poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Bułeczki pszenno-orkiszowe z ziołami / Spelt and Wheat Rolls with Herbs

Mimo panujących upałów ostatnio wciąż piekę bułeczki. Te domowe są naprawdę najlepsze na świecie - idealne do stworzenia kolorowych, zdrowych kanapek, ale są też pyszne jeszcze lekko ciepłe, z samym masłem. Tym razem proponuję ziołowe bułeczki z dodatkiem mąki orkiszowej - mimo że w przepisie używamy mąki razowej, są miękkie i puszyste. Polecam, smacznego:)

na około 20 bułeczek:

25 g świeżych drożdży,
300 g mąki pszennej,
200 g mąki orkiszowej razowej,
1 i 1/2 łyżeczki soli,
łyżka cukru,
2 łyżeczki ulubionych suszonych ziół (u mnie oregano, tymianek i bazylia),
300 g ciepłej wody,
3 łyżki oliwy

Przygotować rozczyn: do drożdży dodać łyżeczkę mąki pszennej, 1/2 szklanki ciepłej wody i łyżkę cukru. Zakryć ściereczkę, odstawić na 15 minut. Połączyć z dwoma rodzajami mąki, resztą wody, solą i ziołami. Zagniatać około 15 minut, pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać oliwę. Przykryć ściereczkę, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, Po tym czasie formować bułeczki, układać na blaszce (jeśli mają być do odrywania nie zostawiamy dużych odstępów), odstawić do wyrośnięcia na 40-60 minut do podwojenia objętości. Posmarować oliwą, piec w 180 stopniach przez pierwsze 15 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 230 stopni i piec około 7 minut, do zarumienienia.

Przepis znalazłam tutaj.

ENGLISH:

for 20 rolls:

25 g of fresh yeast,
300 g of wheat flour,
200 g of whole wheat spelt flour,
1 1/2 tsp of salt,
1 tbsp of sugar,
2 tsp of dry herbs (I've used dry oregano, basil and thyme),
300 g of warm water,
3 tbsp of olive oil

Mix the yeast with 1 tbsp of wheat flour, 1/2 cup of water and 1 tbsp of sugar. Cover with kitchen towel, set aside for 15 minutes. Mix with the remaining ingredients, except olive . Start kneading the dough. After 5-10 minutes,  gradually add oil and knead, until smooth and elastic. Cover with kitchen towel, let it sit somewhere warm for about an hour or until it’s doubled in size. Divide the dough in 16-20 pieces, form each piece into a ball. Place them on a baking tray and let them sit for additional 40-60 minutes. Bake in 180 C for about 15 minutes and then in 230 C for about 7 minutes, until golden brown. Enjoy :)

See the original recipe.

51 komentarzy:

  1. Jakie piękne rumiane i jak smakowicie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  2. wpadam po parę bułeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje bułeczki zawsze tak pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe bułeczki - czego można chcieć więcej.
    Kwintesencja smaku.
    Wyglądają wspaniale.
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam! Myślę, że by mi zasmakowały :D Uwielbiam ziołowe bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne bułeczki ;) Muszę spróbować zrobić takie bułeczki :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  7. These dinner rolls look excellent!

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię orkiszowe pieczywo. Ma bardzo fajny smaki strukturę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I teraz tak je poodrywać od siebie ^^ Uwielbiamy łamać domowe pieczywo :D

    OdpowiedzUsuń
  10. jakie piękne Ci wyszły :) powiem szczerze, że smaka narobiłaś i z chęcią bym przygotowała takie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie bułeczki :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowe bułęczki... to jest to :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie ma to jak domowe pieczywo. Od razu zrobiłabym z tych bułeczek najprostsze kanapki świata z pomidorami malinowymi i cebulką.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają pysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  15. Dawno już nie piekłam domowych bułek. Narobiłaś mi smaku na takie bułeczki! Będę musiała w niedługim czasie coś upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne i na pewno bardzo aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają bardzo apetycznie:) Z chęcią wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super, ostatnio nie chce mi się odpalać piekarnika, ale dla takich bułeczek na pewno warto :)

    OdpowiedzUsuń
  19. These rolls are baked to perfection!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ty masz manię na punkcie pieczenia bułek, a ja ostatnio piekę chleby na zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. The rolls look really yummy!
    Have a nice evening

    OdpowiedzUsuń
  22. Muszą być pyszne! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń
  23. belles brioches bien parfumées j'aime beaucoup
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  24. Ależ smakowite ja właśnie doszłam do wniosku że też muszę jakieś w końcu zrobić;-)

    OdpowiedzUsuń
  25. These rolls look perfectly baked Natalia, way to go!

    OdpowiedzUsuń
  26. Your blog is beautiful !!! I would love to see you on my blog !! Happy day!!!
    👌👌👌💚💚💚

    OdpowiedzUsuń
  27. Oh dear they look so MOUTH WATERING!!!

    thank you so much for sharing the recipe as my youngest is huge sandwich fan

    OdpowiedzUsuń
  28. Narobiłaś mi ochoty na te bułeczki -:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Pyszne, świeże i bez polepszaczy

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo apetyczne bułeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  31. wyglądają wybornie :) porywam kilka :)

    OdpowiedzUsuń

  32. Uwielbiam takie bułeczki, lubię pracować z ciastem drożdżowym, ostatnio mnie naszło i piekłam rogaliki drożdżowe - pychotka - pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  33. chętnie zrobię takie aromatyczne bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń