sierpnia 20, 2017

Budyń jaglany / Millet Pudding

Jeśli zdarzy się, że ugotujecie do obiadu za dużo kaszy jaglanej, warto wykorzystać jej nadmiar do przygotowania smacznego deseru. Budyń jaglany to ciekawa odmiana od tradycyjnego, pysznie smakuje z domowym sokiem malinowym, świeżymi owocami i wiórkami kokosowymi. Jest dobry na ciepło i na zimno. Jeśli dodamy do niego trochę kakao, otrzymamy wersję czekoladową. Smacznego:)

1-2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ciepłej lub zimnej),
1-2 szklanki mleka (lub więcej, może być ciepłe lub zimne),
cukier puder lub miód do smaku,
duża szczypta wanilii,
domowy sok malinowy, świeże owoce, wiórki kokosowe lub inne ulubione dodatki do budyniu

Kaszę zmiksować w blenderze z mlekiem, cukrem i wanilią do otrzymania gęstego budyniu (można dolać trochę mleka, gdyby był zbyt gęsty). Zalać sokiem, ułożyć owoce, posypać wiórkami.

ENGLISH:

1-2 cupc of cooked millet (warm or cold),
1-2 cups of milk (warm or cold),
powdered sugar or honey (to taste),
a big pinch of vanilla,
homemade raspberry juice, fresh fruit, coconut shavings or any other toppings of your choice

Blend the millet with milk, sugar and vanilla, until smooth and creamy. Add enough milk, to reach a pudding consistency. Decorate with toppings of your choice. Serve cold or warm. Enjoy)




37 komentarzy:

  1. I have cooked millet souffle once and I really liked it. This looks yummy, too!
    Have a good Sunday

    OdpowiedzUsuń
  2. Na taki budyń to ja się pisze :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ on pysznie wygląda.
    Super pomysł na pyszny deser.
    To musi świetnie smakować.
    Pozdrawiam niedzielnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie i bardzo owocowo :D Idealny na letnie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam, ale z surowej kaszy zmielonej na mąkę-pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię ten jaglany budyń :) w sam raz na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam, wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego budyniu to jeszcze nie jadłam. Muszę kiedyś spróbować. :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Have never had a millet pudding...this looks so beautiful and delicious with stone fruit and coconut.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm... przepyszna propozycja! Z wielką ochotą skusiłabym się na pucharek takiego budyniu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pychotka uwielbiam kaszę jaglana 😍

    OdpowiedzUsuń
  12. I have never heard of this, but it looks very good!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kaszą jaglaną to jedna z moich ulubionych kasz. Z chęcią wypróbuję przepis.pozdrawiam serdecznie 💜

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajny pomysł na deser:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda smakowicie i trzeba wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  16. Gdybym miała taki pucharek pod ręką ;) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  17. Thank you very much for your visits, I love your last post!!!kiss
    👌👌👌💚💚💚

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie przysmaki to jednak nie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszności, zdrowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Lubię takie desery. No i są zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Taki z owocami zapowiada sie przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo lubię właśnie takie desery :) Mniami :)

    OdpowiedzUsuń
  23. I have been thinking to make millet pudding. Love that you have added raspberry juice and fresh fruits in it. Looks so bright!

    OdpowiedzUsuń
  24. It looks good!!!kiss
    👌👌👌💚💚💚

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger