niedziela, 5 lutego 2017

Zimowa minestrone z buraczkami i fasolą / Winter Minestrone with Beets and Beans

Minestrone to włoska zupa jarzynowa. Najlepsze w tym przepisie jest to, że za każdym razem może wyglądać inaczej - warzywa użyte do gotowania zupy powinny zmieniać się w zależności od sezonu. Dziś zapraszam na taką jarzynową z buraczkami, jarmużem i fasolą. Posypana parmezanem i podana z makaronem będzie naprawdę pożywna i pyszna, idealna na chłody. Smacznego:)

Przepis Jamiego Olivera.

2-2.5 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
2-3 buraki,
2 marchewki,
2 małe cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łodygi selera naciowego,
puszka białej fasoli (lub innej),
duża garść poszatkowanej kapusty (włoskiej, białej lub pekińskiej),
garść jarmużu lub szpinaku,
100-150 g ugotowanego drobnego makaronu,
starty parmezan,
opcjonalnie kilka łyżek natki pietruszki,
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Marchewki, seler i cebulę pokroić w kostkę i smażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Zalać całość bulionem, dodać pokrojone w kostkę buraki i kilka łyżeczek soku z cytryny. Gotować około 10-15 minut, dodać kapustę. Gdy warzywa będą prawie miękkie, dodać odsączoną fasolę i jarmuż. Gotować na małym ogniu kolejne 5 minut. Dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku. Do miseczek nałożyć porcję makaronu, nalać zupę, posypać startym parmezanem.

ENGLISH:

2- 2.5 l of homemade chicken or vegetable stock,
2-3 beetroots,
2 carrots,
2 small onions,
2 cloves of garlic,
2 stalks of celery,
3/4 cup of beans,
a handful of cabbage of your choice,
a handful of kale or spinach,
100-150 g of cooked, small pasta,
grated parmesan,
few Tbsp of chopped parsley,
salt, pepper, lemon juice (to taste).

Finely chop carrots, celery and onion. Heat a small amount of oil in a pan, add the chopped vegetables and cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic. After one minute, add the stock, beetroots and few teaspoons of lemon juice. Simmer on low heat for about 10 to 15 minutes. Add shredded cabbage and cook for another 10 minutes or until almost tender. Add the beans and kale, cook for additional 5 minutes and season to taste. Place your cooked pasta in bowls, pour the soup and sprinkle with parley and parmesan cheese. Enjoy:)

Recipe by Jamie Oliver.








45 komentarzy:

  1. That looks so nice. Perfect for me.
    Have a good Sunday

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi przepysznie:)
    my uwielbiamy zupy dlatego chętnie porwałabym miseczkę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakoś nigdy nie lubiłam zup gdzie były buraki pokrojone w kawałki. O ile barszcz czerwony uwielbiam, to już ukraińskiego nie przełknę, wiem to dziwactwo;)

    OdpowiedzUsuń
  4. W takiej wersji jeszcze nie jadłam minestrone. Podoba mi się :) Wygląda bardzo smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Cokolwiek to jest (nazwę minestrone słyszę o raz pierwszy) biorę w ciemno! Wygląda to przepysznie. A po składnikach widzę, że to niebywale zdrowa porcyjka. Super! Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie próbowałam podobnego dania, ale wygląda strasznie apetycznie ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie zupy :) Już zaplanowałam obiad na najbliższych parę dni, ale powiem J. o tej czarodziejsko wyglądającej zupie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm wygląda pysznie ;D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis! Bardzo podoba mi się korzystanie z naszych polskich, sezonowych warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności - dawno nie jadłam zupy i właśnie złapałam chętkę!
    W weekend muszę ugotować.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale smakowicie wygląda, nigdy takiej zupy nie jadłam.. muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zdjęcia same zachęcają do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam buraki, więc danie idealne dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda apetycznie chętnie spróbuję :) zwłaszcza, że ostatnio mam jakąś zupną fazę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo często robię minestrone, pycha! Na pewno dodam kiedyś przepis na swoją wersję, bo mam zdjęcia tylko posta nie napisałam ah.:)

    OdpowiedzUsuń
  16. I za to kocham zimy Czyli pyszne zupy na naszych talerzach! Mega apetycznie wyszla twoja zupka

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo apetyczna zupa, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Danie wygląda zachęcająco, choć ja osobiście lubię widzieć, co jem. Skusiłabym się jednak ze względu na białą fasolę. Jako strączek jest bogata w białko roślinne, a także wiele witamin i minerałów. Do tego te buraki! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wszelkie zupy z buraczkami to moje ulubione. Właśnie dzisiaj zajadałam. Chętnie zrobię Twoją propozycję :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo fajny przepis :-) Zapowiada się pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mrrrr aż mi burczy w brzuszku :]

    OdpowiedzUsuń
  22. Zupy z dodatkiem dużej ilości warzy są wyśmienite :) Bardzo lubię takie warzywne zupy :)

    Pozdrawiam,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  23. W zimie fasola pasuje do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  24. wygląda bardzo smakowicie aż zrobilam się glodna :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Pięknie, pysznie i zdrowo wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo dużo różnorodnych warzyw. I to jest bardzo ważne w naszym menu. To danie jest bardzo dobre dla diabetyków - fasola posiada bardzo niski indeks glikemiczny. Bardzo chętnie spróbuję tego typu dania.

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda apetycznie, a przyznam że nie jest mi znaną potrawą.

    OdpowiedzUsuń
  28. Mam ochotę na taką zupkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo lubimy tego typu zupy więc z przyjemnością wpraszamy się na posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo lubię jeść zupy zwłaszcza zimą. Twoja propozycja jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Świetna zupka :)
    Taka gęsta, na bogato :)
    Chętnie skuszę się na porcję :)

    OdpowiedzUsuń