środa, 9 sierpnia 2017

Pesto ze szpinaku / Spinach Pesto

Dziś prosty przepis na wykorzystanie nadmiaru świeżego szpinaku, czyli szpinakowe pesto z ziarnami słonecznika - idealne do makaronu lub do grzanek. Słonecznik możemy zastąpić ulubionymi orzechami, świetnie sprawdzą się tu na przykład nerkowce. Smacznego:)

ok. 300 g szpinaku,
kilka czubatych łyżek startego parmezanu,
mały ząbek czosnku,
2-3 łyżki ziaren słonecznika,
sól, pieprz, sok z cytryny (do smaku),
oliwa z oliwek

Ziarenka słonecznika namoczyć przez minimum 30 minut, odsączyć. Zmiksować wszystkie składniki pesto, do otrzymania preferowanej konsystencji.

ENGLISH:

approx. 300 g of fresh spinach,
few heaping tbsp of grated parmesan,
small clove of garlic,
2-3 tbsp of sunflower seeds,
salt, pepper, lemon juice (to taste),
olive oil

Soak the sunflower seeds for minimum 30 minutes, drain. Blend all the ingredients, until you reach preferable consistency. Serve with pasta or bruschetta. Enjoy:)


43 komentarze:

  1. I love all sorts of pesto! Yours with sunflower seeds and spinach looks fabulous.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna propozycja :) Chętnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I have never tried this, but it looks quite good!

    OdpowiedzUsuń
  4. That blast of colors :-) Congratulations on your blog. There are so many good recipes. I follow you. If you go to visit me. Good summer.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne kwasy tłuszczowe i w dobrych proporcjach są w nasionach słonecznika.
    Pesto wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę przyznać, że nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale ładnie wygląda, lubię pesto, może kiedyś się skuszę na wykonanie takiego.

    OdpowiedzUsuń
  8. szpinakowego jeszcze nie jadłam, mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę przyznać, że szpinakowe pesto kusi mnie od bardzo dawna.
    Ciekawa jestem jak sprawdziłoby się u mnie.
    Chyba w końcu muszę spróbować, nie ma innej opcji. :)
    Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy sama nie robiłam, zainspirowałaś mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis prosty, szybki i smaczny. Coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię pesto ale nie ze szpinaku :P

    OdpowiedzUsuń
  13. I am sure I would love it!
    Have a nice day

    OdpowiedzUsuń
  14. Super, uwielbiam domowe pesto, a Twoje szpinakowe kusi fantastycznym kolorem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. We have soooo much petso these days and I LOVE it!
    Thank you SO much for your kind words on my miscarriage! I really really appreciate! It is not easy, thats sure, but it happens to sooo many women which somehow makes it easy to cope with it. Anyway and HUGE thank you to you!
    We are now just hoping for the best in the future and are beyond grateful for our little perfect daughter who is making us soooo happy every single day :)
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  16. Ma obłędnie zielony kolor. Chętnie poczęstowałabym się makaronem z takim pesto <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Zawsze chciałam nauczyć się robić pesto :)

    OdpowiedzUsuń
  18. O wygląda do przepysznie, koniecznie muszę spróbować! :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Szpinak najbardziej lubię na ciepło z dużą ilością czosnku :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Szpinak lubię więc jestem ciekawa smaku pesto ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jeszcze nie tak dawno bardzo często robiłyśmy podobne pesto :) Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo fajne i widać, że dość proste w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  23. ja bym taką pastę zjadła, ale mój mąż już nie:P

    OdpowiedzUsuń
  24. O mniam, to są dokładnie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Te pesto musi być przepyszne ;) Nigdy nie robiłam swojego, zawsze jestem leniwa i kupuje gotowe hihi :P

    OdpowiedzUsuń
  26. Oh dear this is sooo delicious and inviting !

    OdpowiedzUsuń
  27. Pesto ze szpinaku z dodatkiem parmezanu- pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Niezłe ;) Ja bardzo lubię pesto z makaronem :) Pychotka.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  29. ze szpinaku jeszcze nie robiłam, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  30. idealnie w moje gusta smakowe <3

    Pozdrawiam i życzę cudownego weekendu :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń