wtorek, 11 kwietnia 2017

Ciasto Bounty / Bounty Cake

Dziś bardzo łatwe ciasto dla wszystkich miłośników połączenia kokosu z czekoladą. Biszkopt przygotowuje się błyskawicznie, a po ostudzeniu wystarczy nałożyć na niego prostą masę kokosową i oblać czekoladą. Najtrudniejsze w tym przepisie jest tylko czekanie, aby ciasto odpoczęło w lodówce i dało się kroić:) Smacznego:)

biszkopt:
4 jajka,
100 g mąki,
1/3 szklanki cukru,
ok. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżka oleju,
2 łyżki kakao,

masa kokosowa:
250 ml mleka,
200 g masła,
1/2 szklanki cukru pudru,
300 g wiórków kokosowych

polewa:
200 g czekolady (ciemnej lub mlecznej),
100 g śmietanki kremówki

kilka łyżek mocnej herbaty do nasączenia ciasta

Ubić pianę z białek, stopniowo dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Pianę posypać delikatnie mąką i proszkiem, dokładnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Na końcu dodać olej. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy (20x30 cm). Piec 25-30 minut w 180 stopniach. Ostudzić.

Masa kokosowa: rozpuścić mleko z masłem i cukrem, wmieszać wiórki. Wyłożyć na upieczone i nasączone herbatą ciasto. Wyrównać wierzch.

Czekoladę rozpuścić ze śmietanką. Oblać gotowe ciasto, schłodzić.

Przepis znalazłam tutaj.

ENGLISH:

for the sponge cake:
4 eggs (4 yolks and 4 whites),
100 g of flour,
1/2 tsp of baking powder,
1/3 cup of sugar (cup=250 ml),
1 Tbsp of oil,
2 Tbsp of cocoa powder

for the coconut filling:
250 ml of milk,
200 g of butter,
1/2 cup of powdered sugar,
300 g of unsweetened coconut shavings,

for the glaze:
200 g of chocolate (milk or dark),
100 g of heavy cream

few Tbsp of strong tea

Prepare the spong cake: start to beat the egg whites and after a minute, gradually start to add sugar. Beat, until mixture gets shiny and thick. Add yolks and mix. Spinkle the flour and baking powder all over the mixture and gently fold it in. Add the oil and mix well. Place the batter into the baking pan (greased and covered with baking paper; 22x30cm) and bake for about 25 to 30 minutes (180C). Let it cool. Sprinkle with some tea.

Heat the milk with sugar and butter, until it melts. Add coconut shavings and mix well. Spread it evenly all over the cake.

Melt the chocolate with heavy cream. Pour it over the coconut layer. Place in a fridge for few hours and let it set. Enjoy:)

See the original recipe.



49 komentarzy:

  1. Kokos i czekolada połączenie wyśmienite ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. This looks so good! Thank you so much for sharing, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  3. This looks utterly delicious! That coconut filling is definitely a winner in my book.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie apetyczne ;D Idealne dla wielbicieli mocno kokosowych smaków i ciężko mu się oprzeć:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię podobnie - jest mega pyszne :) Idealnie Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciacho, uwielbiam kokosowe smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oh, that looks so lovely :)
    Have a good evening

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam te batoniki, więc ciasto na pewno tez jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Godzina 21 a ty mi robisz smaka na słodkie :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wygląda obłędnie! Chyba skusimy się zrobić na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam ciasta. To zjadłabym z wielką chęcią! :)
    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  12. pycha ;D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłąm kiedyś,choć z innego przepisu,smakowało nam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Musi być pyszne. Wszystko z kokosem jest baaardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto bounty to coś, czego chcę spróbować <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Cóż za wspaniałe ciasto! Super propozycja. Bardzo apetyczne. Lubię czekoladowe smaki w połączeniu z kokosem. Przypadł mi do gustu ten przepis. Z wielką chęcią niebawem go przetestuję. No i prezentuje się tak smakowicie!
    Pozdrawiam serdecznie! :)
    PS: w masie kokosowej po polsku chyba chodziło o wiórki kokosowe, nie czekoladowe

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam koks, muszę wybrukować to ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam to ciacho, ale dawno nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniaaam już na sam widok słowa bounty - musiałam tu zajrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  20. mój chłopak byłby w 7 niebie, kocha kokos i wszystko z nim związane :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mmmm, coconut. Love it! Terrific looking cake -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  22. Very nice! Have a lovely Day! 🌻🌻🌻🐣🐣🐣🐣

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo lubię to ciasto. Dawno nie jadłam nic czekoladowego :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pycha:)
    uwielbiamy kokos a bounty to nasze ulubione ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ooo takie pyszne ciasto to bym z chęcią zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bounty to jeden z moich ulubionych batonów, więc Twoje ciasto byłoby dla mnie prawdziwym ideałem!

    OdpowiedzUsuń
  27. Zjadłabym wszystko! Tak uwielbiam kokos ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ale to pięknie wygląda, szkoda że nie mam w ogóle ręki jeżeli chodzi o kuchnię a co dopiero mówić o pieczeniu :(

    OdpowiedzUsuń
  29. Batony bounty pożeram. Pysznie wygląda to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Wow, this looks so good – I need to try it! 😍

    xx, Eleonora from the outset // personal lifestyle blog

    OdpowiedzUsuń
  31. Ciasto przepysznie prezentuje się na tym zdjęciu :) Bardzo uwielbiam różnorodne ciasta :) Przepis jest na tyle prosty, że z chęcią bym spróbował upiec te ciasto :)

    Pozdrawiam serdecznie i życzę wesołych świąt!
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwielbiam połączenie kokosu i czekolady <3
    Dzisiaj robiłam 3-bita. Twój placek wygląda przepysznie :D
    Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  33. kokos to cos dla mnie, ale czekolada przekreśla to ciasto :D

    Pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  34. bounty - mniam! ja będę robiła, ale wersję fit;d
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń