środa, 31 sierpnia 2016

Zupa z pieczonych pomidorów / Roasted tomato soup

Korzystając z sezonu na najsmaczniejsze w roku pomidory, warto przyrządzić pyszną zupę pomidorową. Tym razem proponuję zupę z pieczonych pomidorów, które dzięki pieczeniu jeszcze zyskują na smaku i słodyczy. Taką zupę koniecznie wzbogaćmy solidną porcją świeżej bazylii i podajmy z grzankami z mozzarellą lub, tak jak ja, z dużym kawałkiem chlebka foccacia (przepis na wersję z pieczarkami niedługo na blogu). Smacznego:)

litr domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość bulionu zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
1.2-1.5 kg świeżych pomidorów,
2 małe cebule,
3 duże ząbki czosnku,
kilka łyżek świeżej bazylii,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszony tymianek, oregano, słodka papryka
opcjonalnie kilka łyżek śmietanki

Obrać ze skórki warzywa, cebulę i pomidory pokroić w plastry lub ćwiartki. Ułożyć z ząbkami czosnku na blaszce, posypać przyprawami, piec w 180 stopniach około godziny. Po upieczeniu zmiksować z bulionem i świeżą bazylią na krem, pogotować jeszcze 5 minut. Ewentualnie doprawić i dolać śmietankę do smaku.

ENGLISH:

A litre of homemade chicken or vegetable stock (the amount of liquid depends on preferable consistency of the soup - can be less or more),
1.2-1.5 kg of fresh tomatoes (peeled and quarted),
2 small onions (peeled and quarted),
3 large cloves of garlic (peeled),
few Tbsp of fresh basil (chopped),
seasonings to taste: salt, pepper, dry thyme, oregano, sweet pepper
few Tbsp of heavy cream (optional)

Place the tomatoes, onions and garlic in a baking dish, season and bake for about an hour (180C). Puree in a blender, add the stock (add as much as you would like, it’s up to you how thin you like your soup), bring to a boil and let it simmer for about 5 minutes. Taste it for seasoning and adjust to your liking. Serve right away with a piece of italian grilled cheese or foccacia bread on the side. Enjoy:)




wtorek, 30 sierpnia 2016

Surówka z brokułem i pestkami / Broccoli salad with seeds

Dziś kolorowa surówka pełna zdrowia z brokułem, kapustą, jagodami goji i pestkami. Jest idealna jako dodatek do obiadu lub lekka przekąska. Zamiast jagód goji możemy użyć żurawiny lub rodzynek, a brokuła zastąpić kalafiorem. Smacznego:)

1/3 białej lub czerwonej kapusty,
mały brokuł,
2 łyżki namoczonych jagód goji (polecam Skworcu),
2 małe marchewki,
pietruszka,
pół cebuli,
kilka łyżek pestek dyni (polecam Skworcu),
kilka łyżek słonecznika,
opcjonalnie kilka łyżek posiekanych migdałów (polecam Skworcu),
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki i/lub koperku,
sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa (do smaku)

Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce lub posiekać w robocie kuchennym. Dodać jagody goji, pestki i migdały. Doprawić, wlać oliwę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.

ENGLISH:
1/2 of a cabbage (red or white),
small broccoli,
2 Tbsp of goji berries (soaked),
2 small carrots,
a parsnip,
half of an onion,
few Tbsp of sunflower seeds,
few Tbsp of pumpkin seeds,
few Tbsp of chopped almonds (optional),
few Tbsp of parsley and/or dill,
seasoning to taste: salt, pepper, lemon juice, olive oil

Grate all the vegetables or chop in a blender. Add goji berries, almonds, herbs and seeds. Season to taste with salt, pepper, lemon juice and olive oil.




niedziela, 28 sierpnia 2016

Gofry / Waffles


Za chwilę koniec wakacji, dlatego ostatnie wolne dni proponuję zakończyć deserem, który najbardziej kojarzy się z wypoczynkiem nad polskim morzem. Będą pyszne w wersji wytrawnej i na słodko - ja najbardziej lubię podawać je klasycznie, z bitą śmietaną i malinami. Po wyciągnięciu gofrów z gofrownicy ważne jest, by studzić je na metalowej kratce (na przykład z wyposażenia piekarnika). Dzięki dostępowi powietrza będą lżejsze i bardziej chrupiące. Z takiego gofrowego ciasta można też usmażyć placuszki na patelni. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)

2 szklanki mąki,
2 szklanki mleka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
1-2 łyżki cukru,
1/3 szklanki oleju,
2 jajka (2 żółtka i 2 białka osobno)

ubita kremówka, maliny, wiórki kokosowe lub inne ulubione dodatki

Ubić białka na sztywno. Zmiksować pozostałe składniki i delikatnie dodać do nich ubitą pianę. Piec w dobrze rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy około kilku minut (czas pieczenia zależy od rodzaju gofrownicy). Studzić na kratce.

ENGLISH:
2 cups of all purpose flour,
2 cups of milk,
1 tsp on baking powder,
a pinch of salt,
1-2 Tbsp of sugar,
1/3 cup of vegetable oil,
2 eggs (seperate yolks and egg whites)

homemade whipped cream, raspberries, coconut shavings or other toppings of your choice

Mix all the ingredients, except egg whites. Whisk the egg whites until it forms stiff peaks. Fold the egg white in the mixed ingredients. Preheat your waffle iron. Lightly grease the waffle maker with oil. Cook the waffles according to the directions on the waffle iron (few minutes). Cool on the wire rack.


piątek, 26 sierpnia 2016

Jogurtowy hummus z pieczoną papryką/ Roasted red bell pepper hummus with yoghurt

Jakiś czas temu pisałam o paczce, którą otrzymałam od firmy Primavika. Dziś przepis z wykorzystaniem tahini w wersji BIO, które wykorzystałam do przyrządzenia prostej pasty na kanapki i grzanki. Jest ona inspirowana hummusem, czyli klasyczną pastą z ciecierzycy i zmielonych ziaren sezamu, czyli tahini. Ja odeszłam od klasycznej wersji i dodałam jogurt grecki, który zawsze dodaję do wszelkich domowych smarowideł na kanapki czy grzanki. Świetnie łączy wszystkie składniki i nadaje całości kremową konsystencję. Smacznego:)

Tahini, wykorzystane w dzisiejszym przepisie wchodzi w skład produktów pod szyldem Primaeco. Z tej bogatej oferty otrzymałam też hummus naturalny BIO i masło orzechowe 100% BIO. Ze wszystkich produktów jestem bardzo zadowolona, ponieważ bardzo odpowiadają mi ich składy. Tak jak można spodziewać się po produktach bio, są stuprocentowo naturalne i bardzo smaczne.

Tahini ma kremową i delikantną konsystencję, składa się tylko i wyłącznie z ziarenek sezamu. Będzie świetne nie tylko do past z ciecierzycą, ale tez potraw na słodko - ja na pewno połączę je z miodem i dodam do owsianki lud deseru, żeby smakiem przypominały sezamki:)

Otrzymany przeze mnie hummus naturalny będzie natomiast świetnym rozwiązaniem, gdy chcemy na szybko zjeść coś zdrowego- stanowi też bazę do innych past na kanapki, na przykład mojej z pieczoną papryką.

Najbardziej smakuje mi jednak masło orzechowe z orzeszków arachidowych - to bardzo wygodny sposób na przemycenie do swojej diety orzechów. Masło składa się tylko ze zmielonych orzeszków, nie zawiera cukru i soli, jest więc uniwersalnym składnikiem dań wytrawnych i słodkich. Produkty Primaeco mozecie kupić bez problemu w dużych sieciach handlowych, sklepach internetowych i ze zdrową żywnością. Polecam:)

Przepis na jogurtowy hummus z pieczoną papryką:

2 upieczone i obrane ze skóry papryki,
1/2-3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
2-3 łyżki tahini (lub do smaku),
2-3 łyżki jogurtu greckiego (lub do smaku),
kilka łyżeczek oliwy z oliwek,
pół drobno posiekanej cebuli,
sok z cytryny (do smaku),
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili, słodka papryka, kumin

Papryki pokroić w kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami (oprócz cebuli i natki) i zmiksować w blenderze. Dodać posiekaną cebulę, wymieszać. Podawać z grzankami lub chlebkiem pita.

ENGLISH:
2 roasted red bell peppers (peeled and diced),
1/2- 3/4 cup of chickpeas (boiled),
2-3 Tbsp of tahini (or to taste),
2-3 Tbsp of greek yoghurt (or to taste),
few tsp of olive oil,
half of an onion (diced),
lemon juice (to taste),
few Tbsp of parsley,
seasonings to taste: salt, pepper, chili powder, sweet pepper, cumin

Mix all the ingredients in the blender, except onion and parsley, until pureed. Add the onion and parsley. Serve on toasts or with pita bread.












środa, 24 sierpnia 2016

Czekoladowe ciasto z cukinią / Chocolate Zucchini Bread

W sezonie na cukinię polecam intensywnie czekoladowe ciasto z cukinią. Smaku warzywa oczywiście nie czuć w cieście, nadaje mu ono jednak niezwykłą miękkość i wilgotność. Dzięki cukinii ciasto bardzo długo pozostaje świeże. Gotowe polałam prostą polewą z ciemnego kakao i mleka - to musi posmakować wszystkim fanom ciemnej czekolady:) Jeśli wolimy mniej intensywny czekoladowy smak, można zmniejszyć ilość kakao i zastąpić go odpowiednią ilością mąki - ciasto będzie delikatniejsze w smaku i jaśniejsze. Przepis znalazłam u Laury Vitale. Smacznego:)

na blaszkę o wymiarach 10x20 cm:

szklanka mąki,
1/2 szklanki kakao,
szklanka czekoladowych groszków lub posiekanj czekolady (ja nie dodałam),
1/2 łyżeczki sody,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki wanilii (polecam od Skworcu),
2 jajka,
1/2 szklanki oleju,
szklanka cukru,
szklanka startej na tarce cukinii

opcjonalnie: kilka łyżek kakao, kilka łyżek cukru pudru (do smaku) i kilka łyżek ciepłego mleka; wiórki kokosowe

Wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon, wanilię i opcjonalnie kawałeczki czekolady. W drugim naczyniu zmiksować cukier i jajka (2-4 minuty), dodać olej i cukinię, wymieszać do połączenia. wsypać suche składniki, wymieszać szpatułką. Przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem blaszki, piec w 180 stopniach około godziny. Wymieszać kakao, cukier puder i mleko - powinna powstać gęsta polewa. Polać ostudzone ciasto, ewentualnie posypać wiórkami kokosowymi.

ENGLISH:

1 cup of all purpose flour,
1/2 cup of unsweetened cocoa powder,
1 cup of semisweet chocolate chips (optional),
1/2 tsp of baking soda,
1 tsp of baking powder,
1/2 tsp of ground cinnamon,
2 eggs,
1/2 cup of vegetable oil,
1 cup of granulated sugar,
1 cup of shredded zucchini,
1-2 tsp of vanilla extract or 1/2 tsp of vanilla powder
for the glaze (optional): few Tbsp of cocoa powder, few Tbsp of warm milk and few Tbsp of powdered sugar (to taste); coconut shavings
In a small bowl stir together the flour, cocoa powder, baking powder, baking soda, cinnamon and chocolate chips, set aside.  In a large bowl whisk together the sugar and eggs for about 2-4 minutes, add the vanilla, vegetable oil and zucchini and mix until combined. Add in the dry ingredients and fold everything in until combined, pour the batter in your prepared pan (10x20 cm) and bake for about an hour or until fully cooked through. Allow it to cool before serving. Prepare the glaze: mix the cocoa powder, warm milk and powdered sugar until you reach a consistency of a thick glaze. Pour it all over the cake and sprinkle some coconut shavings on top. Enjoy:)
Recipe by: Laura Vitale


poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami/Mushroom Hand Pies

Tym razem kuchnia polska - klasyczne drożdżowe paszteciki z pieczarkami, które będą wspaniałą przekąską lub dodatkiem do zupy, na przykład tradycyjnego czerwonego barszczu. Pieczarki w tym przepisie możemy zastąpić grzybami leśnymi, będą też pyszne wzbogacone o kawałki chrupiącego boczku czy innej wędliny. Ja swoje paszteciki składałam tym razem w trójkąty, ale możemy oczywiście nadać im dowolny kształt, na przykład pierożków. Farsz doprawiłam natką pietruszki i startym parmezanem, ale nada się też ulubiony żółty ser lub pokruszona feta. Smacznego:)


ciasto:
250 g mąki,
15 g drożdży,
5 g cukru,
1/4 szklanki mleka,
jajko,
szczypta soli,
30 g stopionego masła


farsz:
500 g pieczarek,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
garść posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek
kilka łyżek startego parmezanu

Farsz: pokroić pieczarki w kostkę i usmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawić, dodać natkę pietruszki. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 50 g mąki i kilka łyżek mleka (z podanej ilości płynu trzeba dodać tyle, aby otrzymać gęstość kwaśnej śmietany). Wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać jajko, resztę mąki i lekko posolić. Wyrabiać ok. 15 minut, pod koniec wyrabiania stopniowo wlewać masło i wyrabiać dalej, do wchłonięcia tłuszczu. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Cienko rozwałkować (ok. 2 mm), pokroić na kwadraty (u mnie o bokach 10 cm). Na środku umieścić porcję pieczarek, posypać parmezanem. Skleić pasztecik za pomocą widelca. Odstawić na 20-30 minut. Każdy pasztecik posmarować mlekiem lub jajkiem, zrobić nacięcie na wierzchu każdego z nich.  Piec w 190 stopniach ok. 20 minut.

ENGLISH:


For the dough:

250 g of all purpose flour,
15 g of fresh yeast,
5 g of sugar,
¼ cup of warm milk,
1 egg,
A pinch of salt,
30 g of melted butter

For the filling:

500 g of button mushrooms (or any mushrooms of your choice),
Large onion,
2-3 cloves of garlic,
Few Tbsp of chopped parsley,
Seasonings to taste: salt, pepper, thyme (dry or fresh)

Few Tbsp of parmesan

Prepare the filling: fry the mushrooms witch chopped onion using a small amount of oil.  Add garlic and cook until fragrant. Add parsley and season to taste, set aside. Prepare the dough: mix the yeast with sugar until it’s melted. Add  50 g of flour and warm milk. Mix, cover with kitchen towel and let it sit for about 10 to 15 minutes. Add an egg, a pinch of salt and the remaining flour. Knead the dough for about 15 minutes. After 10 minutes of kneading, gradually start to add butter. Knead until the butter is absorbed and the dough is smooth and soft. Cover with kitchen towel, and and place it somewhere warm for about an hour or until it has almost doubled in size. Dump the dough onto your work surface, (flour it a little if necessary) and deflate it. Roll it thinly (2 mm thick). Cut the dough into squares. Spoon the mushroom mixture in the center of each square. Brush edges lightly with water, fold over to form triangles, press with fork to seal. Cover with kitchen towel, let it sit for another 20-30 mintes. Preheat your oven to 200 C. Make a small slit on the centre of every hand pie. Bake until  golden and puffed, 20 to 25 minutes.



Dziś otrzymałam wielką paczkę od Primavika:)
W niej mnóstwo słoiczków z kilkoma rodzajami masła orzechowego, hummusu, tahini i past do kanapek. Przepisy i recenzje produktów niedługo na blogu:)



sobota, 20 sierpnia 2016

Ziemniaczana zapiekanka z szynką, warzywami i beszamelem

Dziś polecam banalnie prosty przepis na ziemniaczaną zapiekankę z kremowym sosem beszamelowo-serowym. Do jej przygotowania wykorzystałam wszystko to, co zalegało w mojej lodówce - moje danie powinno być jedynie inspiracją do stworzenia własnej zapiekanki z wykorzystaniem ulubionych, sezonowych warzyw i resztek mięsa lub wędlin. Zamiast szynki  świetnie sprawdzą się też kawałeczki pieczonego kurczaka, usmażony na chrupko boczek lub kiełbasa.Podawać z zestawem prostych sałatek. Smacznego:)

na 4 porcje:

8-10 małych ziemniaków ugotowanych w mundurkach (można ugotować je dzień wcześniej),
6 dużych plastrów szynki,
1/2 szklanki groszku,
1/2 szklanki zielonej fasolki szparagowej,
6-8 główek brukselki lub duża garść świeżego szpinaku,
marchewka,
duża cebula,
2-3 duże ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanego koperku,
przyprawy do smaku: sól (polecam sól himalajską od Skworcu), pieprz, rozmaryn, tymianek, słodka papryka

beszamel:
1 i 1/2 łyżki mąki,
1 i 1/2 łyżki masła,
1 i 1/2 szklanki mleka,
kilka łyżek startego sera,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Groszek, fasolkę i brukselkę ugotować na parze do preferowanej miękkości. Marchew pokroić w plastry, smażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu. Dodać drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę szynkę. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. W naczyniu do zapiekania układać składniki warstwami: plastry ziemniaków, ugotowane warzywa i wędlinę z cebulą i marchewką. Każdą warstwę osobno posypać przyprawami i posiekanym koperkiem. Sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i szybko wymieszać trzepaczką. Cały czas mieszając, wlać mleko. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (cały czas mieszać), dodać starty ser i doprawić. Sosem zalać wierzch zapiekanki (lub poszczególne warstwy). Zapiekać około 15-20 minut w 180 stopniach, do lekkiego zarumienia wierzchu.



czwartek, 18 sierpnia 2016

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem (jak gołąbki)

Gołąbki to moje ulubione danie kuchni polskiej, ale nie zawsze mam ochotę i czas, aby je przygotować. Często przygotowuję za to szybsze i łatwiejsze faszerowane papryki, które nadziewam ,,gołąbkowym" farszem z mięsa i ryżu. Smakują świetnie z chrupiącym pieczywem i prostą sałatką. Przepis obowiązkowy do przygotowania w sezonie na pyszną paprykę, polecam, smacznego:)

Polecam tez papryki faszerowane kurczakiem i ryżem:)

3 małe papryki,
ok. 300 g mielonego mięsa,
80-100 g ugotowanego ryżu,
mała cebula,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, granulowany czosnek, tymianek
opcjonalnie kilka łyżek startego sera (ja najczećciej nie dodaję)

sos pomidorowy:

mały słoiczek koncentratu pomidorowego lub przecieru,
ok. 3/4 szklanki wody lub bulionu jarzynowego/drobiowego,
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
opcjonalnie kilka łyżek śmietanki 18 -30% , 
przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek, natka pietruszki


Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Mięso połączyć z drobno posiekaną, przesmażoną cebulą, ryżem i przyprawami (aby sprawdzić, czy farsz jest odpowiednio przyprawiony, warto usmażyć małą porcję mięsa na próbę). Przygotowanym farszem nadziewać wydrążone papryki. Sos: na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać czosnek. Po minucie dodać koncentrat i bulion/wodę. Mieszać i poczekać parę minut, aż sos zgęstnieje (można dolać śmietankę do smaku). Przyprawić. Na blaszkę wylać sos pomidorowy. Ułożyć nadziane papryki, piec około 45 minut w 190 stopniach (do miękkości warzyw i upieczenia mięsa; czas pieczenia zależy od wielkości papryk). Na kilka minut przed końcem pieczenia papryki można posypać startym serem. 

wtorek, 16 sierpnia 2016

Sałatka z kuskusem i cukinią

Dziś prosta i szybka w przygotowaniu sałatka z kuskusem i warzywami, którą zawsze zabieram na pikniki lub wycieczki. Sprawdzi się tez jako zdrowy dodatek do mięs z grilla. Jest trochę podobna do arabskiej sałatki tabbouleh, opublikowanej na blogu jakiś czas temu. Do jej przygotowania możemy użyć ulubionych warzyw, a kuskus zastąpić kasza jaglaną lub komosą ryżową. Smacznego:)

1 i 1/2 szklanki kuskusu (przygotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu),
mała cukinia,
czerwona papryka,
2 małe pomidory,
kilka ogórków gruntowych,
mała cebula,
marchewka,
kilka czubatych łyżek natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek,
oliwa i sok z cytryny (do smaku)

Cukinię pokroić w kostkę i ugotować na parze lub przesmażyć ze szczyptą suszonych ziół. Wystudzić. Marchew zetrzeć na wiórki, pomidory i ogórki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić wraz z papryką w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Wymieszać wszystkie składniki sałatki, dodać przyprawy, oliwę i sok z cytryny do smaku.




niedziela, 14 sierpnia 2016

Pesto z natki pietruszki

W mojej kuchni stosuje wiele ziół, ale to zdecydowanie natka pietruszki jest moim ulubionym. Dodaję ją prawie do każdego dania. Pięknie podkreśla smak mięsa, ryby czy warzyw, a poza tym jest najprostszą dekoracją potrawy:) Dziś zachęcam do przyrządzenia pesto z natki, które jest tak samo pyszne, jak to tradycyjne z bazylii. Możemy je użyć do makaronu, pizzy, a nawet pasztecików, ale ja bardzo smarować nim grzanki, które zawsze podaję z grubymi plastrami pomidora. Smacznego:)

na mały słoiczek:

80-100 g natki pietruszki,
pół małego ząbka czosnku (startego),
łyżka orzeszków piniowych (lub innych ulubionych orzechów),
czubata łyżka parmezanu,
oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz (do smaku)

Posiekać pietruszkę i utrzeć w moździerzu z pozostałymi składnikami na gładką pastę (można też połączyć je w blenderze).

czwartek, 11 sierpnia 2016

Chlebek nadziewany kiełbasą i serem

Od czasu do czasu mam ochotę odpocząć od zdrowej diety i zjeść fast food. Zawsze wybieram jednak ten domowy, a do jego przygotowania często używam ciasta na pizzę - zazwyczaj przygotowuję je w nadmiarze i mrożę. Jest niezawodne do przygotowania szybkiego obiadu. Ostatnio z takiego ciasta upiekłam pyszne chlebki/bagietki, nadziane kiełbasą, cebulką i serem. Ten prosty przepis można dowolnie modyfikować. Ja już myślę o różnych innych rodzajach nadzienia, na przykład z papryką i oliwkami lub szpinakiem i fetą. Pomysł podpatrzyłam tutaj.

Polecam też przepis na calzone z kurczakiem lub calzone z porem i boczkiem.

ok 450 g ciasta na pizzę (po wyrośnięciu),
2 średniej wielkości kiełbaski,
duża cebula,
3 ząbki czosnku,
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego, domowego sosu pomidorowego lub przecieru,
kilka łyżek startego sera
przyprawy do smaku: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, słodka papryka

Kiełbasę pokroić w małą kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, odsączyć i ostudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na posypanym mąką blacie na dwa prostokąty o długości 25x18 cm. Każdy posmarować koncentratem, sosem lub przecierem. Oprószyć przyprawami. Farsz podzielić na dwie części i nałożyć na każdy z prostokątów, posypać serem (zostawić troszkę miejsca na brzegach, żeby dało się złożyć chlebki). Brzegi posmarować wodą, zwinąć w kształt bagietek. Odłożyć na blaszkę, do wyrośnięcia na 60-90 minut. Naciąć wierzch w kilku miejscach. Piec około 30 minut w 200 stopniach. Podawać z sosem czosnkowym, pomidorowym lub innym ulubionym sosem do pizzy.

wtorek, 9 sierpnia 2016

Cynamonowe ciasto ze śliwkami i kruszonką / przesyłka od Skworcu

Cynamon to moja ulubiona przyprawa do jesiennych ciast i deserów. Co prawda lato wciąż trwa, ale za oknem pogoda bardziej przypomina moją ulubioną, chłodniejszą porę roku. Ostatnio upiekłam więc proste i szybkie ciasto ze śliwkami, do których idealnie pasuje cynamon. Przepis to troszkę inna wersja ucieranego ciasta z truskawkami, które  pokazywałam Wam rok temu. Smacznego:)

Polecam też proste ciasto z jabłkami i kruszonką:)

na blaszkę o wymiarach 20x30:

200 g masła,
160 g cukru,

łyżeczka cynamonu (jeśli ciasto ma być mocno cynamonowe, dodajemy czubatą łyżeczkę)
4 duże jajka,
200 g mąki,
40 g mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
500-550 g śliwek (u mnie węgierki i czerwone śliwki)

na kruszonkę:
150 g mąki,
50 g cukru pudru,
100 g masła,

1/2-3/4 łyżeczki cynamonu


polewa: kilka łyżek ciepłego mleka plus kilka łyżek cukru pudru

Przygotować kruszonkę: posiekać wszystkie składniki, a następnie rozetrzeć palcami na grube okruchy. Gdyby kruszonka była za sucha, dodać więcej masła; jeśli będzie za mokra, więcej mąki. Odłożyć do lodówki.

Połączyć przesianą mąkę (oba rodzaje) z proszkiem. W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka (miksować po jednym). Wsypać mąkę z proszkiem i szybko połączyć całość szpatułką. Przełożyć na natłuszczoną i wyłożoną papierem blaszkę, wyrównać, ułożyć pokrojone w dużą kostkę śliwki. Posypać kruszonką. Piec w 175 stopniach około 45 minut. Mleko połączyć z cukrem pudrem w takiej ilości, by powstał gęsty lukier, oblać nim ciasto.






Wczoraj otrzymałam miłą niespodziankę od firmy SKWORCU :)


W paczuszce znalazłam mnóstwo wspaniałości:


orzechy Kemiri, brazylijskie oraz migdały - już planuję upiec z nimi muffiny lub pyszne, jesienne ciasto;


wanilia - powiem szczerze, że nigdzie wcześniej nie widziałam tak sprzedawanej wanilii - rewelacyjny pomysł, który znacznie przyspieszy aromatyzowanie ciasta bez konieczności dłubania w waniliowej laseczce:),
spirulina, sproszkowany glon znany jako superfood i pyłek pszczeli, które posłużą mi do przygotowania zdrowych koktajli;


jagody goji - lubię je dodawać do wielu dań zamiast rodzynek;
pestki dyni - najlepszy, chrupiący dodatek do mojego domowego pieczywa lub zdrowych sałatek;
suszone owoce aronii - będą pyszne w orzeźwiającej lemoniadzie lub rozgrzewającym napoju na chłodniejsze dni;


trawa cytrynowa - świetna do potraw azjatyckich, ale ja najbardziej lubię dodawać ją do napojów;
mąka z migdałów - czas upiec migdałowe ciasteczka:)
ryż czerwony - wykorzystam go do stworzenia zdrowej, ryżowej sałatki;


Harissa - wspaniała przyprawa kuchni arabskiej, już myślę o tagine:)
Garam masala - uwielbiam kuchnię indyjską, a ta przyprawa na pewno znajdzie zastosowanie w jednym z moich indyjskich dań;
Sól himalajska - przepiękna, różowa sól himalajska w formie grubych kryształków jest podobno najzdrowszą i najczystszą solą na świecie; bardzo uniwersalna przyprawa:)

Już niedługo na blogu przepisy z użyciem produktów od SKWORCU:)


sobota, 6 sierpnia 2016

Kurczak w sosie śmietanowym z fasolką szparagową i groszkiem

Tym razem zapraszam na szybki obiad w postaci kurczaka w sosie śmietanowym. Korzystając z sezonowych warzyw, dorzuciłam do niego zielone dodatki w postaci groszku, fasolki i natki pietruszki. Całość doprawiłam ziołami prowansalskimi i posypałam odrobiną parmezanu. Danie jest pyszne z ryżem, kaszą, makaronem lub ziemniaczanym puree. Smacznego:)

Polecam też kurczaka w sosie słodko-kwaśnym:)

na 2-3 porcje:

500 g kurczaka (pierś),
szklanka śmietanki (18, 30 lub 36%),
szklanka zielonej fasolki szparagowej,
kilka czubatych łyżek groszku (świeżego lub mrożonego),
duża cebula,
2-3 duże ząbki czosnku,
opcjonalnie kilka łyżek startego parmezanu lub innego twardego sera,
4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Fasolkę i groszek ugotować na parze do preferowanej miękkości. Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę, oprószyć przyprawami. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Po kilku minutach dodać drobno posiekaną cebulę. Gdy mięso będzie miękkie, dodać drobno posiekany czosnek, smażyć minutę. Dodać fasolkę i groszek, zalać całość śmietanką, dodać ser. Mieszać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości wody lub śmietanki). Posypać natką pietruszki.






czwartek, 4 sierpnia 2016

Ratatouille

Czy latem może być lepszy sposób na wykorzystanie warzyw niż leczo? Można powiedzieć, że ratatouille to taka francuska wersja tego lubianego dania złożona z pysznych warzyw: papryki, cukinii, bakłażana i pomidorów. Zjadamy je samodzielnie lub jako dodatek do mięsa. Potrawa zyskała na popularności dzięki zabawnemu filmowi animowanemu o gotującym szczurku:) W sezonie na cukinie i bakłażany to pozycja obowiązkowa, smacznego:)

na 3-4 porcje:

mały bakłażan,
średniej wielkości cukinia,
duża papryka,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
3-4 małe, słodkie pomidory lub pomidory w puszce (ew. 4 czubate łyżeczki koncentratu/przecieru pomidorowego),
opcjonalnie duża marchewka,
opcjonalnie gałązka selera naciowego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, ew. słodka papryka,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki

Bakłażana, cukinię, marchew i seler pokroić w półplasterki, paprykę w dużą kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Na niewielkiej ilości tłuszczu smażyć marchew, seler, paprykę i cebulę. Po kilku minutach, gdy warzywa lekko zmiękną, dodać plastry bakłażana i cukinii. Smażyć kolejne kilka minut, dodać czosnek. Zalać całość rozgniecionymi pomidorami, doprawić. Dusić całość na małym ogniu, do miękkości składników (gdyby płyn szybko wyparował, można dolać trochę wody lub bulionu). Gotowe danie posypać natką pietruszki, podawać z chrupiącą bagietką lub jako dodatek do mięsa.


wtorek, 2 sierpnia 2016

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Dziś zapraszam na pyszny włoski klasyk, czyli cannelloni zapiekane z sosem pomidorowym i parmezanem. Tym razem postawiłam na kuchnię wegetariańską i makaronowe rurki nadziałam szpinakiem i ricottą. Zamiast niej można też użyć innego delikatnego sera twarogowego lub fety, a  makaron zapiec z sosem beszamelowym. Podawać z zestawem sałatek. Smacznego:)

12-14 rurek cannelloni,
250 g szpinaku (mrożonego lub świeżego),
350-400 g ricotty,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz
kilka czubatych łyżek parmezanu

sos pomidorowy:

200 g przecieru lub koncentratu pomidorowego,
2-3 ząbki czosnku,
szklanka bulionu lub wody,
mała cebula,
opcjonalnie kilka łyżek śmietanki 18 lub 30%,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano, majeranek, słodka papryka

Sos: na niewielkiej ilości tłuszczy zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Zalać bulionem i przecierem, doprawić, gotować na małym ogniu do zgęstnienia (około 15 minut; gdyby woda za szybko wyparowała, można dodać więcej płynu). Pod koniec gotowania dodać kilka łyżek śmietanki, wymieszać. Połowę sosu wylać na blaszkę do zapiekania.

Cebulę i czosnek zeszklić na małej ilości tłuszczu, dodać szpinak. Jeśli używamy mrożonego, smażenie potrwa dłużej - należy odparować całą wodę. Przestudzony szpinak połączyć z pokruszonym serem, przyprawami i parmezanem do smaku. Rurki podgotować kilka minut, aż zmiękną. Nadziewać je szpinakowym farszem i układać na blaszce z sosem pomidorowym. Zalać dokładnie drugą częścią sosu i posypać parmezanem (cały makaron powinien być zakryty warstwą sosu). Zapiekać około 15-20 min w 180 stopniach (czas pieczenia zależy od stopnia podgotowania makaronu).