czwartek, 8 grudnia 2016

Zupa grzybowa z kaszą jęczmienną / Polish Mushroom Soup with Barley

Zupa grzybowa to jedno z tych dań, które w każdym domu przyrządza się troszkę inaczej. Ja proponuję dziś pyszną grzybową z dodatkiem zdrowej kaszy jęczmiennej, mnóstwa warzyw i aromatycznych, świeżych ziół. Sprawdzi się nie tylko w Wigilię, smacznego:)

1.5-2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
350-400 g grzybów (świeżych lub mrożonych; u mnie borowiki),
1/2 szklanki suszonych grzybów,
350 g warzyw (marchewka, seler, pietruszka, ziemniaki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
duża garść natki pietruszki i koperku,
czubata łyżka masła,
czubata łyżka mąki,
opcjonalnie kilka łyżek śmietanki,
sól, pieprz (do smaku),
ugotowana kasza jęczmienna

Suszone grzyby zalać wodą, moczyć kilka godzin lub całą noc. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pozostałe warzywa pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na wiórki. Grzyby pokroić w plastry i smażyć krótko z warzywami na niewielkiej ilości tłuszczu. Zalać bulionem, dodać namoczone grzyby i wlać wodę z moczenia grzybów (do smaku). Gotować na małym ogniu, do miękkości składników (około 15-20 minut). Przygotować zasmażkę: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, szybko rozmieszać i dolać szklankę zupy. Wymieszać dokładnie i połączyć z resztą zupy. Opcjonalnie wlać kilka łyżek śmietanki. Posypać świeżymi ziołami. Do talerzy nakładać 2-3 łyżki kaszy jęczmiennej, nalać zupę.

ENGLISH:

1.5-2 l of homemade chicken or vegetable stock,
350-400 g of Polish mushrooms, sliced (fresh or frozen); I've used borowik mushrooms (cep mushrooms/porcini),
1/2 cup of Polish dry mushrooms,
350 g of mixed vegetables: carrot, celery, potatoe, parsnip (grated or finely diced),
1 onion (finely chopped),
2 cloves of garlic (finely chopped),
a big handful of fresh parsley and dill,
a heaping Tbsp of butter,
a heping Tbsp of flour,
few Tbsp of heavy cream (optional),
salt and pepper (to taste),
cooked barley

Place the dry mushrooms in water and soak them for few hours or overnight. Heat a small amount of oil in a pan, add the vegetables and sliced mushrooms, cook for for few minutes. Cover with stock, add the soaked mushrooms and few tablespoons of their liquid (to taste). Turn the heat down to low and simmer for about 15 to 20 minutes (or until tender). Prepare the roux: melt the butter in a small saucepan, add the flour and stir well. Add a cup of soup and mix, until free of any lumps. Add the mixture to the soup and simmer for additional few minutes. Add the cream and sprinkle some fresh herbs all over. Place 2-3 tablespoons of barley on each plate, cover with hot soup. Enjoy:)






40 komentarzy:

  1. grzybów nie powinnam jeść,ale ciężko nie ulec takiej zupce:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaaa jeść omnomnom :D Ty czarownico :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jak u mamy <3 :D

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis dla mnie :) Dziś mam taka ochotę na zupę, że z pewnością go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I love mushrooms! Sounds delicious.
    Have a good day

    OdpowiedzUsuń
  6. zupełnie inna od tej, którą robi moja Mama i od tej którą ja wczoraj popełniłam i wkrótce mam zamiar zamieścić na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupę grzybową uwielbiam! To moja ukochana zupa. Już nie mogę się doczekać wigilii, także ze względu na to, że właśnie grzybowa pojawia się w menu ;)
    A tak na poważnie - pyszna zupka. Z kaszą jęczmienną jej jeszcze nigdy nie robiłam. Ciekawa opcja. Warto spróbować.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała! Doskonale trafiona w mój gust, muszę taką ugotować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupę grzybowa uwielbiam ale z kaszą nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj ze składników wnioskuje, że nie za bardzo by mi posmakowała ta zupa. :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadłam takiej zupy, a wygląda smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy sposób na grzybowa u mnie w domu zawsze z ziemniakami, moze czas coś zmienić 😀

    OdpowiedzUsuń
  13. Kaszę jęczmienną toleruje tylko w krupniku :P do tej zupki chyba wolałabym Lane ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  14. I love porcini mushrooms so I know this is delicious.

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie robiłam zupy grzybowej... chyba pora się do niej przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Oj jak dawno już nie jadłam zupki grzybowej, ah pyszna jest

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie jadłam nigdy zupy grzybowej :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Niestety do grzybów nigdy się nie przekonałam :(

    OdpowiedzUsuń
  19. Jaka fajnie gęsta, nie dość że rozgrzeje to jeszcze można się porządnie najeść :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Takiej wersji zupy grzybowej zupełnie nie znałam. U mnie przygotowuje się ją na bazie soku z kapusty kiszonej. Ach smak mojego dzieciństwa i piątkowych powrotów ze studiów do rodzinnego domu. Mama zawsze mnie nią rozpieszczała ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Lubię grzybową zwykle z makaronem ale kiedyś jadłam z kaszą gryczaną więc i Twoja wersja by mi smakowała :) pozdrawiam 💜

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo lubie zupe grzybowa ale przyznam się ze w takiej wersji nigdy nie jadlam Wyglada tak apetycznie ze chciałabym ja sprobowac nawet teraz

    OdpowiedzUsuń
  23. Z miłą chęcią wypróbuję, tym bardzie, że jest bez mięsa i kocham zupy.

    http://malinowa-panna.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  24. I really would love to try this soups. I love soups with Barley but usually I am too lazy to make it, because it takes so long to cook. Maybe I should try to make it in the pressure cooker, I am sure it will be faster like that :D
    Will you cook something for Christmas eve or will it be your mother who will do the cooking? We are not sure yet what to prepare but I was thinking of making some potatoe dumplings even though I have NO idea how to make them...
    Have a great weekend and thank you a lot for your last comment on my blog : )
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara

    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo lubię takie zupki! Zdrowe i sycące :)

    OdpowiedzUsuń
  26. nie przepadam za grzybami ale mm spróbowałabym :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda strasznie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ale pyszności i jak zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Chętnie skorzystam z przepisu, bo nie umiem robić dobrej grzybowej, a kaszę lubię w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  30. Super pomysł aby dodać kaszę do grzybowej :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Nie jadłem jeszcze zupy grzybowej z kaszą jęczmienną ;) Niezłe połączenie.
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  32. z kaszą jęczmienną grzybowej zupy jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  33. Zupa wygląda tak apetycznie, ze natychmiast jest się głodnym:)

    OdpowiedzUsuń