piątek, 24 marca 2017

Ciasteczka owsiane z czekoladą / Chocolate Chip Oatmeal Cookies

Dziś zapraszam na bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka owsiane. Są naprawdę pyszne i chrupiące, pełne płatków i czekolady - najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe:) Do ich przygotowania użyłam mąki pełnoziarnistej, ale może być też zwykła mąka pszenna. Polecam, smacznego:)

Parę dni temu otrzymałam miłą niespodziankę od Scandic Food

W paczuszce znalazły się:

mieszanki ziaren idealne do wypieku chleba i domowych batoników,
moje ulubione zielone pesto i niskosłodzony dżem truskawkowy z rabarbarem,
przepyszne liofilizowane truskawki i maliny - będą świetnym, chrupiącym i orzeźwiającym wykończeniem każdego deseru.

Już niedługo przepisy z wykorzystaniem produktów Scandic Food:)

Przepis na ciasteczka:

na 20-30 ciastek:

120 g masła w temperaturze pokojowej,
70 g cukru,
duże jajko,
100 g płatków owsianych (górskich),
140 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g czekolady posiekanej na małe kawałki (mlecznej lub ciemnej)

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zagnieść klejące ciasto. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego Na wyłożonej papierem blaszce układać przygotowane kuleczki (w odstępach), spłaszczać dłonią lub łyżką. Piec w 180 stopniach około 13-15 minut lub do zarumienienia - na początku będą bardzo delikatne, miękkie i kruche, ale później stwardnieją.

Przepis znalazłam tutaj.

ENGLISH:

for 20-30 cookies:

120 g of butter (room temperature),
70 g of sugar,
1 large egg,
100 g of rolled oats,
140 g of wholewheat flour (or all purpose flour),
1/2 tsp og baking powder,
100 g of chocolate chips of your choice

Cream the butter with sugar. Add the egg and mix. Add the remaining ingredients and mix well with a spoon (the dough will be a bit sticky). Form small balls (size of the walnut) out of the dough. Place the balls on a baking paper and flat each ball, using a spoon or your fingers. Bake for about 13-15 minutes (180C) or until golden on the edges. The cookies are quite soft and tender at first, but they harden and get crispy in time. Enjoy:)

See the original recipe.




49 komentarzy:

  1. uwielbiam takie ciacha :) ostatnio w pracy próbowałam kupczych ale zdecydowanie za dużo w nich cukru jak dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis na ciasteczka. To pesto też lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Great post! Have a lovely Day! 🌻🌻🌻

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam owsiane ciasteczka, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Love oatmeal cookies, esp. when paired with chocolate!

    OdpowiedzUsuń
  7. I can't wait to try this! Oh, the English baking time should say 13-15 mins, not 50!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciastka owsiane. U mnie dzisiaj też chrupiemy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na ciasteczka owsiane zawsze się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne :D

    grlfashion.blogspot.com
    Zapraszam:*

    OdpowiedzUsuń
  11. Super ciasteczka, a paczuszka też niczego sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmmmm....the cookies look delicious, Natalia! I love chocolate chip and oatmeal!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe ciasteczka, uwielbiam takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. I love oatmeal cookies.
    Have a good weekend

    OdpowiedzUsuń
  15. takie ciasteczka zawsze do mnie przemawiają :-D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja to jestem ciasteczkowy potwór, te wyglądają pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Super ciasteczka :) Takich jeszcze nie robiłem. Kiedyś kupiłem ciastka osiane sklepie, ale były trochę za słodkie. Spróbuję tej wersji :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  18. Ohhhhhh those look so yummy!!! Thanks for sharing! <3 - http://www.domesticgeekgirl.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Zwykle robiłam owsiane w wersji klasycznej, ale z czekolada... Mniam!
    Marzy mi się teraz taka porcyjka :) Pyszności :) Zjadłabym ze smakiem. Idealne. Miłego weekendu!
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. I love to make oatmeal cookies! I usually make mine with date sugar instead of real sugar and vegan of course. I love them most when they have loads of raisins but of couse chocolate chips are also really really really good :D
    I hope you had a good week and I wish you a really nice and sunny weekend!
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  21. Takie ciasteczka są idealne do przegryzki. Bardzo lubię takie chrupiące... pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  22. fajne do podjadania w ciągu dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglądają apetycznie :) A ja dzisiaj piekłam na słodko bułki drożdżowe z serem :)

    OdpowiedzUsuń
  24. jak pięknie i zdrowo wyglądają;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam, wspaniałe ciasteczka. A otrzymane produkty w pewnością się przydadzą na kulinarne cuda.

    OdpowiedzUsuń
  26. Mamy wrażenie, że czujemy ich wspaniały owsiany zapach :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Z chęcią schrupała bym takie ciacho ❤

    OdpowiedzUsuń
  28. do tego jeszcze flaszkę mleka i nie odciągnę od talerza mojego M :)

    OdpowiedzUsuń
  29. super ciacha :) owsiane szczególnie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Wyglądają świetnie, chętnie spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Takie ciasteczka już wielokrotnie skradly serce domownikow Uwielbiam! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwielbiam takie ciasteczka,zwłaszcza domowej roboty:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ale bym spróbowała do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. your blog is like a precious gift dear friend.i loved these recipes below and this one both are mouthwatering!THANK YOU FRIEND!

    OdpowiedzUsuń
  35. Kocham ciasteczka owsiane, jednak ja najczęściej robię owsiane z orzechami włoskimi i żurawiną, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  36. To mi się podoba przepis w Sam raz dla mojej Sikoreczki muszę jej pokazać ;) Napewno je zrobi ;)

    OdpowiedzUsuń