niedziela, 26 lutego 2017

Wegetariańskie curry z kalafiorem i ciecierzycą / Cauliflower and Chickpea Curry

Bardzo lubię smaki kuchni indyjskiej. Dania z tej części świata są rozgrzewające, pożywne i niezwykle aromatyczne. Tym razem polecam pyszne, pikantne curry pełne warzyw - będzie idealne z płaskim chlebkiem typu chapati lub naan i zimnym jogurtem greckim. Smacznego:)

2 duże ziemniaki,
szklanka ugotowanej ciecierzycy (polecam Skworcu),
250-300 g różyczek kalafiora,
duża papryka,
marchewka,
2 gałązki selera naciowego,
1-2 cebule,
3 ząbki czosnku,
pół małej papryczki chili (może być więcej lub mniej; polecam papryczki Skworcu),
kilka grubych plastrów imbiru,
czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego,
2 szklanki wody lub bulionu jarzynowego,
kilka łyżek śmietanki (18, 30 lub 36 %),
łyżeczka przyprawy garam masala (polecam Skworcu),
3/4 łyżeczki curry (lub do smaku),
1/2 łyżeczki kurkumy (lub do smaku),
kilka łyżek natki pietruszki lub kolendry,
sól , pieprz (do smaku)

Cebulę, seler, imbir i czosnek drobno posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę , paprykę w paski, marchew w plasterki. Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklić cebulę, imbir i czosnek, dodać ziemniaki, marchew i paprykę. Smażyć chwilę, dodać indyjskie przyprawy, smażyć minutę. Zalać całość wodą lub bulionem. Gotować na małym ogniu około 10 minut (można dolać więcej płynu, gdyby za szybko wyparował). Dodać różyczki kalafiora i ciecierzycę, dusić kolejne 10-15 minut lub do preferowanej miękkości warzyw. Dodać koncentrat, wymieszać i dolać śmietankę do smaku. Posypać natką pietruszki.

ENGLISH:

2 large potatoes (diced),
1 cup of cooked chickpea,
250-300 g of cauliflower florerets,
1 large red bell pepper (cut into strips),
1 carrot (sliced),
2 stalks of celery (finely chopped),
1-2 onions (finely chopped),
3 cloves of garlic (finely chopped),
few big slices of ginger (finely chopped),
half of a chili pepper (or to taste),
1 heaping tsp of tomato paste,
2 cups of vegetable stock or water,
few Tbsp of heavy cream,
1 tsp og garam masala,
3/4 tsp of curry (or to taste),
1/2 tsp of turmeric (or to taste),
few Tbsp of fresh parsley or cilantro,
salt and pepper ( to taste)

Heat a small amount of oil in a pan, add the onion, garlic and ginger. Cook for few minutes. Add the potatoes, pepper and carrot. Season with Indian spices and cook, stirring, for few minutes. Cover with stock and simmer on low heat for about 10 minutes (you can add more liquid, if evaporates too quickly). Add the cauliflower florets and chickpeas, simmer for additional 10 to 15 minutes, until tender. Add tomato paste and heavy cream, mix well and season to taste. Sprinkle with fresh herbs. Serve with rice or Indian bread. Enjoy:)












62 komentarze:

  1. Uwielbiam takie warzywne kociołki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wegetariańskie... to nie dla mojego męża:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a mój chłop lubi:D byle było dużo hahaha

      Usuń
  3. Bogactwo smaków i wartości odżywczych; super danie. A te przyprawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie jadłam ciecierzycy, myślisz że soczewica jako zamiennik nadałaby się do tego dania? :)
    Super przepis!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdziłaby się, zwłaszcza brązowa, pozdrawiam ☺

      Usuń
  5. Curry jako dania jeszcze nie jadłam ,ale z chęcią bym spróbowała :)
    Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Juz wiem co zjem jutro na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis idealny dla mnie! Ostatnio szaleję za ciecierzycą i jestem wege, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie danie to musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. jeżeli smakuje tak jak wygląda to musi być przepyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smaki kuchni indyjskiej to zdecydowanie cos dla mnie <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też lubię takie pożywne i aromatyczne potrawy. Bardzo smakowity pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ to danie pięknie wygląda :) Nie dość, że od razu nabiera się apetytu, to już chciałoby się je zjeść oczami.

    OdpowiedzUsuń
  13. This looks so nice, Natalia! Thank you for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pychotka! Taką potrawę z chęcią byśmy zjadły nawet teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Smaczne i pożywne danie, no i oczywiście zdrowe :) Takie danie powinno pojawiać się w jadłospisach m.in. stołówkach szkolnych ;)

    Pozdrawiam serdecznie,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  16. mniam :) niezwykle pożywne i zdrowe danie, które w sam raz rozgrzeje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie dania mogłabym jeść, jeść i zawsze będzie smakować. A co najważniejsze jest i zdrowo i kolorowo. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pysznie wygląda takie jedzonko! ;) Muszę niedługo wypróbować Twój przepis, bo od wielu lat jestem wegetarianką ;) Ostatnio robiłam pierogi według Twojego przepisu z pieczarkami i wyszły pyszne! ;) Dzięki wielkie za Twoje przepisy! ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ładnie i apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  20. That looks really nice and healthy! I love cauliflower!
    Have a good week

    OdpowiedzUsuń
  21. Ależ to smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo kolorowe to danie, wygląda cudownie chętnie bym zjadłą

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam ciecierzycę więc na pewno by mi smakowało. :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Muszę w końcu spróbować tej sławnej cieciorki :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Dawno nie jadłam curry. Skusiłabyś mnie z miejsca :) Ach, doskonała propozycja. Ale mi smaka narobiłaś :)
    Pozdrawiam cieplutko :) Miłego, słonecznego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  26. uwielbiam tego typu kolorowe pyszne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda to fenomenalnie,muszę wypróbować przepis ! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Choć nie jestem wegetarianką, to lubię wegetariańskie dania. Mniam! :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Congratulations on your work, I love the photos!!kiss
    💚💚💚

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo lubię choć wersję bez kalafiora :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Właśnie szukałam pomysłu na ciecierzycę :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Ale pyszne żarełko, uwielbiam cieciorkę :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Pychota :) muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda rewelacyjnie ! muszę wypróbować ♥

    OdpowiedzUsuń
  35. I like this so much!

    ** Join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!


    BEAUTYEDITER.COM

    OdpowiedzUsuń
  36. OOO me gusta <3 Zapomniałam o selerze, to takie fajne warzywko :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Ciecierzyca jest ostatnio meeega popularna. Muszę ją w końcu spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  38. Lubię warzywa, dużo ich przygotowuję do obiadu ale u mnie mięsko dodatkowo musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Wygląda smacznie i jest tak kolorowe, że kusi z obrazka!

    OdpowiedzUsuń
  40. Ależ to curry pięknie wygląda :)
    Aż żal nie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Robiłam wczoraj na obiad, smakuje rzeczywiście tak jak wyglada 😊 Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało! Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  42. Te kolory aż proszą, by zjeść porcyjkę :D uwielbiam takie dania!

    OdpowiedzUsuń
  43. Te kolory bardzo zachęcają do sięgnięcia po łyżkę i wyjadania prosto z patelni :)

    OdpowiedzUsuń