sobota, 14 października 2017

Ciasto z cynamonem / Cinnamon Roll Cake

Co roku z początkiem jesieni przygotowuję amerykańskie bułeczki z cynamonem. Ostatnio na blogach zza oceanu bardzo popularne stało się ciasto wzorowane na tym jesiennym wypieku. Cinnamon roll cake to wariacja na temat klasycznych jesiennych bułeczek - tak jak one zawiera mnóstwo cynamonu, oblewa się je lukrem z kremowego serka, a na wierzchu tworzy się charakterystyczny cynamonowy wzorek. Jest pyszne, polecam, smacznego:)

na blaszkę o wymiarach 36x25cm:

450 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
5 jajek w temperaturze pokojowej, 
300 g cukru (może być mniej, ciasto jest dość słodkie), 
300 ml jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej, 
200 ml oleju,

cynamonowe nadzienie:

60 g rozpuszczonego masła,
2 łyżki cynamonu,
2 czubate łyżeczki mąki,
1/2 szklanki brązowego cukru

na polewę:

kilka czubatych łyżek kremowego serka,
cukier puder (do smaku),
kilka łyżeczek mleka,
szczypta wanilii

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać jogurt i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia (oba te składniki warto przesiać) i połączyć z pozostałymi ubitymi składnikami, wszystko dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem.  Połączyć składniki nadzienia - powinna powstać gęsta masa, którą da się nakładać łyżką (gdyby całość była za rzadka, można dodać troszkę mąki). Cynamonowe nadzienie nakładać łyżką na wierzch ciasta - tworzyć kleksy nadzienia w odstępach, następnie przejechać nożem, tworząc nieregularny wzorek na powierzchni. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Połączyć wszystkie składniki polewy do otrzymania konsystencji gęstego lukru. Polać upieczone ciasto.



ENGLISH:

450 g of flour,
2 tsp of baking soda,
5 eggs, room temperature,
300 g of sugar (you can add less, the cake is quite sweet),
300 ml of greek yoghurt, room temperature,
200 ml of oil

for the cinnamon filling:

60 g of melted butter,
2 tbsp of cinnamon,
2 heaping tsp of flour,
1/2 cup of brown sugar,

for the cream cheese glaze:

few heaping tbsp of cream cheese,
few tsp of powdered sugar (to taste),
few tsp of milk,
a pinch of vanilla

Beat the eggs with sugar, until light and fluffy. Add yoghurt and oil, mix well. Add sifted flour and baking powder, mix well, until combined. Place the batter into prepared pan (covered with parchment paper; 36x25cm). Prepare the filling: mix all the ingredients. The mixture should be thick enough to spoon it out (you can add a tiny bit of flour, if necessary). Dollop the cinnamon mixture on top of the cake, using a knife swirl it around to lightly incorporate. Bake for about 50 minutes (180C). Prepare the glaze: whisk all he ingredients, until thick and pourable. Drizzle it over the cake. Enjoy:)

41 komentarzy:

  1. The cake looks amazing! Love that you used yoghurt in the batter.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cynamon! Ale mi narobiłaś ochoty na to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością świetnie smakuje nie tylko jesienią ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam wszystko co ma w sobie cynamon:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie i mężowi na pewno by smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ musiało pachnieć- uwielbiam ten zapach:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam cynamon i wszelkie ciasta z ich dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowicie wygląda to ciasto! Z chęcią je wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyobrażam sobie jak wspaniały zapach mu towarzyszy!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam cynamon. Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  11. It looks wonderful and would be nice with a cup of tea. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniały wypiek :) jesień kojarzy mi się także z cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam zapach cynamonu:))ciasto wygląda smacznie:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe, aromatyczne, pachnące cynamonem. Takie ciasta uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie wygląda to ciasto, a cynamon uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Naprawdę bardzo, ale to bardzo mi się to ciasto podoba.
    Przyznam szczerze, że rewelacja! Ach, jakie piękne.
    Cynamonowe smaki zawsze oceniam na piąteczkę :)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super ciacho! Polewa z serka kusząco wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. I love cinnamon and this cake looks really moist and yummy!
    Have a good Sunday

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale cudownie musi pachnieć w mieszkaniu podczas jego pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Oo, ale mega! Kocham takie ciasteczka z cynamonem, nie mogę się już doczekać aż sama upiokę

    OdpowiedzUsuń
  21. Och, kiedy ja jadłam cokolwiek z cynamonem :o A to najbardziej przypomina mi jesień ♥

    OdpowiedzUsuń
  22. Ach jak dobrze że to tylko zdjęcie bo już poł blachy by nie było.

    OdpowiedzUsuń
  23. Prawdziwie jesienne ciacho <3 Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam cynamon, więc pozwolę sobie zgarnąć przepis. Jutro zajrzę na dłużej, bo u Ciebie istna skarbnica kulinarna. Pozdrawiam ciepło ;-) Ania

    OdpowiedzUsuń
  25. świetnie wygląda :D

    Pozdrawiam i życzę cudownego tygodnia :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  26. Z chęcią zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  27. O jakie fajciowe idealne do herbatki porwałabym kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  28. Super, to ciasto musi świetnie smakować i bosko pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  29. un gâteau divin bien parfumé j'en goûterai avec plaisir
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  30. un délicieux gâteau bien parfumé à la cannelle
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  31. Według nas "cynamonowy" klimat zbliża się wielkimi krokami :D Z chęcią przygarnęłybyśmy takie ciacho bo już mamy apetyt na pierniki :P

    OdpowiedzUsuń
  32. Wspaniałe i smakowite ciasto ☺ Cynamon to świetna przyprawa do ciast ☺

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń