marca 10, 2017

Sałatka z dynią piżmową, fasolą i fetą / Butternut Squash Bean and Feta Salad

Przepisów na sałatki nigdy dosyć, więc dziś zapraszam na smaczną sałatkę z dynią piżmową i fetą. Delikatna słodycz dyni świetnie łączy się ze słonym smakiem sera, a dzięki fasoli sałatka jest naprawdę pożywna i pełna zdrowego białka. Dynię piżmową można tu zastąpić upieczonym słodkim ziemniakiem, a fetę kozim serem. W sałatce pysznie smakowałaby też upieczona czerwona papryka. Smacznego:)

pół małej dyni piżmowej,
3/4 szklanki ugotowanej fasoli (u mnie fasola ,,czarne oczko" od Skworcu),
mała czerwona cebula,
kilka grubych plastrów fety,
garść poszatkowanej kapusty pekińskiej, szpinaku, rukoli lub roszponki,
kilka łyżek szczypiorku
kilka łyżek oliwy,
kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku),
opcjonalnie 1-2 łyżeczki miodu,
sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka, tymianek, rozmaryn

Dynię pokroić w kostkę, skropić oliwą, posypać przyprawami. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut lub do miękkości. Na talerzu ułożyć kapustę, lekko ostudzoną dynię, pokrojoną cebulkę i fasolę. Posypac całość fetą i szczypiorkiem. Wymieszać oliwę, sok z cytryny i miód do smaku, doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę.

ENGLISH:

1/2 of a butternut squash (you can also use a sweet potato),
3/4 cup of cooked beans (I've used black eyed peas),
small red onion,
few big slices of feta cheese,
a handful of chinese cabbage/ napa cabbage (or any other leafy greens of your choice),
few Tbsp of chive,
few Tbsp of olive oil,
few tsp of lemon juice (to taste),
1-2 tsp of honey (optional),
salt, pepper, granulated garlic, sweet pepper, thyme, rosemary

Dice the squash, cover with a bit of oil and sprinkle with seasonings. Bake for about 20 to 25 minutes (180C) or until tender. Set aside and let it cool for a bit. Place the cabbage on a serving platter, add the squash, beans and onion. Crumble feta cheese on top and sprinkle witch chopped chive. Mix olive oil, honey and lemon juice (to taste). Pour it over the salad. Enjoy:)

47 komentarzy:

  1. Uwielbiam dynie piżmową i akurat mam w domu więc już wiem co na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. That looks so good!!
    Have a nice weekend

    OdpowiedzUsuń
  3. WYGLĄDA PRZEEEPYSZNIE! <3 LUBIĘ TESTOWAĆ TWOJE PRZEPISY, TEN CZEKA W KOLEJCE :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ bym chciała jej teraz spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda ;) Taką delikatna chociaż dynią się trochę przejadlam muszę przepis zapisać ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurcze potrawy z dynią sa mi naprawdę obce. Jakoś nigdy mnie dynia nie kusiła, nie wiedziałam jak ją wykorzystać. Chyba muszę spróbować coś z nią podziałać, bo to wygląda smakowicie ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ pyszności! Jak ja dawno nie jadłam takiej pysznej sałatki. Wspaniały pomysł, apetycznie podane. Nic tylko zasiadać i degustować! Pozdrawiam cieplutko! Udanego weekendu życzę! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Natalia, boska musi być ta sałatka, zaraz zjem monitor :D

    OdpowiedzUsuń
  9. U Ciebie zawsze znajdę coś smakowitego.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam sałatki tego typu ❤❤

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie :) Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam dynię i fetę, więc sałatka brzmi dla mnie świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  13. już mi się podoba z powodu koloru :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Very attractive and colourful, Natalia, it looks delicious! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Chętnie bym spróbowała. :-) Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajna sałatka, chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ wypasiona jest Twoja sałatka. Na bogato. Podoba mi się i przepis i sałatka już podana. Zdrowo i kolorowo i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubię pieczona dynie. Podoba mi się to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie wiem czy to moje smaki, ale wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mega sałatka! Mam nawet jeszcze dynię ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda pysznie ;D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Mniaam wyglądaja smakowicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Dokladnie tak jak napisalas, przepisów na salatki-nigdy dosc! A ta wyglada niezwykle apetycznie, tylko jest jedno ale... nie cierpie kroic dyni :(... jak mi moj chlop pokroi to moze wyprobuje przepis :*

    OdpowiedzUsuń
  24. pełna zdrowia sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Super pomysł na zdrową i smaczną sałatkę :) Feta jest doskonała do sałatek :)

    Pozdrawiam serdecznie,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda na bardzo smaczną i pożywną. Uwielbiam takie sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Jest dynia..czyli to moje smaki :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda naprawdę apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Amazing ! Thanks for sharing!
    Have a nice weekend! 💚💚💚

    OdpowiedzUsuń
  30. Wspaniała sałatka, no i te kolorki :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ale masz piękny szablon bloga Natalia ;) Uwielbiam sałatki, a Twoja wygląda na przepyszną ;) i w dodatku jest bardzo zdrowa ;) Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  32. Apetyczna i sycąca sałatka. Jako drugie danie sprawdziłaby się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. uwielbiam takie sałatki, są dość pożywne i smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Jeszcze trochę i braknie mi miejsca w zakładkach z powodu Twoich przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  35. This looks aaaamazing! This week I have been so lazy in cooking and most days we had a stew made from either lentils, beans or poatoes. And I think we had pasta three times :D I miss Summer with all its salads and fresh veggies. I am somehow getting bored of the winter vegetables by now so I get bored of cooking them. Okay, enough negativiity :D Tomorrow I will go grocery shopping and plan a few nice meals for the coming week :D Thank you a lot for your last comment on my blog :)
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger