sobota, 8 kwietnia 2017

Arrabiata z rybą / Fish Arrabiata

Dziś proponuję błyskawiczne danie, które jest bardzo popularne we Włoszech. Arrabiata to aromatyczny, pikantny sos pomidorowy, będący idealnym dodatkiem do makaronu. U mnie w wersji mniej popularnej, ale bogatszej - z delikatnym mintajem.  Do przygotowania tego przepisu zainspirowała mnie moja ukochana gotująca Włoszka, Laura Vitale. Polecam na szybki, postny obiad, smacznego:)

3 małe filety ryby o białym mięsie,
puszka pomidorów (można też użyć przecieru),
ok. szklanki bulionu rybnego, ew. wody,
opcjonalnie czubata łyżeczka koncentratu,
duża cebula,
2-3 duże ząbki czosnku,
duża szczypta suszonego chili (u mnie chili od Skworcu),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, oregano,
garść świeżej bazylii lub pietruszki,
makaron do podania

Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać drobno posiekany czosnek i chili. Smażyć minutę. Zalać pomidorami z puszki i bulionem, doprawić, dodać koncentrat. Gotować około 10 minut. Do gotującego się sosu włożyć płaty ryby, gotować na małym ogniu do miękkości i rozpadnięcia filetów. Sos wymieszać z makaronem, posypać świeżymi ziołami.

ENGLISH:

3 small, white meat fish fillets,
1 can of tomatoes (or passata),
approx. 1 cup of fish stock or water,
1 heaping tsp of tomato paste,
1 big onion,
2-3 big cloves of garlic,
a big pinch of chili flakes,
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, oregano,
a handful of fresh basil or parsley,
cooked pasta

Heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped onion and cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic, cook for a minute. Pour the stock all over, add tomatoes with their liquid and tomato paste. Season to taste. Simmer on low heat for about 10 minutes. Place the fish in a sauce, simmer for additional 10-15 minutes, until soft and flaky. Toss the sauce with pasta and fresh herbs. Enjoy:)



46 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale :) Tak podaną rybkę bardzo chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam mniam! :D Ja dziś też na obiad mam makaron ale z innym sosem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. takie obiady bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie całkiem podobne do Spaghetti Bolognese :) Ta wersja dania wygląda bardzo pysznie :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna propozycja na szybkie danie. Czyli nawet będą zapracowaną osobą można znaleźć czas na gotowanie. I Ty to udowadniasz!

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealna propozycja na dzisiejszy obiad. Jak zwykle narobiłaś mi smaka tymi pysznościami. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Have never had a fish arrabiata...it surely looks very delicious!

    OdpowiedzUsuń
  8. Intersting idea to make an arrabita with fish. I could try a vegan version and add alges instead of the fish :) I hope you are doing good and having a good weekend!?

    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie przepadam za daniami z rybami, chyba że zwykłe filety bez niczego.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie! Jednak ja wolałabym w łagodniejszej wersji, ponieważ nie lubię ostrych potraw. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z chęcią wypróbuje w najbliższym czasie

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowicie wygląda, a dodatek bazylii lubię bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przepysznie. :) Wersji z rybą jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam dania, które mają w sobie ryby :-) Na pewno by mi smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowicie wygląda chętnie bym spróbowała:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Już nazwa mi się podoba, a makaron mogę jeść codziennie:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. That looks so good!
    Have a nice weekend

    OdpowiedzUsuń
  18. It looks beautiful and delicious, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny przepis!
    chetnie wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszne! Często nie mam pomysłu z czym zjeść rybkę, a ta propozycja jest doskonała :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Makaron z sosem pomidorowym z rybą! To musi być genialne <3 Same moje ulubione składniki, więc myślę, że zaraz po świętach wypróbuję to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam ten sos! Chociaż zwykle z mięsem ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Takiego jakby spaghetti z rybą jeszcze nie jadłyśmy :P

    OdpowiedzUsuń
  24. takie obiady to ja bardzo lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. ahhh this Looks so tasty,
    I have to admit, that I love all Kinds of noodles :D
    definetly have to try this fish-recepie out.

    with love your AMELY ROSE

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam makarony pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda przepysznie <3
    http://xthy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  28. Absolutely wonderful!

    BEAUTYEDITER.COM

    OdpowiedzUsuń
  29. Apetycznie wygląda :) Uwielbiam nazwę arrabiata - to "rr" zawsze mnie odstresuje :)

    OdpowiedzUsuń
  30. bardzo chętnie się poczęstuje <3

    OdpowiedzUsuń
  31. Super, bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Lubię ten sos, ale z rybką jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Uwielbiam ryby, więc muszę koniecznie wypróbować Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń