piątek, 27 stycznia 2017

Czekoladowe ciasto z gruszkami i kruszonką / Chocolate Cake with Pears and Crumble

Na weekend polecam pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto z gruszkami i kruszonką. Pomysł na nie zrodził się w mojej głowie oczywiście pod wpływem czekoladowego głodu :) Jako bazę wykorzystałam przepis na proste ciasto z jabłkami i cynamonem, które pokazywałam Wam jakiś czas temu - zmodyfikowałam go zgodnie ze swoimi potrzebami, zastępując cynamon kakao i dorzucając trochę pestek słonecznika. Ciasto jest bardzo puszyste, wilgotne i chrupiące dzięki słodkiej kruszonce. Będzie idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Smacznego:)

na tortownicę o średnicy 23 cm:

300 g mąki,
łyżeczka sody,
łyżeczka proszku do pieczenia,

1 i 1/2 łyżki kakao,
180 g cukru,
szczypta mielonej wanilii,
2/3 szklanki oleju,
3 jajka (w temperaturze pokojowej),
2 gruszki,

1/2 szklanki ziaren słonecznika,
skórka z jednej pomarańczy,

na kruszonkę:


100-150 g mąki,
80 g cukru,
1/2 łyżeczki kakao
100 g zimnego masła


na polewę:


rozpuszczona czekolada lub kilka łyżek kakao, mleka i cukru pudru

Przygotować kruszonkę: wymieszać mąkę, cukier i kakao. Dodać kawałeczki zimnego masła i rozetrzeć palcami na grube okruchy (dodać więcej mąki, gdyby całość za bardzo się kleiła, lub masła, gdyby była za sucha). Wstawić do lodówki. Ciasto: połączyć mąkę, sodę, proszek, kakao i skórkę z pomarańczy. W drugiej misce zmiksować cukier z jajkami i olejem na jasną, puszystą masę (ok. 5 minut). Dodać mąkę i krótko wymieszać (tylko do połączenia). Wrzucić pestki słonecznika i obrane, pokrojone w średniej wielkości kostkę gruszki. Wymieszać całość łyżką. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać wierzch, posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach około godziny. Gotowe ciasto polać czekoladą lub prostą polewą z kakao, mleka i cukru pudru.

Ostatnio otrzymałam kolejną niespodziankę od firmy Skworcu:) W wypchanej po brzegi paczce znalazły się:


daktyle - idealny składnik zdrowych trufli;



fasola ,,czarne oczko", ciecierzyca i orzeszki pinii - uniwersalne składniki, idealne do zdrowych sałatek;
amarantus ekspandowany - dla mnie nowość, z chęcią przetestuję:)
kasza jaglana - wykorzystam do faszerowanych warzyw, sałatek lub innych pyszności;
mąka orkiszowa - świetna do wypieku domowego pieczywa,
Komosa ryżowa - bardzo ja lubię, jest wspaniałym składnikiem zdrowych sałatek;
jagody goji - pyszne w surówkach, sałatkach, ciastach i babeczkach;
nasiona chia - świetne do zdrowego puddingu, koktajlu lub trufli;
orzechy nerkowca - smaczna zdrowa przekąska, ale też ciekawy dodatek do past, sałatek i wypieków;

chlorella i młody jęczmień - wspaniały dodatek do zielonych koktajli,
wędzona papryka - jeszcze nie próbowałam, myślę, że wspaniale doprawi mięso lub warzywa;
czarnuszka - dla mnie kolejna nowość, z chęcią użyję jej do wypieku domowego chleba lub bułeczek;

ryż jaśminowy - wspaniały dodatek do potraw indyjskich i nie tylko;
sól himalajska - moja ulubiona:)
suszone grzyby mun i liście limonki kaffir - kolejne nowości, myślę, że wspaniale wzbogacą przeróżne dania orientalne;
suszone papryczki chili - do moich ulubionych pikantnych potraw:)

Gorąco zapraszam do odwiedzenia strony firmy i zapoznania się z jej bogatą ofertą:)


ENGLISH:

300 g of flour,
1 tsp of baking soda,
1 tsp og baking powder,
1 1/2 Tbsp of cocoa powder,
180 g of sugar,
a pinch of vanilla powder,
2/3 cup of oil (cup =250 ml),
3 eggs (room temperature),
2 pears (peeled and diced),
1/2 cup of sunflower seeds,
orange zest from one orange

for the crumble:

100-150 g of flour,
1/2 tsp of cocoa,
100 g of cold butter,
80 g of sugar

for the glaze: melted chocolate or few Tbsp of cocoa, powdered sugar and milk

Grease your springform pan (23 cm), cover with baking paper and set aside. Prepare the crumble: mix sugar, flour and cocoa. With your hands, work in butter until large clumps form (if it's too sticky, add more flour; if it's too dry, add butter). Chill in the fridge, covered, until ready to use. Mix flour, soda, baking powder, orange zest and cocoa. In another bowl, beat the eggs with oil and sugar, until light and fluffy (5 minutes). Add the flour mixture and mix shortly, just to combine. Using a spoon or a spatula, fold in the pears and seeds. Pour the batter into your prepared pan, cover with crumble and bake for about an hour (180C). Glaze the cake with melted chocolate or simple cocoa glaze (mix warm milk with cocoa and sugar to create a thick glaze). Enjoy:)





48 komentarzy:

  1. ciasto wygląda naprawdę pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto w sam raz na weekend:)w mroźny dzień będzie jak znalazł
    a paczuszki zazdroszczę:) fajna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowicie wygląda! Dokładnie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale wspaniałe to ciasto! Gruszki i kruszonka - bomba :) Wygląda przepysznie i z chęcią bym się na nie skusiła :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gruszki i czekolada jako połączenie brzmi bosko *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo chyba już mam zajęcie na dziś :)
    zapraszam na nowy post: www.fancycares.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne to ciacho :) chętnie bym skubneła kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym, nigdy jeszcze nie próbowałam ciasta z gruszkami. Miłego testowania.

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentuje się cudownie a jeszcze lepiej smakuje to zapewne ;]

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowite ciasto. Lubię produkty Skworcu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe ciasto, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. juz sobie spisałam ten przepis i na pewno będę testować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ooooo, taka gruszkowa wersja na pewno jest przepysznaaaa

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmmm, wygląda smakowicie - aż ślinka cieknie na sam widok ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ahhh! jak ja lubię Twojego bloga <3 Od dobrych kilku miesięcy mam Cię w ulubionych i systematycznie odwiedzam. Przepisy na 5 z plusem, a dzisiejsze ciasto czekoladowe już planuję zrobić na nadchodzącą imprezę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz!😚Cieszę się, że wszystko smakuje, pozdrawiam ☺

      Usuń
  16. Zjadłabym te ciasto w ciemno:)
    Juz z samego wyglądu kusi, a to znaczy jednoznacznie , ze pewnie jest pyszne <3
    JustynaPolskaFashion&MakeupArtist


    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasta z kruszonka, to zdecydowanie moi faworyci w ciastach ^^

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto - mistrzostwo świata :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pysznie wygląda :) uwielbiam ryż jaśminowy :) zresztą cała resztę produktów też ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Takie ciasto to musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  21. The cake looks so lovely!
    Have a nice weekend

    OdpowiedzUsuń
  22. czekolada to nie dla mnie, ale wygląda super :)

    Pozdrawiam i życzę cudownego weekendu :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  23. wspaniałe ciacho :)
    a paczuszka naprawdę rewelacyjna! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Szkoda że już nie mogę jeść takich ciast

    OdpowiedzUsuń
  25. Pyszne ciacho aż nabrałam ochoty na coś słodkiego ;) zawartość paczuszki też super! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo apetycznie wygląda te ciasto na zdjęciu :) Bardzo lubię ciasta z kruszonką :)

    Pozdrawiam,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  27. omg pycha ;D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  28. ja dziś chciałam ciasto zrobić ale mam lenia;p

    OdpowiedzUsuń
  29. Ciasto prezentuje się super apetycznie <3 Zjadłabym kawałek takiego ze smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  30. Niesamowite ciacho! W przekroju robi szał! :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń