poniedziałek, 19 czerwca 2017

Ryba po indyjsku / Indian Style Baked Fish

Bardzo lubię wyraziste smaki kuchni indyjskiej i bardzo często się nią inspiruję podczas tworzenia nowych, ciekawych przepisów. Ostatnio wymyśliłam przepis na rybę pieczoną w aromatycznych, indyjskich przyprawach. Mieszanka imbiru, garam masali, kurkumy, papryki i czosnku zupełnie odmieniła pstrąga łososiowego - był pyszny z pieczonymi ziemniakami, surówką i kleksem zimnego jogurtu. Smacznego:)

dwa małe filety pstrąga łososiowego lub łososia,
 na marynatę:
łyżeczka garam masali,
3/4 łyżeczki czosnku,
duża szczypta słodkiej i ostrej papryki,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/4 łyżeczki imbiru,
szczypta soli,
kilka łyżeczek soku z cytryny,
kilka łyżeczek oliwy,
świeże zioła do posypania potrawy

Połączyć wszystkie składniki marynaty. Rybę pokroić na mniejsze kawałki, dokładnie obtoczyć w marynacie. Odstawić na 30 minut. Piec w 180 stopniach około 15-20 minut. Jeśli chcemy piec rybę z ziemniakami, należy  piec je wcześniej około 30 minut (obtoczone w oliwie lub oleju i doprawione), a rybę dołożyć na ostatnie 15 minut pieczenia.

ENGLISH:

2 small salmon fillets,

for the marinate:

1 tsp of garam masala,
3/4 tsp of granulated garlic,
a big pinch of hot and sweet pepper,
1/2 tsp of turmeric,
1/4 tsp og granulated ginger,
a pinch of salt,
few tsp of lemon juice,
few tsp of oil,
fresh herbs to spinkle the fish before serving

potatoes, chickpeas or any other veggies of your choice (optional)

Mix all of the ingredients for the marinate. Pour it over the fish and set aside for 30 minutes. Cover your chopped vegetables with a bit of oil and a mix of seasonings of your choice. Bake for 30 minutes and add the fish. Bake for additional 15 to 20 minutes (180 C). Serve with some yoghurt on top and simple salad. Enjoy:)




41 komentarzy:

  1. Ryby po indyjsku jeszcze nie jadłam! Zawsze przyrządzałam dania indyjskie z kurczakiem, a z rybą jeszcze nie próbowałam. Jestem ciekawa smaku i na pewno wypróbuję.:)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Delicious and packed full of flavours! A fabulous recipe, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ryby pod każdą postacią, a Twoja propozycja na pewno smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ech a ja właśnie za rybami nie przepadam...

      Usuń
  4. Wspaniała uczta i dla podniebienia i dla oczu. Świetnie przyrządzona, doprawiona i pięknie podana. Tylko jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. How nice! I love baked fish. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. takiej potrawy jeszcze nie jadłam i z chęcią podkradnę ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa propozycja. Dla mnie nowość:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z chęcią spróbowałabym tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne to musi być danie!
    Zdecydowanie warto mieć takie przepisy w zanadrzu.
    Zawsze się przydają. Wiem z doświadczenia. A rybkę uwielbiam.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. nie przepadam za rybą ale wygląda to przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawe danie, z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  13. musi być niesamowicie aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie i smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Damn, uwielbiam indyjską kuchnię, więc myślę, że może być to coś dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przypomniałaś nam, że dawno już nie jadłyśmy ryby :) Apetyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zjadłabym teraz upieczone ziemniaczki :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Ostatnio bardzo lubie jeść rybki wiec przepis jak najbardziej kusi :3

    OdpowiedzUsuń
  19. what mouthwatering dish my friend ,thank you for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  20. Smakowicie wygląda te danie :) Niezłe są dania z kuchni indyjskiej ;)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń