczne ciasto z kremem i owocami / Christmas Muffin Cake with Fruits and Frosting


Świąteczne ciasto z kremem i owocami przepis
Świąteczne ciasto z kremem i owocami 
Świąteczne ciasto z kremem i owocami przepis

Świąteczne ciasto z kremem i owocami przepis




Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych makowców, serników czy keksów, ale jeśli potrzebujecie prostego przepisu na ciasto, które można upiec nawet w Wigilię, to koniecznie upieczcie moje dzisiejsze świąteczne ciasto z kremem i owocami. Jego niewątpliwą zaletą jest bardzo krótki czas przygotowania - całość wystarczy tylko wymieszać trzepaczką, wlać do formy, a po upieczeniu udekorować prostym kremem i owocami. Wygląda pięknie, smakuje świątecznie i na pewno uda się każdemu. Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na ciasta z kremem :)

Polecam również moje pyszne ciasto Arkadia bez pieczenia:


Świąteczne ciasto z kremem i owocami, składniki:

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:

2 szklanki mąki,
szklanka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru,

duża szczypta mielonej wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym lub ekstraktem),
2 jajka,
1/3 szklanki oleju,
skórka starta z dużej pomarańczy lub cytryny


krem:
200 ml kremówki,
200 g kremowego serka (typu Twój Smak, Philadelphia),
szczypta wanilii,
skórka z połowy cytryny,
cukier puder (do smaku)

owoce:
mały granat,
2 kiwi,
2 mandarynki,
kostka czekolady i wiórki kokosowe do posypania ciasta

Świąteczne ciasto z kremem i owocami, przygotowanie:

W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, wanilię, proszek, cukier, skórkę), w drugiej mokre (jajka, śmietanę/jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać trzepaczką lub łyżką, tylko do połączenia!). Wlać ciasto na tłuszczonej i wyłożonej papierem tortownicy (21 cm). Piec w 180 stopniach około 45-50 minut (gdyby ciasto za szybko się rumieniło, przykryć je papierem do pieczenia). Ostudzić (przez pierwsze 15-30 minut w wyłączonym piekarniku). Przygotować krem: śmietankę ubić na sztywno, w drugiej misce zmiksować serek, aby stał się bardziej puszysty. Połączyć śmietankę z serkiem, dodać skórkę, wanilię i cukier puder do smaku. Krótko zmiksować. Kremem posmarować wierzch ostudzonego ciasta, udekorować cząstkami mandarynek, kiwi i ziarenkami granatu. Posypać wiórkami kokosowymi i startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:




ENGLISH:
2 cups of flour (cup=250 ml),
1 cup of greek yoghurt or sour cream,
2 tsp of baking powder,
1 cup of sugar,
2 eggs,
a pinch of vanilla powder,

1/3 cup of oil,
zest from one big orange

for the frosting:
200 ml of heavy cream,
200 g of cream cheese,
a pinch of vanilla powder,
zest from half of a lemon,
powdered sugar (to taste)

toppings:
small pomegranate,
2 kiwi fruits,
2 mandarines,
grated chocolate and coconut shavings

 
Preaheat your oven to 180 C. Grease your springform pan (23 cm), cover with baking paper and set aside. Mix all the dry ingredients (flour, vanilla, sugar, orange zest and baking powder). In another bowl mix the eggs, yoghurt and oil. Add the dry ingredients and mix just to combine. Place the batter into the prepared pan,  bake for about 45 to 50 minutes (cover the cake with the baking paper during baking, if browns too quickly). Let cool completely (cool the cake for 15 to 30 minutes in your turned off oven, then let it cool on the kitchen counter). Prepare the frosting: beat the heavy cream, until it forms stiff peaks. In another bowl beat the cream cheese, until fluffy. Mix the heavy cream and the cheese, add zest and sugar to taste. Frost the cake with prepared frosting, decorate with pomegranate seeds, tangerines and kiwi fruits. Sprinkle with coconut shavings and chocolate. Store in the fridge. Enjoy:)


44 komentarze:

  1. ile kolorów w jednym cieście to mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. This looks really beautiful and delicious, Natalia! :) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hahaha.. dostałam ślinotoku jak tylko zdjęcie zobaczyłam :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. no dobra.. masz mnie.. zostaję na dłużej ;-) całkiem nieźle trafiasz w mój gust kulinarny :-D Obserwuję :-*

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, ale pieknie się prezentuję, wolę nie myśleć jak smakuje bo jestem na diecie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie i kolorowo :D. Podejrzewam, że u mnie w 1 kolejności góra by zniknęła :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow ale super wygląda ;D

    grlfashion.blogspot.com
    Zapraszam;*

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne ciacho. Niby tylko muffinkowe, ale jak ślicznie ozdobione :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Looks so delicious and nice!
    Have a good evening

    OdpowiedzUsuń
  10. No to żeś zrobiła mi smaka :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie biszkoptowe ciasta z dodatkiem owoców, moja mama zawsze mi takie przyrządzała :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne ciacho :) Faktycznie może być idealne na świąteczny stół i wygląda naprawdę pysznie. Takie kolorowe. Dodatkowo zachęca mnie ten krótki czas jego przygotowania. Na święta mamy już wybrane wypieki, ale przed z chęcią bym go zrobiła. Mniam, mniam :)
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie piękne! I ile kolorków na nim jest no takie ciacho mieć na stole super

    OdpowiedzUsuń
  14. uuu musisz otworzyć swoją cukiernie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. może i świąteczne ciasto, ale im dłużej patrzę, to mi coraz bardziej z wakacjami się kojarzy ;)
    pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Aromaty wanili i pomarańczy... do tego takie efektowne i kolorowe :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale świetne! Te kolorowe owoce na wierzchu wyglądają zabójczo! :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniałe ciasto, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetnie wygląda i na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ojej! co za pyszności <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  21. This is just beautiful with all those colors! This is the perfect Christmas breakfast!

    OdpowiedzUsuń
  22. Such a beautiful color Natalia, perfect for the holidays!

    OdpowiedzUsuń
  23. Wow, this looks really delicious! I like that you use fresh fruit on the topping. I know many use sugar coated fruits instead, am I right!? We will make some Christmas baking this weekend and I am already looking forward to it :) Today, we will first and foremost make the vegan cheese cake that I have been posting on my blog a while ago. A friend of mine is celebrting her birthday tomorrow and I will bring the cake :)
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo lubię proste ciasta, które nie wymagają dużej roboty przy jego przyrządzaniu. W tamtym roku na święta właśnie upiekłem keks, biszkopt z budyniem i biszkopt z masą makową :) Pychotka.
    Pani ciasto prezentuje się wyśmienicie. W sam raz na wigilię ;)
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  25. Pięknie i kolorowo się prezentuje. Za smak wygląd bym je zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda obłędnie i na pewno jest odświeżające , dobra alternatywa dla ciężkich słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Kusząca propozycja! Wygląda tak pięknie, że nie sposób mu się oprzeć.

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda pysznie, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  29. bardzo fajne ciacho :) smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger