niedziela, 3 września 2017

Domowa szynka drobiowa / Homemade Chicken Ham

Jakiś czas temu otrzymałam bardzo miłą niespodziankę od firmy Tradismak. Z szerokiego asortymentu firmy mogłam wybrać sobie jedno urządzenie do wyrobu domowych wędlin. Wybrałam szynkowar ,,Singiel" - idealny do przygotowania prasowanek, szynek, mielonek i innych pyszności. W moim zestawie znalazły się też przyprawy i bardzo przydatny termometr do kontrolowania temperatury mięsa i wody. Praca z szynkowarem jest naprawdę prosta, wystarczy tylko zamknąć mięsną masę w urządzeniu, co jakiś czas kontrolować temperaturę, a wszystko właściwie robi się samo. Moim pierwszym wyrobem jest wędlina drobiowa - dla urozmaicenia konsystencji, część mięsa pokroiłam w bardzo drobną kostkę, a część zmieliłam. Wyszła bardzo smaczna, takiej na pewno nie dostaniemy w sklepie. Można ją kroić na grube i bardzo cieniutkie plasterki. Smacznego:)

Zachęcam do zapoznania się z ofertą firmy Tradismak:)

ok. 700-800 g mięsa z kurczaka (u mnie udka bez skóry i kości),
1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
1 i 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej (lub zwykłej),
1/3-1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu,
łyżeczka cukru,
ok. 150 ml wody

500 g mięsa pokroić w bardzo małą kostkę, resztę zmielić lub zmiksować w robocie kuchennym. Dodać pozostałe składniki, wyrabiać około 10 minut, aż masa będzie się lepić do dłoni. Włożyć mięso do szynkowaru, zamknąć pokrywką, odłożyć na noc do lodówki. Szynkowar włożyć do dużego garnka wypełnionego wodą (wody ma być tyle, by nie zalewała pokrywki szynkowaru) - jej temperatura nie może przekraczać 85 stopni. Gotować około godziny i 40 minut  (do dwóch godzin), aż temperatura wewnątrz mięsa będzie wynosić powyżej 74 stopni). Szynkowar wyciągnąć z wody, ostudzić, włożyć do lodówki na całą noc. Aby szynka łatwo wyszła z formy, można obkroić brzegi nożem i postukać naczynie po bokach.

Zmodyfikowany przepis z tej strony.

ENGLISH:

700-800 g of boneless, skinless chicken thighs,
1 1/2 tsp of sweet pepper,
1 1/2 tsp of granulated garlic,
2 tsp of himalayan salt,
1/3-1/2 tsp of pepper,
1 tsp of sugar,
approx. 150 ml of water,

Cut 500 g of meat into very small pieces, grind or blend the rest of the chicken. Combine with remaining ingredients and mix for about 10 minutes, until sticky. Place the meat into a ham cooker, cover with the lid and refrigerate overnight. Place the ham cooker into a big pot filled with water (the water can't cover the lid) and cook everything according to your ham cooker instructions (approx. 1 hour and 40 minutes, until the internal meat temperature reaches 75 C ) - be sure to regularly check the temperature of the water (up to 85C). Remove the ham cooker form the water, cool and refrigerate overnight. Cut the ham into thick or thin slices and serve with. homemade bread. Enjoy:)


41 komentarzy:

  1. taka szynka musi smakować pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie szyneczki robi moja babcia. Uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, marzy mi się takie urządzenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna rzecz taki szynkowar. Miała go moja Mama. Sama też chyba się w taki zaopatrzę. A wędlina domowa jest najlepsza. Twoja wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wygląda :) Musze zaopatrzyć się w szynkowar :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsza jest swoja domowa wędlina -:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tylko raz w życiu jadłam domową szynkę :3 Miłego dnia ♥

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jadłam nigdy wędliny z szynkowara, a szkoda, bo apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Looks very juicy and tender...what is a ham cooker? A terrine?

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie bym się skusiła.
    Domowe wędliny są najlepsze!
    Świetna!
    Pozdrowionka niedzielne! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowe wędliny są najlepsze. A taki sprzęt w domu się bardzo przydaje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowe wyroby zawsze są najlepsze. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. I have never seen this, but it looks quite good!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie wygląda, może spróbuję to zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo pysznie:)))warto wypróbować:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  16. super, można mieć kontrolę nad jakością tego, co jemy

    OdpowiedzUsuń
  17. Prezentuje się bardzo pysznie!
    Buziaki, mój blog

    OdpowiedzUsuń
  18. Szyneczka wygląda apetycznie :) Musi byc pyszna i do tego bez konserwantów :D Mniam

    OdpowiedzUsuń
  19. Super, domowe wędliny najlepiej smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy nie jadłam domowej szynki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. To na pewno jest mega dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Chociaż nie przepadam za szynkami ta wygląda apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Fajny przepis. Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. I am not sure if my last comment was published!? Something went wrong :(
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  25. Wyglada naprawdę świetnie !

    OdpowiedzUsuń
  26. marzy mi się taki szynkowar:) szynka domowa najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  27. i jak musi smakować wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Moja mama je domową wędlinę ale tylko wieprzową - drobiowej nie lubi ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Moja mama je domową wędlinę, ale tylko wieprzową - drobiowej nie lubi ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Fajny pomysł i domowe wiadomo zdrowe i najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  31. Taka domowa z pewnością jakościowo i smakowo sto razy lepsza w porównaniu z wersją sklepową :)

    OdpowiedzUsuń
  32. What a great idea to make your own ham! Love it!

    OdpowiedzUsuń