wtorek, 28 czerwca 2016

Makaron z cukinii z fetą i indykiem

Makarony z warzyw to od jakiegoś czasu wielki hit na blogach kulinarnych. Kiedy udało mi się kupić spiralną tarkę do warzyw, od razu przyrządziłam dzięki niej najbardziej popularny makaron z cukinii. Ja podałam go na ciepło, w greckim stylu, z fetą, pomidorami, oliwkami i kurczakiem. Takie danie sprawdzi się też wspaniale w temperaturze pokojowej jako oryginalna sałatka. Myślę, że tak podane warzywa może być urozmaiceniem i ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, białych makaronów. Polecam wszystkim dbającym o linię, smacznego:)

na 2-3 porcje:

duża cukinia,
400 g indyka lub kurczaka,
2 pomidory,
mała papryka,
kilka grubych plastrów fety,
garść oliwek,
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
kilka łyżek soku z cytryny i oliwy,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszone zioła (u mnie bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn),
opcjonalnie starty parmezan do posypania gotowej potrawy, świeża bazylia

Cukinię zetrzeć na spiralnej tarce do warzyw (temperówce) na makaron szerokości tagliatelle (mogą być też szersze lub węższe). Indyka oprószyć przyprawami, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, odsączyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno posiekaną cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę, smażyć kilka minut (do miękkości). Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek, plasterki oliwek, pozbawione gniazd nasiennych pomidory i kilka listków świeżej bazylii. Doprawić przyprawami użytymi wcześniej do mięsa. Makaron z cukinii przelać gorącą wodą, skropić oliwą i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Na talerzach układać porcje makaronu z cukinii, kurczaka i podsmażone warzywa. Pokruszyć fetę, opcjonalnie posypać startym parmezanem.

sobota, 25 czerwca 2016

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Dziś polecam pyszne danie z kurczaka w sosie z warzywami i ananasem. Potrawa jest już dość popularna, ale ja dopiero niedawno stworzyłam jej własną wersję. Mój sos jest pikantny, słodki od ananasa i papryki i lekko kwaśny dzięki cytrynie. Takie egzotyczne połączenie smakowe jest bardzo intrygujące, a przepis na pewno wykorzystam jeszcze wiele razy. Ja podałam swoje danie z ryżem i lekką sałatką. Polecam, smacznego:)

500 g kurczaka lub indyka (pierś),
duża papryka,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
mała marchew,
kilka plastrów ananasa (świeży lub z puszki),
kilka łyżek soku z cytryny,
ok. 1/3 szklanki soku ananasowego,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
opcjonalnie czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
opcjonalnie łyżka lub dwie mąki do zagęszczenia sosu
2-3 łyżki świeżej kolendry lub natki pietruszki

marynata do kurczaka:
ok. 1/4 szklanki sosu sojowego,
kawałek imbiru (wielkości kciuka),
1/2 łyżeczki chili,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
płaska łyżeczka granulowanego czosnku,
sól, pieprz

Połączyć składniki marynaty,obtoczyć w niej mięso pokrojone na średniej wielkości kawałki. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę i czosnek drobno posiekać, paprykę i ananasa pokroić w kostkę. Na niewielkiej ilości tłuszczu zrumienić zamarynowanego kurczaka, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić cebulę, marchew i paprykę. Smażyć do zeszklenia, pod koniec dodać czosnek. Po minucie dołożyć mięso i kawałeczki ananasa. Zalać całość wodą/bulionem i sokiem ananasowym, dodać koncentrat. Dusić na małym ogniu, aż składniki będą miękkie. Doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie przyprawami użytymi wcześniej do marynaty. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić go odrobina mąki (ziemniaczanej lub pszennej) rozmieszanej z sokiem ananasowym lub wodą. Podawać z ryżem.

czwartek, 23 czerwca 2016

Prosta sałatka ziemniaczana (do grilla)

W sezonie na młode ziemniaki warto pokusić się o przygotowanie sałatki, która może stanowić samodzielne danie lub wspaniały dodatek do grillowanych mięs. Dzisiejszą sałatkę wypatrzyłam u jednej z moich ulubionych kulinarnych videoblogerek. Znajdziemy tu klasyczne dodatki do ziemniaków (koperek, szczypiorek) i chrupiący dodatek ogórka i selera naciowego. Lekkości dodaje sałatce również jogurt grecki, który zastępuje niezbyt zdrowy majonez. Polecam, smacznego:)

500-700 g młodych ziemniaków,
duży kubek jogurtu greckiego,
duży ogórek,
1/2 czerwonej cebuli lub mały pęczek szczypiorku,
mały pęczek koperku,
2 łodygi selera naciowego,
sok i skórka z cytryny (do smaku),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek

Ugotować ziemniaki, ostudzić i pokroić na kawałki. Ogórka pozbawić gniazd nasiennych, pokroić z selerem w półplasterki. Cebulę i zioła drobno posiekać. Jogurt wymieszać z przyprawami, sokiem i skórką z cytryny (do smaku). Połączyć wszystkie składniki. Sałatka najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.


poniedziałek, 20 czerwca 2016

Placek amerykański z truskawkami

Dziś jedno z najprostszych ciast na świecie, czyli popularny placek amerykański. Tradycyjnie dodaje się do niego jabłka, ale moim zdaniem truskawki pasują do niego jeszcze lepiej. Ciasto jest banalnie łatwe i szybkie w przygotowaniu - wszystkie składniki wystarczy wrzucić do miski i zmiksować. Potem wystarczy tylko ułożyć na nim owoce i piec. Ja piekłam to ciasto wiele razy i zawsze mi się udaje. Polecam wszystkim, którzy lubią czekoladowe ciasta i tym, dopiero zaczynającym przygodę z pieczeniem. Smacznego:)

szklanka cukru (w tym 3 łyżki domowego cukru waniliowego),
3 łyżki kakao,
2 niepełne szklanki mąki,
5 jajek (w temperaturze pokojowej),
250 g masła (w temperaturze pokojowej),
mały proszek do pieczenia (18g),
ok. 500-600 g truskawek,
opcjonalnie tabliczka czekolady na polewę lub kilka łyżek kakao, cukru pudru i mleka

 Wszystkie składniki, oprócz truskawek, wrzucić do miski i zmiksować na jednolitą masę (ok. 10 minut). Przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy (36x25), wyrównać wierzch, ułożyć połówki truskawek (wnętrzem do góry). Piec w temp. 180 stopni przez 40 min. Ciasto polać roztopioną czekoladą lub prostą polewą z kakao, cukru pudru i ciepłego mleka. 



piątek, 17 czerwca 2016

Kurczak w jogurtowej marynacie

Bardzo lubię eksperymentować z marynatami do pieczonego kurczaka, bo pieczenie to mój najczęstszy sposób przygotowania tego mięsa. Wiele razy słyszałam o marynacie z maślanki lub jogurtu i zawsze chciałam ją wypróbować. Ostatnio wymyśliłam swoją wersję tej popularnej marynaty, łącząc jogurt naturalny ze swoimi ulubionymi ziołami. Jestem bardzo zadowolona z efektu, faktycznie jogurt nadaje kurczakowi miękkość i soczystość. Udka jak zwykle podałam z pieczonymi warzywami - tym razem postawiłam na lekkie połączenie cukinii i pomidora. Smacznego:)

2 całe udka kurczaka,
150 g jogurtu naturalnego,
mała cebula,
czubata łyżeczka majeranku,
czubata łyżeczka oregano,
czubata łyżeczka granulowanego czosnku,
płaska łyżeczka rozmarynu,
płaska łyżeczka tymianku,
1/4-1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
3/4 łyżeczki słodkiej papryki,
1/4 łyżeczki ostrej papryki,
kilka łyżek natki pietruszki,
opcjonalnie skórka starta z połowy cytryny,
sól, pieprz

opcjonalnie warzywa do upieczenia z kurczakiem: mała cukinia, duży pomidor, cebulka dymka, kilka ząbków czosnku

Kurczaka pozbawić skóry, oprószyć solą i pieprzem. Jogurt połączyć z pozostałymi przyprawami i cienkimi półplasterkami cebuli. Zalać marynatą kurczaka, odstawić na kilka godzin (lub na noc) do lodówki. Mięso ułożyć na lekko natłuszczonej blaszce, usuwając wcześniej nadmiar marynaty. Piec w 200 stopniach ok. 50 minut, do miękkości mięsa (czas pieczenia zależy od wielkości udek). Jeśli z kurczakiem planujemy upiec podane przeze mnie warzywa, należy wrzucić je na blaszkę na 15-20 przed końcem pieczenia (wcześniej doprawiamy je solą, pieprzem i suszonymi ziołami). Piekąc ziemniaki, marchew lub inne twarde warzywa, pieczemy je od początku razem z mięsem.



wtorek, 14 czerwca 2016

Botwinka po włosku (do obiadu)

Botwinkę uwielbiamy w tradycyjnej zupie o tej samej nazwie, ale na amerykańskich blogach największa popularnością cieszy się w formie krótko podsmażonych liści. Najczęściej traktuje się ją jak szpinak i łączy z posiekanym czosnkiem, podając jako jarzynkę do obiadu. Ja wypróbowałam wersję inspirowaną włoskimi smakami - z dodatkiem parmezanu i soku z cytryny, który wspaniale tłumi goryczkę botwinki. Będzie pysznym dodatkiem do wszelkich dań we włoskim stylu. Smacznego:)

duży pęczek botwinki,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek soku z cytryny (do smaku),
2-3 łyżki startego parmezanu,
opcjonalnie cebulka dymka,
ok. 1/4 szklanki wody  lub bulionu,
sól i pieprz (do smaku)

Liście botwinki zwinąć w rulon i pokroić w paski. Na patelni smażyć drobno posiekany czosnek i dymkę, po 2 minutach dodać liście botwinki. Podlać odrobiną wody i soku z cytryny, dusić krótko, aż liście będą miękkie, a płyn w  większości odparuje. Doprawić i posypać całość parmezanem.


sobota, 11 czerwca 2016

Kruche babeczki z mascarpone i truskawkami/ Strawberry mini tarts

Sezon truskawkowy w pełni, dlatego dziś zapraszam na pyszną klasykę: kruche babeczki nadziewane kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Nie znam kogoś, komu nie smakowałoby popularne połączenie śmietany i truskawek, dlatego polecam takie babeczki na wszelkie spotkania w większym gronie. Proporcje serka i śmietany możemy zmieniać w zależności od tego, jak gęsty ma być nasz krem. Jeśli chcemy urozmaicić smak babeczek, na spód każdej z nich możemy nałożyć łyżeczkę dżemu, kremu czekoladowego lub wylać cienką warstwę galaretki. Smacznego:)

na 20 babeczek:

na kruche ciasto (przepis stąd):

250 g mąki,
3 łyżki cukru pudru,

łyżeczka cukru waniliowego
125 g zimnego masła,
żółtko
50–60 ml zimnej wody


nadzienie:
250 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%),
250 g mascarpone,
cukier puder (do smaku)
20 truskawek

Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i masło posiekać nożem, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Dodać żółtko i tyle wody, by móc zagnieść ciasto w kulę. Owinąć folią, schować do lodówki na 30 minut lub dłużej. Po schłodzeniu rozwałkować na ok. 4 mm (warto robić to między foliami) i wykrawać foremkami odpowiednią ilość ciasta do każdej babeczki. Wyklejać foremki,  nakłuć ciasto widelcem i wstawić na kolejne 30 minut do lodówki. Piec w 200 stopniach ok. 15 minut. Po wystudzeniu babeczki łatwo wyskakują z foremek. 


Ubić schłodzoną śmietankę. Gdy będzie prawie sztywna, dodawać stopniowo cukier puder. W drugiej misce ubić serek - ma stać się bardziej puszysty. Obie masy połączyć krótko mikserem. Do każdej babeczki nakładać krem z serka i śmietanki, nałożyć truskawki. 

ENGLISH:

For about 20 mini tarts:

For the crust:

250 g of all purpose flour,
3 Tbsp of powdered sugar,
1 tsp of vanilla sugar,
125 g of cold butter (diced),
1 egg yolk,
50-60 ml of cold water

For the filling:
250 ml of chilled whipping cream,
250 g of mascarpone,
Powdered sugar (to taste),
20 strawberries

Prepare the crust: mix the flour and two types of sugar. Add  the butter and rub in with your fingertips until the mixture resembles fine breadcrumbs.Add the yolk and 50 ml of cold water . Knead the dough briefly until smooth. If the crust is too dry, add more water. Form a disc out of the dough, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes or longer.  Roll the dough until it’s about 4 mm thick (it’s easier to do so between two pieces of parchment paper). Cut to size with minitart molds. Using a fork, prick the bottom and sides of the dough in molds. Bake the crust in preheated oven (200C) for about 15 minutes or until golden brown. Allow tartlets to cool completely before taking them out from the molds. Prepare the filling: Whip the cream and when it starts to thicken, just before stiff peaks form, add sugar to taste. In another bowl beat the mascarpone until it’s fluffy and mix it with whipped cream. Spoon the filling into every crust. Put a strawberry on top. EnjoyJ



czwartek, 9 czerwca 2016

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem


Dziś przedstawiam przepis na pyszny chlebek ze słonecznikiem. Upiekłam go niedawno, ale już wiem, że będę go piekła jeszcze wiele razy, bo jest to najsmaczniejszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Ma chrupiącą twardą skórkę i miękkie wnętrze pełne moich ulubionych ziarenek. Myślę, że następnym razem wzbogacę go jeszcze o siemię lniane lub sezam, bo bardzo lubię wszelkie pestki. Ja użyłam troszkę mniejszej foremki niż w oryginalnym przepisie, dlatego mój chlebek ma ,,boczki", ale wcale mi one nie przeszkadzają:) Przepis znalazłam u Agnieszki. Smacznego:)

na foremkę o wymiarach 11x36 cm:

400 g mąki pszennej, najlepiej typ 650,
100 g mąki żytniej, najlepiej typ 720,
czubata łyżeczka cukru,
czubata łyżeczka soli,
50 g słonecznika (ja dałam 70),
400 ml ciepłej wody,
łyżka oleju,
25 g drożdży,
dodatkowo garść słonecznika do posypania chleba


Połączyć mąkę, cukier, sól, słonecznik, wodę i olej. Wkruszyć drożdże. Wyrobić za pomocą mieszadeł do ciasta drożdżowego (ok 3-5 minut) - będzie się bardzo kleić. Przykryc ściereczką i odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto do wyłożonej papierem blaszki, posypać słonecznikiem i odstawić na 60 minut do podwojenia objętości. Piec w 200 przez 50 minut, dopiec kolejne 5 minut z włączoną tylko dolną grzałką (gdyby wierzch rumienił się za szybko, przykryć go papierem do pieczenia).


poniedziałek, 6 czerwca 2016

Jogurtowe lody z kiwi

Dziś banalne proste w przygotowaniu zdrowe lody na patyku, które będą wspaniałą alternatywą dla sklepowych lodów. Moje lody to tak naprawdę mrożony jogurt z dodatkiem musu owocowego - są kwaskowate, delikatnie kremowe i bardzo orzeźwiające, po prostu idealne na upalne dni. W dodatku do ich przygotowania wystarczy tylko kilka prostych składników. Możemy do nich użyć ulubionych owoców, pyszne byłyby na przykład truskawki. Smacznego:)

na 4 małe lody:

200 g jogurtu greckiego,
skórka starta z cytryny,
3 kiwi,
opcjonalnie cukier puder lub miód (do smaku)

Wymieszać jogurt ze skórką z cytryny i cukrem pudrem (należy pamiętać, że po zamrożeniu jogurt będzie trochę mniej słodki). Owoce zmiksować w malakserze. Do foremek nakładać warstwy jogurtu i musu owocowego. Zamrozić. Lody najłatwiej wyciągać po zanurzeniu foremek w gorącej wodzie.

piątek, 3 czerwca 2016

Cytrynowe muffinki z rabarbarem

Moje weekendowe pieczenie od pewnego czasu podporządkowane jest sezonowi na rabarbar. Tym razem proponuję bardzo szybkie i proste cytrynowe muffiny, które wzbogaciłam kawałkami rabarbaru. Te kwaskowate babeczki długo zachowują świeżość dzięki dodatkowi sporej ilości jogurtu greckiego. Są pyszne z tradycyjnym lukrem na bazie soku z cytryny. W podobny sposób możemy upiec muffinki pomarańczowe. Smacznego:)

2 szklanki mąki,
szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru, w tym 2-3 łyżki domowego cukru waniliowego,
2 duże jajka,
1/3 szklanki oleju,
3 duże łodygi rabarbaru,
skórka starta z dużej cytryny,

3-4 łyżki soku z cytryny
lukier: cukier puder i sok z cytryny

W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, proszek, cukier, skórkę), w drugiej mokre (jajka, śmietanę, olej, sok z cytryny). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać łyżką lub trzepaczką - tylko do połączenia, inaczej muffinki wyjdą suche). Do natłuszczonych foremek do muffinek nakładać łyżkę ciasta, ułożyć po 3 plasterki rabarbaru, nałożyć kolejną łyżkę ciasta i rabarbar. Foremki powinny być napełnione do 2/3 wysokości. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Połączyć cukier puder i sok z cytryny w takiej ilości, by powstał gęsty lukier. Wystudzone muffiny oblać lukrem.

środa, 1 czerwca 2016

Calzone z kurczakiem, groszkiem i pesto

Wspominałam już, jak bardzo lubię przygotowywać większą porcję ciasta na pizzę. Zamrażam je, a później przygotowuję z niego szybki obiad lub kolację w te dni, kiedy nie mam czasu gotować. Dziś przedstawiam właśnie taki łatwe danie - drożdżowy pieróg nadziany tym, co akurat miałam pod ręką:) Myślę, że z takiego kuchennego recyklingu powstają najsmaczniejsze potrawy, dlatego zachęcam, do stworzenia własnego farszu. Ja użyłam mięsa z rosołu, ale sprawdzą się także kawałki pieczonego, smażonego lub gotowanego kurczaka, indyka czy wieprzowiny. Smacznego:)

ok. 450 g ciasta na pizzę (po wyrośnięciu),
mięso z dwóch całych udek kurczaka (smażone, gotowane lub pieczone),
1/2-3/4 szklanki groszku (mrożonego lub świeżego),
2 łodygi selera naciowego,
garść świeżego szpinaku,
mała cebula lub biała część pora,
2 ząbki czosnku,
4 łyżeczki zielonego pesto,
opcjonalnie kilka łyżek startego parmezanu,
2-3 łyżki natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek

Mięso pokroić na małe kawałki lub poszarpać widelcem. Na małej ilości tłuszczu przesmażyć drobno posiekaną cebulę i seler. Po kilku minutach dodać kawałki kurczaka, groszek i drobno posiekany czosnek. Przyprawić. Dodać natkę pietruszki i liście szpinaku, wymieszać, ostudzić.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozciągnąć palcami na kształt koła (ok. 25-30 cm średnicy; warto podsypać blat odrobiną mąki) i posmarować pesto. Na środku każdego koła układać farsz, ewentualnie posypać parmezanem. Zlepiać brzegi ciasta na kształt pieroga. Na środku każdego z nich zrobić małe nacięcie. Calzone ostrożnie umieścić na blaszce, piec w 200 stopniach ok. 25-30 minut.