wtorek, 17 października 2017

Cytrusowe ciasto z cukinią / Citrus Zucchini Bread

Dziś kolejny wypiek z cukinią, tym razem w wersji cytrusowej. Do ciasta możemy użyć pomarańczy lub cytryny. Będzie wspaniale smakować polane kwaskowatym lukrem. To nowa wersja przepisu na moje ciasto z cukinią i czekoladą. Smacznego:)

Polecam też  moje przepisy na ciasteczka z cukinią i mocno czekoladowe ciasto z cukinią i serem:)

na małą keksówkę (23x13cm)

190 g mąki,
1/2 łyżeczki sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
120 ml oleju,
200 g cukru,
duże jajko (w temperaturze pokojowej),
szczypta wanilii,
szklanka startej cukinii

skórka otarta z jednej cytryny lub połowy pomarańczy,
2 łyżeczki soku z cytryny lub pomarańczy

na lukier

sok z połowy cytryny,
kilka czubatych łyżeczek cukru pudru, 
opcjonalnie odrobina gorącej wody

Wymieszać mąkę, sodę, proszek i wanilię. W drugiej misce wymieszać olej, jajko, cukier, sok z cytryny, skórkę i startą na wiórki cukinię (lekko odciśniętą z nadmiaru soku). Połączyć zawartość obu misek, mieszać tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem foremki, piec w 180 stopniach około 45-60 minut. Połączyć sok z cytryny z cukrem pudrem w takiej ilości, by powstał gęsty lukier (gdyby był za kwaśny, można dodać trochę wody), polać gotowe ciasto.

ENGLISH:

190 g of flour,
1/2 tsp of baking soda,
1/2 tsp of baking powder,
120 ml of oil,
200 g of sugar,
1 large egg, room temperature,
a pinch of vanilla,
1 cup of grated zucchini. 

zest form one lemon (or 1/2 orange),

2 tsp of lemon/organge juice

for the glaze:
juice from 1/2 lemon,
few tsp of powdered sugar,
few tsp of hot water (optional)


Combine flour, soda, baking powder and vanilla. In another bowl whisk the oil with egg, sugar, lemon juice and zest and grated zucchini. Pour the wet ingredients into the dry ingrediets, mix, just to combine. Spread the batter into the pan covered with parchment paper (23x13), bake for about 45-60 minutes (180C). Mix lemon juice with powdered sugar to reach a consistency of a thick glaze (add some water, if it's too sour). Drizzle all over the cake. Enjoy:)

34 komentarze:

  1. Pyszne, cytrusowe, orzeźwiające smaki!
    To mi się podoba. Chętnie bym rozsmakowała się w takim cieście.
    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie apetycznie wygląda :)
    Proszę o kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. This quick bread looks so moist and delicious. I haven't baked any zucchini bread this year..too bad the season is over. Save this for next year!

    OdpowiedzUsuń
  4. Teraz zrobiłaś mi apetyt na słodkie :D
    http://paulan-official-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. MMM..wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. orzeźwiają nuta, smakowite ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie jesienne ciasta. Piekłam wczoraj z marchewką, ale przyznam się, że z cukinią jeszcze nie piekłam. Muszę to nadrobić, bo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cytrusowe ciasto - już sama nazwa sprawia, że ślinka cieknie. Będziemy próbować!

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię cukinię pod każdą postacią, to takie uniwersalne warzywo :) Ciasto wygląda bardzo apetycznie!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie, ciasta z cukinią jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny pomysł na smak cytrynowy do cukiniowego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ależ to ciasto musi byc aromatyczne

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam w planach ciasto z cukinią, ale ciągle brakuje czasu na jego zrobienie, muszę w końcu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. un gâteau moelleux et délicieux
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasta z cukinią jeszcze nie jadłam! Jestem bardzo ciekawa czy ciasto przypadłoby mi do gustu!

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepyszne ciasto ☺ Uwielbiam takie wypieki ☺

    Pozdrawiam i życzę miłego weekendu,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda naprawdę ciekawie. Nigdy niczego podobnego nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. this zucchini bread looks wonderful !!

    OdpowiedzUsuń
  19. wspaniale wyszło Ci to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam cukinię w wypiekach - Twoje ciasto wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń