poniedziałek, 30 maja 2016

Zupa z młodej kapusty

W trakcie panujących upałów naszym pierwszym wyborem niekoniecznie są zupy, ale w sezonie na młodą kapustę warto przygotować pożywną zupę jarzynową. Taka delikatna zupa kapuściana będzie idealna na chłodniejsze dni lata. Ja użyłam do jej przygotowania mnóstwa świeżych ziół, które nadają daniu wiosennego aromatu. Swoją przyrządziłam na wywarze jarzynowym, ale jeśli chcemy, by zupa nabrała innego charakteru, możemy przygotować ją na tradycyjnym bulionie. Smacznego:)

1.5 l domowego wywaru (jarzynowego lub mięsnego),
główka młodej kapusty,
3 małe ziemniaki,
2 marchewki,
2 łodygi selera naciowego,
biała część pora lub mała cebula,
2 małe ząbki czosnku,
duży pęczek koperku,
kilka czubatych łyżek natki pietruszki,
kilka łyżek posiekanego szczypiorku,
sól i pieprz (do smaku)

Poszatkować kapustę. Pozostałe warzywa pokroić w małą kostkę. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć jarzyny, drobno posiekaną cebulę i czosnek (czosnek dodajemy pod koniec smażenia). Gdy całość się zeszkli, zalać wszystko wywarem i dodać poszatkowaną kapustę. Gotować na małym ogniu do miękkości składników (ok. 20 minut). Dodać posiekane świeże zioła, doprawić do smaku.



piątek, 27 maja 2016

Makaronowa sałatka z tuńczykiem

Dziś kolejny przepis na prostą i pożywną sałatkę z tuńczykiem i mnóstwem świeżych ziół. Do jej przygotowania użyłam tego, co akurat miałam w lodówce, dlatego zachęcam do stworzenia własnej warzywnej kompozycji. Do sałatki możemy też dodać paprykę, kukurydzę, a nawet młodą rukolę. Danie bardzo dobrze sprawdzi się na wynos jako lekki obiad lub piknikowa przekąska. Smacznego:)

ok. 150 g makaronu (u mnie pełnoziarnisty),
2 małe jajka na twardo,
duży pomidor,
pół dużego ogórka,
puszka tuńczyka w kawałkach,
1-2 łodygi selera naciowego,
mały pęczek szczypiorku,
mały pęczek koperku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
sok z cytryny (do smaku),
kilka łyżek oliwy,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka lub/i ostra papryka, granulowany czosnek

Makaron ugotować al dente, ostudzić. Jajka i warzywa pokroić w małą kostkę (pozbywając się pestek z pomidora i ogórka). Odsączyć tuńczyka.. Połączyć wszystkie składniki z rozdrobnionym tuńczykiem, dodać posiekane zioła, przyprawy oraz sok z cytryny i oliwę. Sałatka będzie najsmaczniejsza w temperaturze pokojowej.


środa, 25 maja 2016

Biszkopt z rabarbarem

Korzystając z sezonu na rabarbar, zapraszam na banalnie proste i szybkie w przygotowaniu ciasto biszkoptowe. Aby bardziej podkreślić kwaśny smak rabarbaru, do biszkoptu dodałam skórkę z cytryny, która idealnie do niego pasuje. Gotowe ciasto polałam prostym lukrem z mleka i cukru pudru, ale sprawdzi się też tradycyjny lukier z sokiem cytrynowym. Podczas przygotowania ciasta pamiętajmy o bardzo dokładnym ubiciu jajek z cukrem oraz o tym, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Smacznego:)

Przepis na ciasto biszkoptowe znalazłam tutaj.

na tortownicę o średnicy 23 cm:

5 jajek (w temperaturze pokojowej),
niepełna szklanka cukru (w tym 2-3 łyżki domowego cukru waniliowego),
szklanka mąki,
pół szklanki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia,

skórka starta z małej cytryny,
5-6 łodyg rabarbaru,
kilka łyżek ciepłego mleka i cukier puder

Obrać rabarbar i pokroić w grubą kostkę. Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodawać je do ubitej masy (najlepiej stopniowo, sypiąc po wierzchu) i delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem tortownicy (tylko spód), wyrównać wierzch i poukładać na nim kawałki rabarbaru (można je delikatnie zatopić w cieście). Piec około 30 minut w 180 stopniach. Studzić w wyłączonym piekarniku. Mleko i cukier puder połączyć w takiej ilości, by otrzymać konsystencję lukru, oblać gotowe ciasto.

poniedziałek, 23 maja 2016

Sałatka z gorgonzolą, rukolą i pomidorami

Dziś prosty i szybki przepis na lekką sałatkę z gorgonzolą. Do jej przygotowania możemy użyć dowolnego sera z niebieską pleśnią, który wspaniale łączy się ze słodyczą pomidorów i zielonego groszku.  Sałatkę skropiłam prostym dressingiem z oliwy i odrobiny octu balsamicznego. Będzie wspaniałym dodatkiem do mięs z grilla. Smacznego:)

garść rukoli,
ok. 60 g gorgonzoli,
duży pomidor,
1/2 szklanki zielonej fasolki szparagowej,
3-4 łyżki zielonego groszku,
2 łyżki pestek słonecznika,
garść ulubionych kiełków,
oliwa i ocet balsamiczny do skropienia sałatki

Groszek i fasolkę zblanszować lub ugotować krótko na parze, ostudzić. Na talerzu ułożyć rukolę, groszek, fasolkę i cząstki pomidora. Pokruszyć ser. Posypać całość ziarnami słonecznika i kiełkami. Skropić oliwą i octem balsamicznym.


sobota, 21 maja 2016

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą


Na blogach kulinarnych królują teraz przepisy z rabarbarem i młodą kapustą. Ja również korzystam z sezonu i dziś proponuję szybkie i bardzo pożywne danie z kapusty, które może być smacznym dodatkiem do mięs lub stanowić samodzielne danie - my zjedliśmy ją na obiad:) Przyrządzając danie, koniecznie posypmy je dużą ilością koperku - idealnie komponuje się ze wszystkimi składnikami i dodaje potrawie świeżości. Smacznego:)

mała główka młodej kapusty,
duża marchewka,
250 g pieczarek,
kiełbasa lub chudy boczek,
duży pęczek koperku,
4 liście laurowe,
8 ziarenek ziela angielskiego,
duża cebula lub biała część pora,
ząbek czosnku,
łyżeczka soli (lub do smaku),
1 i 1/2 szklanki wody

Marchewkę, pieczarki i kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchewkę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, po kilku minutach dodać pieczarki, kiełbasę i cebulę. Smażyć do zarumienienia wędliny i zeszklenia cebuli (czosnek dodać pod koniec smażenia). Poszatkować kapustę, zalać wodą, dodać przyprawy i dusić na małym ogniu do miękkości (ok. 20-25 minut). 10 minut przed końcem duszenia do kapusty dodać podsmażone składniki. Posypać posiekanym koperkiem.







środa, 18 maja 2016

Pikantna zupa z pietruszki

Kuchnia indyjska jest moją drugą ulubioną kuchnią świata. Kiedy mam ochotę na coś ostrzejszego, zawsze inspirują mnie jej smaki. Dziś proponuję pożywną zupę jarzynową z dużą ilością pietruszki i przyprawy curry. Możemy dorzucić do niej mieszankę ulubionych warzyw i poeksperymentować z innymi indyjskimi przyprawami, na przykład z kurkumą. Będzie pyszna z dodatkiem ryżu basmati. Smacznego:)

1-1.5 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
4 korzenie pietruszki,
2 małe marchewki,
5-6 łyżek czerwonej soczewicy,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
pół małej cukinii,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
gałązka selera naciowego,
3-4 czubate łyżeczki curry,
kilka łyżek natki pietruszki lub kolendry,
100 g ugotowanego ryżu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili

Drobno posiekać cebulę, czosnek i seler naciowy. Cukinię pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszki w plastry. Na niewielkiej ilości tłuszczu przesmażyć warzywa, a kiedy się zeszklą, dodać curry. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze minutę. Zalać całość bulionem, doprawić,  gotować na małym ogniu do miękkości warzyw (ok. 20 minut). W połowie gotowania dodać soczewicę. Gdy jarzyny będą miękkie, dodać koncentrat, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Do miseczek nałożyć porcję ryżu, zalać zupą i posypać natką pietruszki lub kolendry.

poniedziałek, 16 maja 2016

Bułeczki z rabarbarem

Chyba nie ma nic lepszego niż ciasto drożdżowe z owocami, dlatego dziś sezon rabarbarowy rozpoczniemy od najlepszych zawijanych bułeczek z rabarbarem. Ciasto na te pyszne ślimaczki wykorzystywałam już między innymi w moich cynamonowych bułeczkach  i myślałam, że żadne inne nie są w stanie posmakować mi bardziej. Pomyliłam się - kwaskowaty rabarbar i puszyste ciasto oblane słodką polewą z kremowego serka to naprawdę strzał w dziesiątkę i będzie to chyba mój ulubiony przepis na domowe drożdżówki. Bardzo polecam, smacznego:)

Polecam też inne moje przepisy z rabarbarem:)

na 12-15 bułeczek:

ciasto (przepis stąd):

szklanka mleka,
2 jajka,
80 g  cukru,
125 g roztopionego masła,
szczypta soli,
640 g szklanki mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży


nadzienie:
7-10 łodyg rabarbaru,
1/2-3/4 szklanki cukru,
łyżka miękkiego lub rozpuszczonego masła,

polewa:

1/4 szklanki kremowego serka w temperaturze pokojowej (typu Twój Smak, Philadelphia),
łyżka miękkiego masła,
1 i 1/4 szklanki cukru pudru,
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
3 - 4 łyżki ciepłego mleka


Połączyć mleko i cukier, podgrzać (mleko ma być ciepłe, ale nie bardzo gorące). Wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na 5 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić, najlepiej mieszadłami do ciasta drożdżowego (ok. 10-15 minut, można podsypać delikatnie mąką). Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na  godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30×50 cm. Posmarować równomiernie masłem. Posypać równomiernie cukrem, ułożyć rabarbar pokrojony w plasterki i zwinąć w rulon. Kroić na plastry, ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia (jeśli bułeczki mają być do odrywania, nie trzeba zostawiać odstępów lub zostawić małe przerwy). Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Polewa - połączyć wszystkie składniki oprócz mleka (na kremową masę), dolać tyle ciepłego płynu lub serka, ile potrzeba do płynnej konsystencji lukru, oblać gotowe bułeczki.

piątek, 13 maja 2016

Sałatka z tuńczykiem i zielonym pesto

Wraz ze wzrostem temperatury, wzrasta mój apetyt na lekkie, nieskomplikowane dania. Proste sałatki są teraz moimi ulubionymi daniami na kolację. Dziś znów przedstawię sałatkę inspirowaną moimi ukochanymi włoskimi smakami - tym razem z tuńczykiem, jajkiem i prostym dressingiem z jogurtu i zielonego pesto. Jest naprawdę sycąca i z powodzeniem zastąpi nawet obiad. Będzie pyszna z dodatkiem chrupiącego pieczywa lub grzanek. Smacznego:)

na 2 porcje:

puszka tuńczyka,
2 jajka na twardo,
2 małe pomidory,
1/3 ogórka,
mieszanka ulubionych sałat,
1/2 cebuli,
5-6 łyżek jogurtu greckiego,
ok. 3 łyżek zielonego pesto (do smaku)
2-3 łyżki uprażonych orzeszków piniowych (u mnie ekologiczne orzeszki od Symbio)

Na talerzach ułożyć porcje sałaty, tuńczyka, plasterki ogórka, ćwiartki jajek i pomidora. Dodać krążki cienko pokrojonej cebuli i posypać całość orzeszkami.  Jogurt wymieszać z pesto do smaku i polać nim sałatkę.

wtorek, 10 maja 2016

Zupa z porów

Dziś zapraszam na pyszną, wiosenną zupę z porów. Ja swoją zupę wzbogaciłam o białe wino, co nadaje jej bardziej wykwintnego charakteru, ale oczywiście możemy pominąć ten dodatek. Nie rezygnujmy jednak z pesto - dzięki niemu zupa bardzo zyskuje na smaku. Moim zdaniem najsmaczniejsza będzie z grzankami, posypana parmezanem. Smacznego:)

1-1.5 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
2 duże pory,
1-2 gałązki selera naciowego,
2-3 ząbki czosnku,
1/3 szklanki białego wina,
opcjonalnie kilka łyżek śmietanki (18-30%),
zielone pesto (po czubatej łyżeczce do każdej porcji lub do smaku),
grzanki,
kilka łyżek startego parmezanu
ew. przyprawy do smaku: sól, pieprz

Pory i seler pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Smażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu, doprawić. Gdy warzywa się zeszklą, dodać wino. Zredukować, a gdy alkohol wyparuje, dodać bulion. Gotować całość na małym ogniu, do miękkości warzyw. Zmiksować na krem. Pod koniec gotowania wlać śmietankę. Zupę podawać z grzankami i parmezanem, do każdej porcji wmieszać łyżeczkę pesto.

niedziela, 8 maja 2016

Szparagi z sosem śmietanowym

Korzystając z krótkiego sezonu na szparagi, polecam łatwy przepis na ziołowy sos śmietanowy  z porem, serem i szynką. Zamiast sosu na bazie śmietany, możemy przyrządzić tradycyjny beszamel i dodać do niego pozostałe dodatki. Danie będzie idealne na lekką kolację lub dodatek do mięsa. Smacznego:)

pęczek szparagów,
3/4 szklanki śmietanki (18-30%),
1/2 małego pora (biała część),
ząbek czosnku,
łyżka mąki,
opcjonalnie kilka plasterków szynki,
opcjonalnie 2-3 łyżki startego sera (u mnie parmezan),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie
natka pietruszki do posypania sosu

Obrać szparagi, odciąć zdrewniałe końce i ugotować do miękkości. Sos śmietanowy: na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć szynkę pokrojoną w kostkę i drobno posiekanego pora. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Doprawić. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Gdy mąka nie będzie już widoczna, wlać śmietankę. Podgrzać całość i dodać starty ser (gdyby sos był za rzadki, dodać więcej mąki rozmieszanej uprzednio z wodą lub śmietanką). Gorącym sosem polać ciepłe szparagi, posypać natką pietruszki.



piątek, 6 maja 2016

Szarlotka z budyniem

Jakiś czas temu piekłam łatwy i bardzo smaczny jabłecznik z budyniem, który cieszył się na blogu sporą popularnością. Skończyły mi się już zapasy domowego musu jabłkowego, ale znalazłam ciekawy przepis na szarlotkę z budyniem i kawałkami świeżych jabłek. Muszę powiedzieć, ze to ciasto smakuje mi nawet bardziej niż jabłecznik i na pewno przygotuję je jeszcze wiele razy, być może z użyciem innych owoców. Jedynym minusem tego ciasta jest to, że za szybko znika:) Polecam, smacznego:)

Przepis znalazłam tutaj.

na blaszkę o wymiarach 25cm:

1 kg jabłek (może być więcej),
2 budynie waniliowe (w torebkach po 40 g),
4 łyżki cukru,
750 ml mleka,
450 g mąki,
250 g zimnego masła,
szklanka cukru pudru,
jajko,
2 żółtka,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier puder i cynamon do posypania ciasta,
kilka łyżek bułki tartej

Połączyć mąkę, proszek i cukier puder. Posiekać z masłem. Kiedy masło będzie w małych kawałeczkach, dodać całe jajko, żółtka i kwaśną śmietanę. Dokładnie połączyć wszystkie składniki, zagnieść w kulę. Podzielić na dwie porcje, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w średniej wielkości kostkę. Budynie przyrządzić według przepisu na opakowaniu, dodając 4 łyżki cukru i 750 ml mleka (!). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć część ciasta (można rozwałkować), nakłuć widelcem. Posypać bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek). Ułożyć pokrojone owoce, posypać odrobiną cynamonu, wylać gorący budyń. Na budyń pokruszyć drugą część ciasta (można też zetrzeć ciasto na tarce). Piec w 200 stopniach ok. 45 minut (gdyby ciasto za szybko się rumieniło, nakryć je od góry papierem do pieczenia). Całkowicie ostudzić ciasto (gorące lub ciepłe nie da się kroić), posypać cukrem pudrem i cynamonem.

wtorek, 3 maja 2016

Pasta z białej fasoli

Kiedy upiekę chleb, bardzo lubię przygotować też coś pysznego do posmarowania kanapek. Od jakiegoś czasu eksperymentuję z warzywnymi pastami do pieczywa i najbardziej lubię te z fasoli. Dzisiejsza wersja to moja ulubiona pasta z dodatkiem zielonego pesto - naprawdę można nie uwierzyć, że jej głównym składnikiem jest fasola:) Taka aromatyczna pasta będzie świetna do posmarowania grzanek; ja zawsze łączę ją z plastrami pomidora, które wspaniale komponują się z bazylią. Smacznego:)

puszka białej fasoli,
3-4 czubate łyżeczki zielonego pesto (może być więcej lub mniej),
2-3 łyżeczki jogurtu greckiego,
opcjonalnie łyżka startego parmezanu,
ew. sól, pieprz, chili (do smaku)

Odsączoną fasolę i pozostałe składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku.