sierpnia 17, 2017

Ciasto z cukinią i czekoladą / Chocolate Chip Zucchini Bread

Zaczął się sezon na cukinię, dlatego warto wykorzystać ją do testowania nowych przepisów. Ja ostatnio ciągle z nią eksperymentuję, dodaję do gulaszu, potrawek, indyjskiego curry i faszeruję. To uniwersalne warzywo wspaniale sprawdza się także w wypiekach - ciasto z jej dodatkiem jest miękkie, wilgotne i długo pozostaje świeże. Jakiś czas temu temu polecałam Wam mocno czekoladowe ciasto z cukinią, tym razem proponuję ciasto z cukinią i kawałkami czekolady. Smacznego:)

 Polecam tez inne moje przepisy z cukinią:)

na małą keksówkę (23x13cm)

190 g mąki,
1/2 łyżeczki sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
80-100 g posiekanej czekolady lub orzechów,
120 ml oleju,
200 g cukru (może być mniej, ilość zależy od gatunku czekolady),
duże jajko (w temperaturze pokojowej),
szczypta wanilii,
szklanka startej cukinii

Wymieszać mąkę, sodę, proszek, cynamon,wanilię, gałkę i posiekaną czekoladę.W drugiej misce wymieszać olej, jajko, cukier i startą na wiórki cukinię (lekko odciśniętą z nadmiaru soku). Połączyć zawartość obu misek, mieszać tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem foremki, piec w 180 stopniach około 45-60 minut.

Przepis znalazłam tutaj.


ENGLISH:

190 g of flour,
1/2 tsp of baking soda,
1/2 tsp of baking powder,
2 tsp of cinnamon,
1/4 tsp of nutmeg,
80-100 g of chocolate chips or walnuts,
120 ml of oil,
200 g of sugar (or less, depends on the type of chocolate),
1 large egg, room temperature,
a pinch of vanilla,
1 cup of grated zucchini

Combine flour, soda, baking powder, cinnamon, vanilla, nutmeg and chocolate chips. In another bowl whisk the oil with egg, sugar and grated zucchini. Pour the wet ingredients into the dry ingrediets, mix, just to combine. Spread the batter into the pan covered with parchment paper (23x13), bake for about 45-60 minutes (180C).


See the original recipe.

46 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, szczerze to jeszcze nie próbowałam ciast z cukinią :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta z cukinią. Są pyszne 😃

    OdpowiedzUsuń
  3. Definitely a must bake during zucchini season. Yours looks lovely!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto pysznie wygląda. U mnie ostatnio też króluje cukinia -:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślinka cieknie na sam widok :) Niedługo robię babeczki z cukinią, a więc zobaczę jak będzie mi cukinia w słodkościach pasować :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. No nie Ty czarodziejko <3 Mniammm

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto z czekolada, juz wiem, ze mi sie spodoba. Jednak do tej cukinii? Hmm nie jestem jeszcze przkeonana :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej! Nigdy nie widziałam takiego ciasta. Chciałabym spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie próbowałam.
    Wydaje się fajne. Niemalże jak moje ukochane ciacho! :)
    Kiedyś się na nie skuszę może.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe czy można zamienić cukinie kabaczkiem ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie jadłam nigdy ciasta z cukinią, ale z chęcią spróbuję :)
    http://paulan-official-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetyczne ciasto :) Podkradam kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. W życiu nie wpadłabym na pomysł ciasta z cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cukinia i czekolada? Nigdy nie jadłam takiego ciasta :D
    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja mam tyle cukini i nie wiem co z nią robić. Fajnie że dodałaś taki przepis skorzystam

    OdpowiedzUsuń
  16. Pysznie się prezentuje chętnie bym zjadła choć kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. W sumie to mam sporo działkowej cukinii i chyba jak wrócę z weekendu do domu to wypróbuję Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jeszcze nie robiłem ciasta z cukinią ☺ Muszę spróbować zrobić takie ciasto ☺

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  19. That is a really interesting combination!
    Have a good weekend

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasta z cukinią są fajne. Cukinia nadaje fajnej wilgotności :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nigdy nie jadłam takiego ciasta, chętnie bym zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Już drugi przepis ciasta z cukinią, na który dziś trafiłam :D Muszę wypróbować i ten :)

    OdpowiedzUsuń
  23. un cake gourmand et délicieux j'en goûterai avec plaisir
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciekawy przepis,jeszcze takiego ciasta nie jadłam.Zapisuję przepis.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Super przepis! Uwielbiam takie oryginalne ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  26. O rany ale musi być pyszne! Te kawałki czekolady ^^

    OdpowiedzUsuń
  27. Kto by pomyślał że cukinia i czekolada razem....:))))wygląda pysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  28. Nigdy nie słyszałam o takim połączeniu, a wygląda pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  29. O też niedawno robiłam, ale mi wyszło bardziej brownie :D Twoje pięknie urosło i z pewnością jest przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  30. uwielbiam!
    moze przygotowuję nieco inaczej i w formie muffin ale zawsze znika bardzo szybko:)

    OdpowiedzUsuń
  31. ja w ten weekend też robiłam ciasto z cukinii ale w wersji bardziej fit :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger