piątek, 21 kwietnia 2017

Placki po węgiersku z kurczakiem / Potato Pancakes with Chicken Goulash

Tym razem zapraszam na jedną z moich ulubionych propozycji obiadowych - placki po węgiersku z pikantnym gulaszem z kurczaka. Puszyste placki ziemniaczane  w połączeniu z sosem będą wspaniałą propozycją na obecne chłody. Do sosu możemy tez wykorzystać wieprzowinę lub wołowinę, ale czas przygotowania gulaszu na pewno się wydłuży. Polecam, smacznego:)

na placki:
ok. kilograma ziemniaków,
2 duże jajka (osobno żółtka i białka),
duża cebula,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki mąki pszennej,
sól, pieprz

na gulasz:

podwójna pierś kurczaka,
300 g pieczarek,
2 czerwone papryki,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
1-2 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, rozmaryn, liść laurowy

Przygotować gulasz. Na niewielkiej ilości tłuszczu zrumienić pokrojonego w kostkę kurczaka, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić plasterki pieczarek, posiekaną cebulę i paski papryki. Pod koniec smażenia warzyw dodać drobno posiekany czosnek. Dodać kurczaka i koncentrat, zalać całość płynem. Doprawić. Dusić do miękkości. Placki: ubić białka na sztywno. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na małych oczkach. Dodać żółtka i mąkę, wymieszać (w międzyczasie można odlewać nadmiar płynu z ziemniaków). Delikatnie wmieszać pianę z białek i doprawić. Smażyć grube placki na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Podawać z gulaszem.

ENGLISH:

for the potato pancakes:

approx. 1 kg of potatoes,
2 large eggs (egg yolks and egg whites separated),
1 big onion,
3 Tbsp of all purpose flour,
3 Tbsp of potato starch,
salt and pepper

for the chicken goulash:

1 big chicken breast, cut into bite size pieces
300 g of button mushrooms, sliced
2 red bell peppers, cut into strips
1 large onion, finely chopped,
2-3 cloves of garlic, finely chopped,
4 heaping Tbsp of tomato paste,
1-2 cups of chicken stock or water,
seasonings to taste: salt, pepper, hot and swett pepper, thyme, rosemary, bay leaf

Prepare the goulash: heat a small amount of oil in a pan, add the chicken. Cook, until golden brown on both sides, set aside. To the same pan add the mushrooms, peppers and onion. Cook, for few minutes and add the garlic. After a minute add the chicken, tomato paste and stock. Season to taste. Simmer on low heat, until tender. Prepare the pancakes: using a finer side of the grater, grate the onion and potatoes. Beat the egg whites, until form stiff peeks. Mix the potatoes with egg yolks, onion, flour and potato starch (you should discard any excess liquid from the potatoes and onion before adding in the rest of ingredients). Season well. Gently fold in the egg whites. Heat some oil in a pan. Fry big pancakes, until golden brown. Serve with chicken goulash.



45 komentarzy:

  1. This looks very tasty, Natalia! Thank you so much for sharing. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam placki po węgiersku, pycha. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Placki uwielbiam i często robię :) a z kurczakiem są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  4. po węgiersku z kurczakiem? a to nowość!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój syn uwielbia placki, nawet tylko z ketchupem:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe! bardzo lubię takie placuszki

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno już nie jadłem placków po węgiersku :) Są jeszcze lepsze niż ze śmietaną i cukrem :) Placki przepysznie wyglądają :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe połączenie - nigdy takich nie jadłam, ale plackami z gulaszem bez mięsa bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne placuszki :) Bardzo lubię takie aromatyczne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. przepis zapisany! ląduje w niedzielę na rodzinnym stole <3
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. na to bym wpadła do Ciebie i zeżarła:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Placki po węgiersku bardzo lubię :) Jedno z tych dań, które nigdy mi się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne danie :) Bardzo lubię takie ostrzejsze sosy pomidorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z przeogromną chęcią się piszę na takie pyszności. Wygląda to danie niezwykle apetycznie i zachęcająco.
    Z pewnością smakuje genialnie. Chcę spróbować.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie robiłam aż wstyd się przyznać 😀

    OdpowiedzUsuń
  16. kocham placki ziemniaczane ze wszystkimi dodatkami i solo też:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wiele razy widziałyśmy to danie ale nigdy nie miałyśmy okazji próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  18. marze o takim obiedzie w tej chwili :D

    Pozdrawiam i życzę miłego weekendu :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  19. Placki lubię, za paprikas csirke - bo tak ten gulasz z kurczaka nazwany jest na Węgrzech - nigdy nie przepadałam, nawet jak tam mieszkałam to gulasze omijałam - za to ichne naleśniki niebo w gębie - polecam, albo z jabłkiem albo z budyniem :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam placki. A te po węgiersku szczególnie. Twoja wersja bardzo mi się podoba. Smakowicie wyglądają i już czuję ich smak :) Serdecznie Ciś pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Obiad idealny:-) ale mi narobiłaś smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Narobiłaś mi ochoty na takie placuszki -:)

    OdpowiedzUsuń
  23. That looks like an awesome meal for the weekend!

    OdpowiedzUsuń
  24. pycha ;D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  25. Jejku, zawsze znajdę u Ciebie coś, czego nie miałam okazji spróbować! Moja kuchenna inspiracjo :)

    Zapraszam na nowy post, PAULYENN ♡

    OdpowiedzUsuń
  26. o mamo! ależ to apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Interesting post! Kiss! 🌻🌻🌻

    OdpowiedzUsuń
  28. Często robię placki po węgiersku ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. ostatnio chodzą za mną placki, ale nie chce mi się ich zrobić :P

    OdpowiedzUsuń
  30. Następnym razem wypróbujemy gulasz do placków z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń