poniedziałek, 15 maja 2017

Rabarbar i truskawki pod kruszonką / Rhubarb and Strawberry Crumble

Uwielbiam, kiedy zaczyna się sezon na rabarbar - za chwilkę pojawią się truskawki, a potem kolejne, pyszne owoce lata. Dziś przedstawiam najlepszy przepis na deser w te dni, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie ciasta, czyli rabarbar pod kruszonką. Ciepłe owoce, chrupiąca kruszonka i kleks słodkiego jogurtu to dla mnie najprostszy i najszybszy sposób na zaspokojenie apetytu na słodycze. Polecam, smacznego:)

Polecam też inne moje desery i wypieki z rabarbarem lub truskawkami:)

na 5 porcji:

kilka dużych gałązek rabarbaru,
ok. 20 truskawek (mogą być mrożone, nie trzeba ich rozmrażać),
garść jagód goji (opcjonalnie, u mnie goji od Skworcu),
garść wiórków kokosowych,
4-6 łyżeczek cukru,
duża szczypta mielonej wanilii.

na kruszonkę:
100 g zimnego masła,
100 g cukru,
200 g mąki,
szczypta wanilii

jogurt grecki i cukier puder/miód do smaku

Przygotować kruszonkę: masło posiekać z mąką, cukrem i wanilią, rozetrzeć palcami na grube okruchy, odstawić do lodówki (można przygotować ją dzień wcześniej). Do miseczek lub jednego większego naczynia nałożyć pokrojony na małe kawałki rabarbar, truskawki i owoce goji. Dodać wiórki, cukier i wanilię, wymieszać. Całość posypać kruszonką, piec ok. 15-20 minut w 200 stopniach lub do zarumienienia wierzchu. Podawać z posłodzonym jogurtem.

ENGLISH:

for 5 servings:

few stalks of rhubarb, sliced
20 strawberries (you can use frozen, no need to thaw),
a handful of goji berries (optional),
a handful of coconut shavings,
4-6 tsp of sugar,
a big pinch of vanilla

for the crumble topping:

100 g of cold butter,
100 g of sugar,
200 g of flour,
a pinch of vanilla


greek yoghurt and powdered sugar/honey to taste


Prepare the crumble: mix the sugar, flour and vanilla. With your hands, work in butter until large clumps form. Chill in the fridge, covered, until ready to use. Preheat your oven to 200 C. Place the rhubarb and berries into prepared dish (or dishes), add sugar, vanilla and coconut. Mix. Sprinkle with crumble. Bake for about 15 to 20 minutes or until golden brown on top. Serve with sweetened yoghurt. Enjoy:)




43 komentarze:

  1. mniammm, aż mam apetyt na rabarbar :)

    http://kuchniaellie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często sięgam po takie desery latem i wiosną. Uwielbiam owoce pod kruszonką!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ to apetycznie wygląda. I jest takie proste. Chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale bym się zajadała.... o mniam! Wygląda pysznie i tak musi smakować. Kiedyś sobie takie zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  6. latem musi być u mnie w domu taki deser:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio robiłam coś podobnego ale z rabarbarem i jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię kruszonkę na wszelkie sposoby.
    Ten przepis bardzo mi się podoba. Z chęcią bym zjadła.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki wiosenny deser, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. prosto i pysznie :)) takie desery zawsze genialnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I can't resist anything with crumble! This looks utterly delicious, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciasta z rabarbarem. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie rzeczy, zawsze zamawiam do kawy w cukierni Sowa:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie połączenie, zawsze nie mogę doczekać się czasu rabarbaru i truskawek:D
    dziękuję za przepis, zapisałam go sobie, będzie w sam raz do niedzielnej kawki ze znajomymi:*
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda rewelacyjnie! Aż zgłodniałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Very interesting post! Kiss 😘😘😘

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam truskawki! :) Jak zawsze smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam! Pyszny deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  20. muszę taki zrobić ! :)

    Pozdrawiam i miłego dnia :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  21. O matko, wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  22. A właśnie rozmawiałam z mamą co tu z rabarbaru zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Najlepszy czas przed nami - już się nie mogę doczekać pierwszych truskawek w rozsądnej cenie

    OdpowiedzUsuń
  24. Pycha! Uwielbiam rabarbar. <3

    OdpowiedzUsuń
  25. Smakowicie wygląda :)
    Zrobię sobie takie :)

    Zapraszam do siebie http://e-porad.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  26. To cudo byłoby spełnieniem naszych aktualnych marzeń ^^ Nawet kupiłyśmy rabarbar tylko myślimy jak upiec ciasto i sobie poradzić bez piekarnika xD

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo fajny deser :) Szczególnie kruszonkę lubię :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo lubię połączenie rabarbaru i truskawek, a w takiej formie to już w ogóle coś wspaniałego ;)

    OdpowiedzUsuń