piątek, 17 lutego 2017

Szarlotka z kratką / Apple Shortcake

W takie deszczowe dni jak dzisiaj humor może poprawić tylko kawałek dobrego, domowego ciasta. Dziś prosty przepis na pyszną szarlotkę z kratką na półkruchym cieście, które pokazywałam Wam już przy publikacji szarlotki z budyniem. Dzisiejsze ciasto pięknie pachnie cynamonem i zawiera mnóstwo plasterków jabłek. Do owoców możemy też dorzucić kawałeczki orzechów, suszoną żurawinę lub rodzynki. Po przygotowaniu ciasta i ułożeniu kratki najprawdopodobniej zostanie jeszcze troszkę ciasta - można je zamrozić lub upiec szybkie ciasteczka:)  Polecam, smacznego:)

na blaszkę o wymiarach 25cm:

450 g mąki,
250 g zimnego masła,
szklanka cukru pudru,
jajko,
2 żółtka,
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
łyżeczka proszku do pieczenia,
kilka łyżek bułki tartej


nadzienie: 

5 dużych jabłek
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
1-2 łyżki cynamonu (może być mniej),
3 łyżki cukru pudru,
szczypta wanilii

Połączyć mąkę, proszek i cukier puder. Posiekać z masłem. Kiedy masło będzie w małych kawałeczkach, dodać całe jajko, żółtka i kwaśną śmietanę. Dokładnie połączyć wszystkie składniki, zagnieść w kulę. Podzielić na dwie porcje, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Osuszyć ręcznikiem papierowym, wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia. Na wyłożoną papierem blachę wyłożyć pierwszą część ciasta, nakłuć widelcem, posypać bułką tartą. Wyłożyć jabłka. Cienko rozwałkować drugą część ciasta, pokroić na paski, a następnie układać na jabłkach, tworząc kratkę. Piec w 200 stopniach około 45-50 minut (gdyby ciasto za szybko się rumieniło, przykryć je papierem do pieczenia). Posypać cukrem pudrem. 

ENGLISH:

450 g of flour,
250 g of cold butter (diced),
1 cup of powdered sugar (cup =250ml),
1 egg,
2 egg yolks,
2 Tbsp of sour cream or greek yoghurt,
1 tsp of baking powder,
few Tbsp of breadcrumbs,


for the filling:

5 big apples (thinly sliced),
2 Tbsp of potatoe starch,
1-2 Tbp of cinnamon,
3 Tbsp of powdered sugar,
a pinch of vanilla


Prepare the crust: mix the flour, sugar and baking powder. Add the butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg, 2 egg yolks and sour cream. Divide the crust in half, form two discs out of it, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. Mix all the ingredients of the apple filling. Press one piece of the pastry into the bottom of the baking tray covered witch baking paper (25 cm). Prick with a fork and sprinkle some breadcrumbs to prevent it from soaking. Add the apple fillling. Roll the other part of the pastry on a floured surface and cut long strips. Weave the strips on the fillling to create a lattice pattern (use the leftover pastry to bake some cookies or freeze it). Bake for about 45-50 minutes (200C) - cover the cake with baking paper if browns too quckly. Sprinkle with powdered sugar. Enjoy:)




60 komentarzy:

  1. Hmm.... jak ja kocham szarlotkę:) też kiedyś robiłam taką kratkę na cieście ale nigdy nie była taka ładna :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonała ta szarlotka. Moja mama też zawsze robi z kratką. Myślałam, że to jej znak rozpoznawczy, a tu proszę ;) To popularne ciasto. Pysznotka.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis zapisuję, bo muszę do czegoś zużyć nadmiar jabłek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. That looks so lovely. And I am sure it tastes delicious.
    Have a nice weekend

    OdpowiedzUsuń
  5. Od tygodnia za mną chodzi szarlotka. Widzę ją gdzieś na filmach, w gazetach i mam takiego smaka. Zastanawiałam się, czy sobie nei zrobić i dziękuje! Mam przepis od Ciebie! To chyba znak, ze mam się wziąć do roboty i zrobić coś takiego ;D Przyznam, ze z kratką jeszcze nie robiłam, ale musze wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotka należy do tych ciast, które nigdy mi się nie znudzą :) Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pięknie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda idealnie, dałabym się pokroić za kawałeczek takiej jeszcze ciepłej pachnącej cynamonem szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale narobiłaś mi smaka! ;) wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mimo, iż nie przepadam za szarlotką to ta wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Szarlotka z taką kratką zawsze kojarzy mi się z babcią - czyli pysznie:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pysznie. Aż czuję ten zapach jabłek i cynamonu ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Do takiej mam sentyment, Babcina <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Idealnie się prezentuje! Na kawałek szarlotki zawsze mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przypomina mi czasy dzieciństwa..mniam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Zdjęcie jak z książki kucharskiej aż ślinka cieknie. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. I love apples in baking! This looks delicious! Thank you for stopping by my blog!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ojej. Jak super wygląda. Skusiłabym się :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pięknie to wygląda! Zazdroszczę, jakoś nigdy nie wychodzą mi takie ładne kratki :/
    Zapraszam też do siebie http://lebbrosso.blogspot.com/2017/02/blogerzy-dla-bezpiecznaja.html
    Obserwujemy? :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mam słabość do szarlotki, a twoja wygląda obłędnie. <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak po tylu pysznych przepisach nie przybrać na wadze ? :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Szarlotka to ciasto mojego dzieciństwa - mama robiła bez kratki, ale dzięki niej Twoja szarlotka zyskała na uroku ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. zjadłabym <3 :D

    Pozdrawiam i życzę wspaniałego weekendu :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  24. robiłam taką wiele razy:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  25. Przepysznie wygląda :) Lubię robić takie ciacha, dla przeciwwagi mam na szczęście w domu zdrową wodę, która wspiera mnie w utrzymaniu linii :) Woda ta dodatkowo wzmacnia moje zdrowie - poprzez odpowiedni potencjał buduje odporność organizmu na poziomie komórkowym.

    OdpowiedzUsuń
  26. uwielbiam szarlotkę o każdej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo apetytucznie wygląda. Mój tata uwielbia szarlotki, twoja też pewnie by mu smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  28. Uwielbiam szarlotki. :-) Wygląda bajecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Cudowna szarlotka. Wygląda po prostu wspaniale. Porywam duży kawałek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Aż się zachciewa jeść, a pora już późna... :)

    Buziaczki, Ania. murasakiiroanu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  31. I love freshly baked apple pie or cake, Natalia. This looks delicious and would be wonderful with a nice cup of tea. :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Jaka piękna kratka! Mi zawsze takie rozpaćkane coś wychodzi ;/

    OdpowiedzUsuń
  33. uwielbiam szarlotkę z kruchą krateczką:)
    pysznie wyszła:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Oj, ale mi narobiłaś ochoty na taką szarlotkę... już tak dawno jej nie jadłam, że nie pamiętam jak smakuje....

    OdpowiedzUsuń
  35. Robiłam raz szarlotkę, ale mi nie wyszła :(

    OdpowiedzUsuń
  36. ojeju, ale pięknie i pysznie wygląda! jadłabym i jadła <3
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  37. Wow, arcydzieło, wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Boska, marze by taką kiedyś zrobic też <3

    OdpowiedzUsuń
  39. Szarlotka wygląda rewelacyjnie! Jestem ogromną fanką jabłek i lubię je jeść pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Mam wielką słabość do szarlotki. Uwielbiam po prostu.

    OdpowiedzUsuń
  41. Jejku jak lubie Ale apetycznie I pewnie zapach był nieziemski Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  42. Bardzo lubię ciasta z jabłkami, a szarlotka jest tak pyszna, że z chęcią zjadłbym nawet i 3 takie kawałki :) Doskonały jest też deser z jabłek, który jest popularny m.in. w Austrii, czyli Apfestrudel, czyli strudel jabłkowy :)

    Pozdrawiam serdecznie,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  43. Oj ta szarlotka, pamiętam jak zawsze robiła ja moja babcia uwielbiałam ją

    OdpowiedzUsuń
  44. Wygląda przepysznie! Uwielbiam szarlotkę <3

    OdpowiedzUsuń