poniedziałek, 30 października 2017

Czekoladowe magdalenki z gruszką / Chocolate and Pear Madeleines

Magdalenki należą do moich ulubionych wypieków, ponieważ można je przygotować dosłownie w parę chwil, a wszystkie składniki potrzebne do ich wypieku zawsze mam w domu. Te miękkie i delikatne ciasteczka przedstawiam dziś w wersji z kakao i gruszką. Są idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Smacznego:)

Polecam też inne moje przepisy na magdalenki:)

na 18-20 magdalenek:

2 duże jajka,
pół szklanki cukru,

1/3 łyżeczki cynamonu,

duża szczypta mielonej wanilii,
3/4 szklanki mąki,
2 łyżki kakao,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
113 g rozpuszczonego masła,
duża gruszka

na polewę:

2 łyżki kakao, cukier puder (do smaku), kilka łyżek mleka

Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą masę (ok. 5 minut). Dodać  proszek, cynamon, wanilię, przesianą mąkę i kakao - mieszać wszystko na niskich obrotach i cienkim strumieniem wlewać ostudzone masło. Miksować tylko do połączenia składników - ciasto będzie dość gęste.  Nakładać do natłuszczonych foremek (do 3/4 wysokości), w każdą magdalenkę wcisnąć 3-4 kawałeczki gruszki.  Piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut.

Połączyć składniki na polewę, oblać ciasteczka.

ENGLISH:

2 large eggs,
1/2 cup of sugar,

1/3 tsp of cinnamon,
a big pinch of vanilla,
3/4 cup of flour,
2 tbsp of cocoa powder,
1/4 tsp of baking powder,
113 g of melted butter,

1 big pear, peeled and diced


for the glaze: 2 tbsp of cocoa powder, powdered sugar (to taste), few tbsp of milk

Beat the eggs with sugar, until pale and thick (5 minutes). Turn the mixer down to low, add vanilla, sifted cinnamon, cocoa, baking powder and flour. Slowly stream in the melted butter, mix just to combine. The batter is quite thick. Spoon the batter to your greased molds and press 3 to 4 pieces of pear into every cookie. Do not overfill the molds. Bake for about 10 to 15 minutes (180 C). Combine all the ingredients for the glaze. Pour it over the cookies. Enjoy:)




44 komentarze:

  1. Urocze ciasteczka, gratuluję pomysłu i wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam magdalenek ale mam ochotę na Twoje (a gruszek nie lubię) :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie piekłam magdalenek, ponieważ nie posiadam do nich foremek. Twoje wyglądają bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy jeszcze nie piekłam, pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Magdalenki są pyszne, ale nie umiem ich robić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne połączenie i mega zachęcający kształt :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale wyglądają Twoje magdalenki. Mam foremkę do ich wypieku. Przejrzałam Twoją listę i już wiem, że pokuszę się, żeby upiec pomarańczowe:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach, chyba od zawsze uwielbiałam te moje imienniczki ;)
    Ta propozycja również bardzo mnie kusi.
    Czekoladowe propozycje kocham!
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajnie urozmaicony smak ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wyglądają:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Takich jeszcze nie jadłam. Bardzo smaczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe ciasteczka :) Podkradam kilka :D

    OdpowiedzUsuń
  13. idealne! i mega szybkie w przygotowaniu! :D pychotka! :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Zjadłabym teraz takie magdalenki :)
    http://paulan-official-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Chyba wszystkim narobiłaś smaka na te pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają pysznie, zjadłabym je na pewno. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. to jest takie piękne że mam ślinotok:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ojj z chęcią bym zjadła kilka takich magdalenek :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię magdalenki, są pyszne. Przepis z chęcią wypróbuję. :-) Obserwuję.

    OdpowiedzUsuń
  20. Mniaaam kocham słodycze i kocham piec ! Na pewno zasięgnę do tego przepisu 😍 gruszka z czekolada to moim zdaniem idealne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  21. A my jeszcze nigdy nie robiłyśmy tych ciasteczek :( Piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  22. magdalenki często piekę, ale bez owoców- świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  23. ja często piekę takie maczane w rozpuszczonej czekoladzie, dzieciaki uwielbiają:)

    OdpowiedzUsuń
  24. pysznie wyszły Ci te ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Lubię takie proste przepisy...w sam raz do kawy:)
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo fajne ciasteczka :) Ostatnio robiłem ciasteczka kruche. Muszę teraz spróbować tych magdalenek :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń