niedziela, 25 czerwca 2017

Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą / Peach Crumb Bars with Meringue Layer

Dziś polecam przepis na moje ulubione kruche ciasto, tym razem w wersji z brzoskwiniami i cienką warstwą bezy. Do jej przygotowania używamy białek pozostałych z przygotowania ciasta - jeśli jej warstwa ma być grubsza, polecam dodać kolejne białko. Takie ciasto polane czekoladą będzie pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Smacznego:)

na blaszkę o wymiarach 25cm:

na ciasto:
450 g mąki,
250 g zimnego masła,
3/4 szklanki cukru pudru,
całe jajko,
2 żółtka, (używamy dużych jajek),
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
łyżeczka proszku do pieczenia,
kilka łyżek bułki tartej


na warstwę bezy:
2 białka,
1/2 - 1/3 szklanki cukru

5-6 brzoskwiń lub nektarynek,
3-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

tabliczka czekolady

Połączyć mąkę, proszek i cukier puder. Posiekać z masłem. Kiedy masło będzie w małych kawałeczkach, dodać całe jajko, żółtka i kwaśną śmietanę. Dokładnie połączyć wszystkie składniki, zagnieść w kulę. Podzielić na dwie porcje, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Brzoskwinie pokroić w kostkę, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Na wyłożoną papierem blachę wyłożyć pierwszą część ciasta, nakłuć widelcem, posypać bułką tartą. Wyłożyć brzoskwinie. Zacząć ubijać białka, gdy się spienią, dodawać stopniowo cukier. Ubijać na lśniącą, gęstą masę. Posmarować nią brzoskwinie (beza stworzy cienką warstwę) i pokruszyć pozostałą część ciasta. Piec w 200 stopniach około 45-50 minut (gdyby ciasto za szybko się rumieniło, przykryć je papierem do pieczenia). Oblać roztopioną czekoladą. 

ENGLISH:

for the crust:

450 g of flour,
250 g of cold butter (diced),
1 cup of powdered sugar (cup =250ml),
1 egg,
2 big egg yolks,
2 Tbsp of sour cream or greek yoghurt,
1 tsp of baking powder,
few Tbsp of breadcrumbs,

for the meringue layer:

2-3 big egg whites,
1/2-1/3 cup of sugar

5-6 peaches or nectarines, diced
3-4 tsp of potato/corn starch

melted chocolate

Prepare the crust: mix the flour, sugar and baking powder. Add the butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg, 2 egg yolks and sour cream. Divide the crust in half, form two discs out of it, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. Mix the peaches with potato starch. Press one piece of the pastry into the bottom of the baking tray covered witch baking paper (25 cm). Prick with a fork and sprinkle some breadcrumbs to prevent it from soaking. Add the fruit. Start beating the egg whites. After few minutes, gradually add sugar and beat, until thick and shiny. Smear the meringue on top of the peaches (it will create a thin layer). Crumble the rest of the crust on top. Bake for about 45-50 minutes (200C) - cover the cake with baking paper if browns too quckly. Cover with melted chocolate. Enjoy:)

44 komentarze:

  1. Przepadam za bezą... uwielbiam ten słodki delikatny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie ciasto, teraz robię z truskawkami i rabarbarem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. I love the extra meringue layer between fruit and topping. It looks amazing, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dużo brzoskwiń! Uwielbiam ciasta z owocami, Twoje na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda po prostu przepysznie, uwielbiam kruche ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jesteś mistrzynią! Wygląda mega smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham brzoskwinie jako dodatek do ciasta - a ten przepis na pewno z chęcią wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  8. They look pretty and delicious!

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjne ciasto :) Bardzo takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Que rico! Tengo ganas de probarlo! 👌👌👌

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapiszę sobie, bo wygląda strasznie fajnie i pewnie tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszne połączenie i wygląda bardzo ciekawie. Uwielbiam bezy i brzoskwinie :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ ono pysznie wygląda. Przepis doskonały to i wypiek doskonały. A widok... ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. That looks like a really nice cake!
    Have a good week

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasta z bezą bardzo lubię. Zazwyczaj łączyłam z jabłkami. Fajna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Znakomite, bardzo apetyczne ciacho! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale pyszności! Obłędne ciasto, wzroku nie można oderwać *.*

    OdpowiedzUsuń
  18. Gdzieś już widziałam podobne ciacho. Tylko gdzie? :)
    Bardzo mi się podoba.
    Ciekawe czy sprawdziłoby się u mnie na medal? Coś mi się wydaje, że tak! :)
    Zrobię z chęcią.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  19. These bars look absolutely decadent and delicious!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale pyszności, uwielbiam połączenia ciast z brzoskwiniami :) Słodycz i orzeźwienie w jednym :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Poproszę kawałeczek. Zrobiłam się bardzo głodna -:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale pysznie wygląda ach ach :]

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo apetyczne połączenie, ciasto wygląda letnio i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. kruche z bezą- zawsze sie sprawdza i smakuje :)
    porywam kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  25. pysznosci! dziś je napewno zrobię!:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Muszę przyznać, że te ciasto bardzo smakowicie wygląda :) Uwielbiam ciasta z dodatkiem różnych owoców, szczególnie jabłka, brzoskwini, czy truskawek.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja na razie muszę przystopować z jedzeniem ciast :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Mniam, ale pysznie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ale apetycznie wygląda to ciasto, chętnie bym zjadła do kawki :)
    mama-urwisa.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  30. Ślinka cieknie, muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wow...wow...wow..ale ciasteczko eleganckie i apetyczne..rewelacja!!!
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń