lutego 14, 2017

Prosty chleb razowy / Simple Whole Wheat Bread

Dziś kolejny przepis na szybkie pieczywo na drożdżach - prosty chleb razowy. Ma delikatnie twardą skórkę i miękki środek. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, idealny do przyrządzenia zdrowych kanapek. Mój chlebek na zdjęciu był jeszcze lekko ciepły (taki jest najlepszy:)), więc lekko kruszył się podczas krojenia. Po całkowitym ostygnięciu nie powinno być z tym problemu, o ile czas wyrabiania był odpowiednio długi. Smacznego:)

Przepis znalazłam tutaj.

na dwa bochenki:

225 g mąki pszennej chlebowej,
450 g mąki pszennej razowej,
2 łyżeczki soli,
łyżeczka cukru,
2 łyżeczki suchych drożdży (8 g),
50 ml oleju lub 25 g roztopionego masła,
450 ml ciepłej wody,

Połączyć wszystkie składniki, wyrobić za pomocą mieszadeł do ciasta drożdżowego (około 10-15 minut). Zakryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około godziny). Krótko wyrobić, wyłożyć do wyłożonych papierem keksówek (20x11 cm), odstawić do wyrośnięcia na 30 minut (ciasto powinno podwoić objętość). Piec w 230 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 15-20 minut (gdyby chleb za szybko się rumienił, można zakryć go papierem do pieczenia).

ENGLISH:

for two loaves:

225 g of bread flour,
450 g of whole-wheat flour,
2 tsp of salt,
1 tsp of sugar,
2 tsp of dry yeast (8g),
50 ml og oil or 25 g of melted butter,
450 ml of warm water

Mix all the ingredients and knead the dough for about 10 to 15 minutes. Cover with kitchen towel and place somewhere warm to double in size (for about an hour). Knead for a minute and divide the dough in half. Place the dough into two bread pans (20x11 cm; greased and covered with parchment paper). Cover with kitchen towel and let it rise for additional 30 minutes or until it's doubled in size. Preheat your oven to 230 C for 15 minutes, turn the heat down to 190 C and bake for another 15 to 20 minutes (you can cover the bread with parchment paper if browns too quickly). Enjoy:)


59 komentarzy:

  1. Ja ostatnio jadam głównie razowy na zakwasie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda Twój chlebuś. Nie ma to jak domowe pieczywo. I pięknie pachnie i pysznie smakuje i... jest zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, uwielbiam taki domowy chleb.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba się skuszę na Twój chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Boski, ja robiłam tylko w maszynie do chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam domowe pieczywo jest 100 razy smaczniejsze niż te kupne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny chlebek Ci się udał! ciepły chlebek i masło - najlepsza kanapka świata:)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudny ja z reguły piękę na zakwasie ale muszę w końcu spróbować drożdżowego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniały. domowe chleby są najlepsze - wciąż to powtarzam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojejku :* jakie to musi być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie wygląda! Zrobiłam wg tego przepisu i świetnie wyszedł, ale ja zrobiłam w maszynie do pieczenia chleba :)
    Zapraszam do siebie lebbrosso.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Tez robie chlebek, ale zawsze wciskam bardzo dużo różnych ziaren!

    OdpowiedzUsuń
  13. Sounds very easy and so delicious!
    Happy Valentine's Day!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo apetycznie. Zdrowy domowy chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. z chęcią wypróbuję też ten przepis na chleb, bo poprzedni wg Twojej receptury był bardzo udany:)

    OdpowiedzUsuń
  16. A narzeczony mi ostatnio powiedział, że prawdziwa kobieta musi potrafić upiec chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny chlebuś, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Już tyle razy chciałam zrobić własny chleb, że aż w końcu chyba się do tego zabiorę :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda solidnie i lekko jednocześnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Soft tender crumb and lovely crust...Natalia, the loaves look bakery perfect!

    OdpowiedzUsuń
  21. wow!
    looks amazingly delicious .glad you shared this friend.

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam takie domowe chleby :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Lubię taki domowy chlebek ale przyznaję że leń ze mnie i nie chce mi się ich piec

    OdpowiedzUsuń
  24. Super :) Sprzedam przepis od razu mamie, bo poszukiwała inspiracji na domowy chlebuś. Pyszny. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda super! Muszę zacząć wreszcie piec ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Musi być pyszny taki domowy chlebek, kiedyś robiłam sobie bułki dosyć czasochłonne ale warto było <3

    OdpowiedzUsuń
  27. Love homemade bread! Can never get enough. This looks excellent -- nice, deep flavor. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  28. pycha!
    domowy chlebuś nie ma sobie równych:)

    OdpowiedzUsuń
  29. I love whole wheat bread, Natalia, and this looks really delicious! Thank you so much for sharing. :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Pyszny! Taki chlebek z masełkiem i normalnie jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Jaki piękny chlebek! Aż muszę sobie zrobić jakąś kanapkę, bo mi zassało w żołądku :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Ach... i do tego swieze masełko.... mniam

    OdpowiedzUsuń
  33. Natalia your bread recipe is simply wonderful.
    P.S Thank you for your kind words on my blog post :)

    OdpowiedzUsuń
  34. mm przepis na chlebek, cos na co zwrócic uwagę ^^ Ostatnio jednak gustuje w pszennym ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. prawdziwego, domowego chleba nie jadłam już ponad rok... życie na obczyźnie jest straszne jeśli chodzi o braki jedzeniowe :(

    OdpowiedzUsuń
  36. Domowy chlebek... jak najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. Homemade bread is always delicious. Yours looks wonderful

    OdpowiedzUsuń
  38. Pięknie urósł. Na pewno pachnie i smakuje wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Co prawda nie powinno się jeść ciepłego pieczywa, ale taki właśnie lubię :) Taki jest najlepszy, bo często pieczywo kupne ze sklepu strasznie się kruszy.

    Pozdrawiam,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  40. Super, chlebek pierwsza klasa.
    Z chęcią bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  41. Your blog is beautiful !!! I would love to see you on my blog !! Happy day!!!
    👌👌👌💚💚💚

    OdpowiedzUsuń
  42. Nie ma to jak pyszny domowy chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Uwielbiam takie chlebki ;D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  44. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger