czwartek, 27 lipca 2017

Gulasz z indyka z warzywami / Summer Turkey Vegetable Stew

Latem mamy pod dostatkiem świeżych, sezonowych warzyw, z których można wyczarować mnóstwo pysznych, zdrowych dań. Dziś proponuję gulasz z indyka w sosie pomidorowym z mnóstwem jarzyn. W mojej potrawie znalazły się fasolka szparagowa, papryka, marchewka i cukinia, ale tak naprawdę sprawdzi się tu większość waszych ulubionych warzyw: bób, soczewica, bakłażan, a nawet świeży szpinak. Danie jest pyszne z chrupiącym pieczywem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego:)

pierś z indyka (800 g),
2 małe papryki,
duża cebula,
mała cukinia,
garść fasolki szparagowej,
2-3 ząbki czosnku,
2 małe marchewki,
2 gałązki selera naciowego,
5 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego (mogą być też świeże pomidory lub passata),
3-4 szklanki bulionu drobiowego, jarzynowego lub wody
przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia, słodka i ostra papryka
natka pietruszki

Indyka pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić na na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojoną w plasterki marchew, paski papryki, drobno posiekaną cebulę i seler naciowy. Po kilku minutach smażenia dodać plastry cukinii, a następnie drobno posiekany czosnek. Przyprawić. Dodać indyka, fasolkę, koncentrat i zalać całość płynem (tak, by lekko zakrywał składniki). Dusić na małym ogniu, do miękkości i zgęstnienia sosu. Posypać natką pietruszki.

ENGLISH:

turkey breast (800 g),
2 small red bell peppers,
1 large onion,
small zucchini,
a handful of string beans,
2-3 cloves of garlic,
2 small carrots,
2 stalks of celery,
5 heaping tbsp of tomato paste (or fresh tomatoes, passata),
3-4 cups of chicken/vegetable broth or water,
seasonings to taste: salt, pepper, oregano, thyme, basil, sweet and hot pepper,
chopped parsley

Cut the turkey into bite size pieces, sprinkle with salt and pepper. Heat a small amount of oil in a pan, add your meat and cook, until golden on both sides. Set aside. Add sliced carrots, bell pepper, fineley chopped celery and onion to the same pan. Cook, stirring for few minutes. Add sliced zucchini and finely chopped garlic. Cook, stirring for a minute. Season well. Add the turkey, beans and tomato paste. Cover with the liquid and simmer on low heat, until tender and thick. Sprinkle with parsley. Serve over rice or potatoes or with crusty bread. Enjoy:)



45 komentarzy:

  1. Zjadłabym taki gulasz :) Akurat na lato! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda dzięki tym warzywom:))wygląda bardzo smacznie:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm zjadłabym. Tak dawno nie jadłam indyka.. obowiązkowo Cię obserwuję :D Widzę że znajdę tutaj same smaczne przepisy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam gulasze, chociaż z indyka nigdy nie jadłam :)
    http://paulan-official-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. YUM! I love veggie loaded stews! Thanks for sharing, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne danie, pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczny gulasz :) Takie dania bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przeczytałam post przed wyjściem na obiadowe zakupy i zrobiłam wersje kurczakowa. Pyyycha!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, że smakowało!Pozdrawiam☺

      Usuń
  9. I really love such stews!
    Have a good evening

    OdpowiedzUsuń
  10. It looks so colourful and delicious!

    OdpowiedzUsuń
  11. Super! Naprawdę ciężko się oprzeć temu gulaszowi.
    Rewelacyjnie się prezentuje.
    Nie pozostaje nic innego jak tylko wypróbować!
    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Beautiful soup Natalia! love the pot too, very nice.

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam gulasz, a taki kolorowy robię zazwyczaj :) chyba niedługo zrobię znowu!

    OdpowiedzUsuń
  14. Smakowite danie :) Właśnie dobre jest to, że pasuje do niego i ziemniaki i kasze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealny na letnie chłody ;) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie mieszanki lubię, bo jest wszystko, co najlepsze - mięso, warzywa i przyprawy/zioła, które nadają wyrazistości. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Teraz, latem takie dania są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda niesamowicie apetycznie. Obserwuję c:
    mój blog

    OdpowiedzUsuń
  19. This is Great! Thanks for sharing!
    👌👌👌

    OdpowiedzUsuń
  20. Ojj... taki gulasz dzisaj na obiad marzenie :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Pychotka, bardzo smakowita prezentacja!

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspaniale wygląda ten gulasz, dawno żadnego nie jadłam i dopiero teraz sobie przypomniałam co tracę :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo lubię takie dania obiadowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Muszę wypróbować ten przepis :)
    http://paulan-official-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda świetnie :)

    Obserwujemy? :)
    http://bedifferent-ania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo fajny gulasz :) Bardzo apetycznie wygląda.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  27. Muszę ten przepis podać babci, ona uwielbia różnego rodzaje gulasze :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wow, wygląda wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń