lipca 24, 2017

Jogurtowiec z galaretką / Yogurt Jello Cake

W trakcie upałów nie mamy ochoty włączać piekarnika. W takie dni wspaniale sprawdzają się ciasta na zimno, bez pieczenia. Dziś jogurtowe ciasto z galaretką i brzoskwiniami, lekkie i orzeźwiające. Oczywiście do jego przygotowania używamy ulubionych owoców i galaretek - świetnie sprawdzą się truskawki, maliny czy borówki. Smacznego:)

na tortownicę o średnicy 21-24 cm:

700 g jogurtu greckiego,
250 ml kremówki,
8 łyżek cukru pudru (lub do smaku),
28 g żelatyny w proszku,
1/4 szklanki zimnej wody,
duża szczypta wanilii

5-6 małych brzoskwiń (świeżych lub z puszki)
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe,
750 ml wody

Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z wanilią, dodać cukier puder do smaku oraz jogurt, zmiksować do połączenia. Przestudzoną żelatynę wlewać stopniowo do masy jogurtowej, dokładnie miksować (jeśli w masie pojawią się grudki, można delikatnie podgrzać całość w kąpieli wodnej, do rozpuszczenia grudek żelatyny). Całość wylać do tortownicy, odstawić do całkowitego stężenia na około 2 godziny. Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odstawić do schłodzenia i zgęstnienia. Na stężałej masie jogurtowej ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie, zalać całość tężejącą galaretką. Schłodzić do stężenia.


Zmodyfikowany przepis z tej strony.

ENGLISH:

700 g of greek yogurt,
250 ml of heavy cream,
8 tbsp of powdered sugar (or to taste),
a big pinch of vanilla,
28 g of gelatine powder,
1/4 cup of cold water,

5-6 small peaches (or any other fruit of your choice),
2 packages of peach/orange jello, 75 g each (or any other jello of your choice),
750 ml of hot water

Dissolve the gelatine in 1/4 cup of water, set aside for 10 minutes. Warm in a bain-marie to dissolve completely, set aside to cool. Whip your heavy cream with vanilla, until stiff peeks form. Add powdered sugar to taste and yogurt. Gradually pour in cooled gelatine, mix well (you can warm the mixture once again in a bain-marie, in case of any gelatin lumps). Pour the mixture into the springform pan (21-24 cm), refrigerate, until sets completely. Mix peach jello with 750 ml of hot water. Set aside, until cool and thicker. Dice the peaches and place them on a set yogurt layer. Pour the jello all over the fruit, refrigerate, until sets completely. Enjoy:)

See the original recipe.

50 komentarzy:

  1. uwielbiam takie lekkie słodkości bez pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta z galaretką w porze letniej to moje ulubione. Są tak orzeźwiające i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chcę taki ciasto.
    Lekkie, wakacyjne i apetyczne.
    No, no - ideał.
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie ale ja na razie muszę zrezygnować ze słodyczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj no i miałam już nic słodkiego nie robić a tu proszę, samo się pcha :) Cudeńko

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ciasta :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie że bez pieczenia bo mam zepsuty piekarnik :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny jogurtowiec z galaretką :) Takie desery bardzo lubię ;)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  9. A jaw tym roku jeszcze nie robiłam jakoś szał na drożdżowe mnie ogarnął 😀

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno bardzo pyszne i orzeźwiajace ciasto :D Mniam

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie :D Niby taki lekki, ale kaloryczny przez kremówkę :D

    OdpowiedzUsuń
  12. O tej porze roku tego typu desery są wręcz czymś obowiązkowym :D Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis wydaje się być nawet nietrudny, chętnie go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chętnie bym zjadła takie lekkie ciasto :)
    Ja akurat w te upały piekłam :D
    \mama-urwisa.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  15. Super, nie wyobrażam sobie lata bez takiego ciasta z galaretką :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Musi być przepyszny! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam ciasta z galaretkami owocowymi, mniaaam :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Rewelacyjnie wyglada, z wielką przyjemnością bym go zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Love this healthy recipe! I'll use agar agar for gelatin.

    OdpowiedzUsuń
  20. Chetnie bym zjadła taki przysmak :3

    OdpowiedzUsuń
  21. Zjadłabym takie z brzoskwiniami albo z malinami <3 albo z kiwi... jadłabym z każdym owocem :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Prosto a jak pysznie. Jest moc :) owoców oczywiscie ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jadłam podobne ciasto,pycha. Jest idealne na lato:)

    OdpowiedzUsuń
  24. A ja dzisiaj przygotowywałam sernik na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Przepysznie wygląda te ciasto jogurtowe 😊

    OdpowiedzUsuń
  26. Ciasto idealne na lato :D teraz tylko trzeba czekać na słoneczko bo u mnie kolejny raz od rana pada :/

    OdpowiedzUsuń
  27. Mniam, mniam,pyszne ciasto na lato:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ale fajnie gruba warstwa galaretki, pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  29. What a fabulous cake, I grew up with a very similiar recipe....thanks Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam takie ciasta, muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda bosko i idealnie na lato ;) szkoda, że u Nas tak zimno w tym roku.

    OdpowiedzUsuń
  32. Pyszności, idealny deser na upały :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger