maja 22, 2017

Chleb półrazowy / Half Whole Wheat Bread

Dziś polecam banalnie prosty chlebek półrazowy z miękkim, puszystym wnętrzem. Będzie idealny do codziennych kanapek, chociaż będą one duże i sycące - dość trudno pokroić bochenek  na cienkie kromeczki. Chleb można wzbogacić ulubionymi pestkami lub ziołami. Smacznego:)

Przepis znalazłam tutaj.

250 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej,
250 g mąki pszennej razowej,
łyżeczka cukru,
łyżeczka soli,
10 g suchych drożdży,
2 łyżki oleju,
300 ml ciepłej wody

Wymieszać oba rodzaje mąki, drożdże, cukier i sól. Stopniowo dodawać olej i wodę, wyrabiać mieszadłami do ciasta drożdżowego około 10-15 minut. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 1 - 1.5 godziny. Przełożyć do podłużnej foremki (keksówka o wymiarach 28x11cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do podwojenia objętości (ok. 30-40 minut). Piec w 200 stopniach około 30-35 minut.

ENGLISH:

250 bread flour,
250 g of whole wheat flour,
1 tsp of sugar,
1 tsp of salt,
10 g od dry yeast,
2 Tbsp of oil,
300 ml of warm water

Mix both kinds of flour, yeast, sugar and salt. Gradually start addinf oil and water. Knead, using a dough hook, for about 10 to 15 minutes. Cover with kitchen towel and place somwehere warm to double in size (1-1.5h). Place the dough into a bread pan (covered with baking paper; 28x11cm) and let it rise for additional 30 to 40 minutes.  Bake for about 30 to 35 minutes (200C). Enjoy:)








42 komentarze:

  1. What perfect loaves! I love that smooth and soft crumb, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  2. taki chlebek to bym z checią zjadła :D Spróbuję wykonac go sama

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebuś! Pyszny chlebuś!
    Domowy smakuje wybornie.
    Wspaniały :)
    Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  4. strasznie dawno nie robiłam domowego chleba, ale za chwilę koniec remontów i będzie można piec do woli :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma to jak domowe pieczywo ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. koniecznie muszę zanotować przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności, dawno nie piekłam chleba, muszę koniecznie to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. It looks wonderful and healthy, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny chlebuś. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowe pieczywo jest najlepsze i nie ma sobie równych :) Pysznie wygląda ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smacznie wygląda :) Idealny na wiosenną kanapkę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Very interesting post! Kiss 👌👌👌

    OdpowiedzUsuń
  13. Your bread looks just perfect! Its been a while that we made homemade bread. My husband used to make a lot but then somehow we did not really find the time to make some and ended up not eating much bread in general. I usually cook for lunch, and I always cook enough to eat the left overs (with a little extra or something else) for dinner so there is not really much need for bread in our household. Even though Germany is like one of the countries where people eat the most bread, I believe.
    Anyway, I am sure your radishes were amazing!? We actually got more than we could ever eat from our garden :D
    Thank you a lot for your last comment on my blog : )
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda obłędnie muszę wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten brązowy kolorek do nas przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię takie chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. looks irresistibly delicious !!!
    thank you for sharing the delight

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie ma to jak pyszny, domowy chleb. I smak i zapach.... Nie ma sobie równych. Pięknie Ci się udał Twój chlebuś :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Domowe pieczywo nie ma sobie równy. Chlebek pięknie Ci wyrósł. To idealna baza do wiosennych kanapek :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Domowe chleby są zdecydowanie najlepsze! Kromka takiego chleba, masło oraz pomidor i jestem szczęśliwa :)

    OdpowiedzUsuń
  21. nie ma to jak domowy bochen :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale bym zjadła taki domowy chlebek :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. That bread looks so soft and lovely.
    Have a good evening

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie przepadam za chlebem razowym, ale ten wygląda niezwykle smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Setki razy próbowałabym upiec chleb i za każdym razem mi nie wychodzi :(

    OdpowiedzUsuń
  26. What a great loaf of bread!

    OdpowiedzUsuń
  27. Nie skomplikowany ten przepis - warto spróbować 😊

    OdpowiedzUsuń
  28. chętnie wypróbuję, bo wygląda znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ale pysznie musiał taki smakować z masłem i dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Super, muszę w końcu zrobić sama taki chlebek.:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Z chęcią zjadła bym taką kromeczkę -:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Przepysznie pieczywo :) Bardzo lubię takie pieczywo i jest jeszcze lepsze niż pieczywo pszenne :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger