piątek, 27 października 2017

Kotlety pieczone w płatkach kukurydzianych / Turkey Cutlets in Corn Flake Crumbs

Tym razem prosty przepis na chrupiące kotlety z indyka w panierce z płatków kukurydzianych. Podpatrzyłam je ostatnio w jednym z programów Nigelli Lawson - są naprawdę smaczne, świetne jako alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Ja upiekłam swoje kotleciki, ale można przyrządzić je też tradycyjnie, smażąc na patelni. Indyk pokrojony w kostkę lub paski obtoczony w płatkach wspaniale sprawdziłby się też jako dodatek do domowego kebabu czy tortilli. Smacznego:)


ok. 500- 600 g piersi z indyka,
ok. 2 szklanek płatków kukurydzianych,
2-3 czubate łyżki musztardy,
2 jajka,
sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, granulowany czosnek

Pierś z indyka pokroić na 4 plastry, rozbić na cienkie kotlety. Płatki kukurydziane rozgnieść na mniejsze kawałeczki. Połączyć musztardę z jajkami. Każdy kotlet oprószyć przyprawami, zanurzać w mieszance jajek i musztardy, a następnie dokładnie panierować w płatkach. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu lub piec w 180 stopniach około 20-30 minut (czas pieczenia zależy od grubości kotletów).

ENGLISH:

approx. 500-600 g of turkey breast,
approx. 2 cups of corn flakes,
2-3 heaping tbsp of mustard,
2 eggs,
salt, pepper, Herb de Provence, sweet pepper, granulated garlic

Slice the meat into 4 cutlets, beat thinly. Crush the corn flakes. Combine the mustard with eggs. Sprinkle each cutlet with your seasonings, dip in the mustard mixture and coat it well with corn flakes. Bake in 180C for about 20 to 30 minutes (the baking time depends on the thickness of your cutlets) or fry in a pan. Enjoy:)

See the original recipe.


32 komentarze:

  1. Kiedyś z braku tartej bułki obtoczyłam kotlety mielone w kukurydzianych płatkach i od tego czasu tak właśnie robię .

    OdpowiedzUsuń
  2. W niektórych domach to już klasyka :D My jeszcze takich nie próbowałyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię takie kotlety :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię panierki z płatków kukurydzianych :) Pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie pięknie złociste :) Łatwy przepis i pyszne jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam, bardzo często robię.

    OdpowiedzUsuń
  7. dawno nie jadłam takich kotletów, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny sposób przyrządzenia kotletów :) Ja bardzo lubię programy Nigelli Lawson :) Fantastyczne dania przyrządza, szczególnie desery. Na YouTubie widziałem filmiki z Nigelli (są bez lektora). Muszę też wypróbować jakieś przepisy na dania angielskie ;)

    Pozdrawiam i życzę miłego weekendu,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam kiedyś takie- pyszności. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy pomysł, wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie się prezentują te kotleciki, mniam :) W tym tygodniu zarzucam na obiad w takiej panierce właśnie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Mój chłopak uwielbia takie kotlety :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń
  13. Podoba mi się ten pomysł! Kotlet w takim wydaniu musi być pyszny :) No i wiadomo, wersja pieczona trochę zdrowsza od smażonej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. j'aime bien cette panure ils sont croquants
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  15. jolie panure ils sont croquants
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  16. Ach, po prostu rewelacja!
    Wydaje mi się, że naprawdę warto by je przetestować :)
    Przepis super, więc biorę w ciemno :D
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. taka panierka to cud <3 spełnienie <3 idealny na poniedziałkowy obiadek :D <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Moje ulubione w tej panierce kotlety.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ostatnio jem często schabowe, więc taka alternatywa dobrze mi zrobi :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń