wtorek, 9 maja 2017

Łaciate magdalenki / Chocolate Marble Madeleines

Magdalenki to jedne z najszybszych wypieków, które zawsze się udają. Wszystkie składniki potrzebne do ich przygotowania mam zawsze w lodówce, potem wystarczy tylko szybko je zmiksować, a po 15 minutach mogę cieszyć się ciepłymi, puszystymi ciasteczkami. Dziś magdalenki w dwukolorowym wydaniu, z kakao i wanilią. Są idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Smacznego:)

Polecam inne moje przepisy na magdalenki:)

Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.

na 18-21 magdalenek:

2 duże jajka,
pół szklanki cukru,

duża szczypta wanilii,
szklanka mąki,

płaska łyżeczka kakao,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
113 g rozpuszczonego masła,

Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą masę (ok. 4 minut). Dodać proszek i przesianą mąkę - mieszać wszystko na niskich obrotach i cienkim strumieniem wlewać ostudzone masło. Wymieszać tylko do połączenia składników. Do 1/3 części ciasta dodać kakao (tyle, by je zabarwić). Jasne i ciemne ciasto nakładać na przemian do natłuszczonych foremek (do 3/4 wysokości, można zrobić marmurkowy wzorek wykałaczką), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut (do zarumienienia).


ENGLISH:

2 large eggs,
1/2 cup of sugar,
a big pinch of vanilla,
1 cup of flour,
1 tsp of cocoa powder (levelled),
1/4 tsp of baking powder,
113 g of melted butter

Beat the eggs with sugar, until pale and thick (4 minutes). Turn the mixer down to low, add vanilla, sifted baking powder and flour. Slowly stream in the melted butter, mix just to combine. Add cocoa powder to 1/3 of a batter and mix (add enough cocoa to darken the batter).  Spoon both kinds of the batter to your greased molds - you can create the marble using a toothpick and swirling it through. Do not overfill the molds. Bake for about 10 to 15 minutes (180 C), until lightly golden. Enjoy:)

Modified recipe by Laura Vitale.

36 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają :) Lubię takie dwukolorowe wypieki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. I love the marble effect! They look utterly delicious and tempting, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię takie maleństwa podjadać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie wyglądają, nawet bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Z chęcią bym skosztowała :D

    OdpowiedzUsuń
  6. They look delicious, Natalia! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Interesting post! Thanks for sharing! 😘😘😘

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak Magdalenki, to na pewno przepyszne! :P
    Pozdrawiam ♥

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam magdalenki :) Te łaciate wyglądają bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooo! Ciekawa propozycja. Nie wiedziałam, że istnieją moje imienniczki w wersji łaciatej.
    Z wielką chęcią bym przetestowała przepis. Lubię poznawać nowe smaki.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobię w najbliższy weekend *.*

    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam.. do kawki perfekcyjne! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. super wyglądają :)

    Pozdrawiam i życzę cudownego dnia :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  14. Looks so yummy!
    have a good evening

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale śliczne muszelki ^^ Najchętniej przykleiłybyśmy je do siebie dobrym dżemorem :D
    Zapraszamy do nas na łatwy i przyjemny konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię "magdalenki". Robiłam je upudrowane cukrem pudrem, ale te łaciate wyglądają bardzo ciekawie. Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Szukam właśnie przepisu na ciekawy deser i mam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Muszę spróbować zrobić takie ciastka :) Super one wyglądają :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  19. Za kupionymi nie przepadam, ale wlasnej roboty to co innego :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Chętnie bym spróbowała.<3

    OdpowiedzUsuń
  21. Można piec w papierowych papilotkach?

    OdpowiedzUsuń
  22. Moje dzieci uwielbiają jak robimy razem ciastka. Sprobujemy tego przepisu! Masz tu duzo ciekawych przepisow z ktorych mogla bym skorzystac:) Obserwuje

    OdpowiedzUsuń