poniedziałek, 30 stycznia 2017

Curry z klopsikami / Meatball Curry

Jeśli macie ochotę na pyszny, rozgrzewający obiad, polecam indyjskie curry - dziś w wersji z klopsikami. Mnóstwo aromatycznych przypraw i pożywne mięso to idealna propozycja na chłodne dni. Do przygotowania tej potrawy możecie użyć ulubionego mięsa mielonego, a oprócz tego wzbogacić sos o dodatek warzyw. Taki gulasz jest pyszny z ryżem, indyjskim pieczywem i chłodzącą surówką z ogórka i selera naciowego. Smacznego:)

Polecam też inne dania kuchni indyjskiej:)
na klopsiki:

500 g mielonego mięsa,
duże jajko,
1-2 ząbki czosnku,
mała cebula,
łyżeczka przyprawy garam masala (polecam od Skworcu),
sól, pieprz (do smaku)
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry,
ok. 1/2 szklanki bułki tartej

na sos:

1/2 szklanki koncentratu pomidorowego (można użyć przecieru lub passaty),
duża cebula,
1-2 szklanki wody lub bulionu,
kilka łyżek śmietanki (18, 30 lub 36%; można zastąpić mlekiem kokosowym)
2-3 ząbki czosnku,
kilka plastrów świeżego imbiru,
3-4 łyżeczki garam masala (lub do smaku),
3 łyżeczki kurkumy (lub do smaku),
papryczka chili (może być mniej lub więcej; polecam suszone papryczki od Skworcu),
natka pietruszki lub kolendry do posypania sosu,
sól, pieprz (do smaku)

ryż basmati lub jaśminowy (polecam Skworcu)


Przygotować klopsiki:  na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Ostudzone wymieszać ze składnikami na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki. Smażyć do zarumienienia z obu stron, odłożyć. Na patelnię po klopsikach wrzucić drobno posiekana cebulę, czosnek, imbir i chili, smażyć kilka minut, dodać garam masalę i kurkumę. Smażyć minutę, zalać wodą lub bulionem i dodać koncentrat. Włożyć klopsiki, dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a  klopsiki się dogotują (około 10-15 minut). Wlać śmietankę, ewentualnie doprawić do smaku i posypać świeżymi ziołami. Podawać z ryżem.

ENGLISH:

for the meatballs:

500 g of ground meat,
1 large egg,
1-2 cloves of garlic,
1 small onion,
1 tsp of garam masala,
salt and pepper (to taste),
few Tbsp of fresh cilantro or parsley,
1/2 cup of bread crumbs

for the sauce:

1/2 cup of tomato concentrate (you can use passata or tomato puree),
1 large onion,
1-2 cups of water or stock,
few Tbsp of heavy cream (you can use coconut milk),
few slices of fresh ginger,
2-3 cloves of garlic,
3-4 tsp of garam masala (or to taste),
3 tsp of turmeric (or to taste),
chili pepper (you can add less or more),
few Tbsp of fresh cilantro or parsley
salt and pepper (to taste)


Prepare the meatballs: heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped onion, cook for few minutes and add the garlic. Cook for additional minute and let it cool. Add the onion and garlic to the remaining meatball ingredients, mix well. Using wet hands, shape the meatballs and fry them, until golden on both sides. Set aside. In the same pan add the finely chopped onion, chili, ginger and garlic. Cook, stirring, for few minutes. Add garam masala and turmeric. After a minute add the stock or water, tomato concentrate and the meatballs. Turn the heat down to low and simmer for about 15 minutes or until tender. Pour some heavy cream and season to taste, Sprinkle with fresh herbs. Serve with rice, indian bread and cucumber salad. Enjoy:)



50 komentarzy:

  1. Zjadłabym :). Ty zawsze coś fajnego wymyślisz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, bardzo lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. z przyjemnością zjadłabym taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo! Takie żarełko to ja rozumiem :D
    Chyba wiem co zrobię w tym tygodniu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie ;D Bardzo chętnie coś takiego sobie zjadła ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie moich ukochanych dań - klopsów i curry :) Umiesz trafić w mój gust! Doskonałe danie :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, ale pyszności. Klopsiki uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czemu ja tak nie umiem gotować...Z chęcią bym sięgnęła po takiego klopsika :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne, sycące danie, z pewnością znalazłoby wielbicieli u nas w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne i jakie apetyczne. Bardzo lubię tego typu obiady :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I don't eat much meat but this curry looks really good!
    Have a nice week

    OdpowiedzUsuń
  12. Taki rozgrzewający obiad jest w sam raz na takie minusowe temperatury. Klopsiki lubię i tym bardziej w sosie pomidorowym!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię takie dania, są przesmaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Klopsiki w takim sosie zawsze robią na nas wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię takie potrawy :) Zapiszę przepis :D Mniam !

    OdpowiedzUsuń
  16. Robiłam w weekend klopsiki ale w sosie chrzanowym :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszny obiadek :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. z chęcią bym teraz zjadła!<3

    OdpowiedzUsuń
  19. Oh, chciałabym zjeśc takie dzisiaj na obiadek ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja poproszę wege wersję :D Zdjęcia piękne <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak ładnie i kolorowo to danie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  22. wyglada pieknie :) rozgrzewajaco i sycaco :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pychotka! Wyglądają niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale smakowicie wyglądają te pulpeciki <3

    OdpowiedzUsuń
  25. Mmmm :D Aż się głodna zrobiłam :D Uwielbiam takie przepisy :) Z ogromną przyjemnością Obserwuje :)

    OdpowiedzUsuń
  26. curry klopsiki są przepyszne <3 ! uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo lubię curry i tym bardziej podoba mi się wersja z klopsikami :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Jej normalnie ślinka mi cieknie :) zrobię na obiad ale nie mam tej pasty więc po zakupach.

    OdpowiedzUsuń
  29. Takie klopsiki w połączeniu z ryżem albo kaszą bulgur to bym zjadła chętnie na obiad! <3

    OdpowiedzUsuń
  30. Hi Natalia, what a beautiful and delicious looking curry dish.

    OdpowiedzUsuń
  31. Well, this with vegan meatballs, that would be amazing!

    -Kati
    https://almoststylish.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  32. Pięknie to wszystko wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  33. curry z klopsikami nie robialam ale twoja wersja jest ciekawa Może warto zmienić przyzwyczajenia i zainspirować się Twoja propozycja Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda niezwykle apetycznie. Już same te kolory na talerzu kuszą, a dodatkowo takie klopsiki to zdecydowanie moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Bardzo lubię taką kuchnię, mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  36. Look and sounds really delicious !!

    OdpowiedzUsuń
  37. super propozycja na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  38. Bardzo uwielbiam klopsiki mięsne z mięsa mielonego. Danie apetycznie wygląda :)

    Pozdrawiam serdecznie,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  39. Love this recipe with an Indian touch :)

    OdpowiedzUsuń