poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Shawarma z kurczaka / Chicken Shawarma

Nie ma nic lepszego niż domowy fast food, a jednym z najsmaczniejszych jest zdecydowanie shawarma (shoarma) z kurczaka. Pyszne, delikatne mięso marynowane w aromatycznych przyprawach będzie wspaniale smakować w domowej bułce do kebabu, z warzywami i ulubionym sosem. Takiego kurczaka można tez podać w tortilli lub z ryżem albo frytkami. Bardzo polecam, smacznego:)

1 kg mięsa z kurczaka - udek bez skóry i kości

na marynatę:

4 łyżki oliwy lub oleju,
sok z połowy cytryny,
2 łyżeczki kuminu,
2 łyżeczki ziaren kolendry,
łyżeczka wędzonej papryki,
1/3 łyżeczki cynamonu,
1/3 łyżeczki imbiru,
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1 i 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
sól i pieprz

Ziarna kolendry uprażyć krótko na suchej patelni, rozgnieść w moździerzu. Połączyć z resztą składników marynaty. Mięso oprószyć solą i pieprzem, dokładnie obtoczyć w marynacie. Odłożyć na godzinę do lodówki.  Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do mocnego zarumienienia (lub grillować).

Zmodyfikowany przepis  Laury Vitale.

ENGLISH:


1 kg of boneless, skinless chicken thighs,

for the marinade:

4 tbsp of oil,
lemon juice from 1/2 lemon,
2 tsp of cumin,
2 tsp of coriander seeds,
1 tsp of smoked paprika,
1/3 tsp of granulated ginger,
1/3 tsp of cinnamon,
1/3 tsp of nutmeg,
1 1/2 tsp of granulated garlic,

salt and pepper

Toast the coriander seeds on a dry skillet, grind in a pestle and mortar. Mix with remaining marinade ingredients. Sprinkle the chicken with salt and pepper and add into a marinade. Cover and place in a fridge for about an hour. Grill/cook, until well browned on both sides. Serve in a homemade kebab rolls or tortilla wraps with vegetables and your favourite sauce (you can also serve this with fries or over rice). Enjoy:)

Modified recipe by Laura Vitale.

39 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podobają te przesmaki. Przefajne danie. Z chęcią bym się skusiła! :) Super! Sama bym chciała takie dziś na obiad. Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. O jej... Na sam widok aż mi ślinka leci :) Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczywo ze zdjęcia również domowe? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi smaka :) Moze uda mi sie takie coś zrobić jak mąż będzie przez 2 tyg w PL :)
    mama-urwisa.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  5. Delicious and packed full of flavours with all those awesome spices.

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowicie apetyczne danie.
    Pozdrawiam cieplutko, mój blog c:

    OdpowiedzUsuń
  7. Kilka razy kiedyś miałam ochotę zrobić ( kiedyś w jakimś lokalu jadłam pyszną ) i brakowało mi fajnego przepisu na marynatę :).

    OdpowiedzUsuń
  8. I najważniejsze, że wiemy, co jemy. Pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bravo za marynatę własnej produkcji!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają bardzo soczyście :D Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wygląda! Na pewno wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  12. I love chicken, Natalia, and this looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie dania, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Matko jak to pysznie wygląda!
    https://dreamerworldfototravel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pysznie. :) Uwielbiam kurczaka w takiej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetnie się prezentuje, chętnie bym spróbowała Twojej propozycji ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Aż zgłodniałam przyznam szczerze ☺

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak patrze na twoj post jestem taka głodna:)


    Buziaki:*
    WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  19. Pysznie wygląda. Zjadła bym chyba wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Truly inviting and mouthwatering!

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale pysznie wygląda, zjadłabym bez problemu cała porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Super, chętnie spróbowałabym takiej domowej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  23. I'm glad to see you again for my blog, your post is very interesting!!kiss
    💚💚💚

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale pysznie wygląda, palce lizać.

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo lubię takie dania. Zapowiada się pysznie 😃

    OdpowiedzUsuń
  26. Z przyjemnością skusiłabym się na tego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  27. bardzo lubię domową shawarmę :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Przepysznie wygląda shawarma z kurczaka ☺

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń