października 07, 2017

Meksykańska zupa z kurczakiem / Chicken Fajita Soup

Dziś przedstawiam wspaniały przepis na rozgrzewającą i niezwykle pożywną zupę z kurczakiem, papryką, kukurydzą i fasolą. Sprawdzi się wspaniale na chłodniejsze dni, jest naprawdę pyszna. Do jej przygotowania użyłam passaty firmy Jamar, ponieważ niedawno otrzymałam od niej miłą niespodziankę w postaci produktów do przetestowania. W przepisie świetnie sprawdzi się też koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki. Polecam, smacznego:)


ok. 2 l domowego bulionu drobiowego,
ok. 500 g piersi z kurczaka lub indyka,
ok. 350 g passaty (u mnie firmy Jamar),
duża papryka,
kilka łyżek kukurydzy,
kilka łyżek czerwonej fasoli.
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, chili, kumin (kmin rzymski), oregano (do smaku)
kilka łyżek świeżek kolendry,

opcjonalne dodatki: ugotowany ryż, jogurt grecki, starty żółty ser

Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na małej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić paski papryki oraz drobno posiekaną cebulę. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Po minucie dodać kurczaka, dobrze doprawić,  zalać całość bulionem i passatą. Gotować na małym ogniu, około 20 minut, do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać kukurydzę, fasolę i świeżą kolendrę. Na talerze nałożyć porcje ryżu (opcjonalnie), wlać zupę, dodać odrobinę jogurtu greckiego i starty lub pokrojony ser. Smacznego:)

Przepis Laury Vitale.

ENGLISH:

approx. 2 l of homemade chicken stock,
approx. 500 g of chicken/turkey breast, diced,
350 g of passata,
1 large red bell pepper,
few tbsp of corn,
few tbsp of red kideny beans,
1 large onion,
2-3 cloves of garlic,
salt, pepper, chili, cumin, oregano (to taste),
few tbsp of chopped cilantro,

optional: boiled rice, greek yoghurt, grated cheese

Heat a s,all amount of oil in a pan, add the chicken and cook on both sides, until golden. Set aside. To the same pan, add bell pepper cut into stripes and finely chopped onion. Cook for few minutes and add finely chopped garlic. Season well. Add the chicken and cover with stock and passata. Simmer on low heat for about 20 minutes, until tender. Add the beans and corn. Sprinkle with fresh cilantro. Serve over rice with some yoghurt and cheese on top. enjoy:)

See the original recipe.

39 komentarzy:

  1. Bardzo energetyczna jesienna zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam kiedyś zupę meksykańską, w meksykańskiej knajpie. Była po prostu przepyszna. Twoja wygląda bardzo apetycznie, więc domniemam, że smakuje równie dobrze :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta zupa jest absolutnie fenomenalna! Sam robię podobną i przyznam, że długo już jej nie miałem, więc teraz na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. za oknem wietrzenie, taka zupa by się przydała:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach, takie zupki to ja lubię.
    Świetna! Bardzo mi się podoba.
    Doskonale się prezentuje. Bardzo apetycznie.
    Pozdrowionka weekendowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie lubie ani węgierskiej, ani meksykańskiej :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajna zupka za zarazem pysznie wygląda na tym talerzu ☺

    Pozdrawiam i życzę miłego weekendu,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś jadłam podobną zupę, bardzo mi smakowała ale nigdy sama jej nie ugotowałam...właściwie nie wiem czemu...była pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  9. O jej! Chętnie bym spróbowała takiej. hah :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam zupy, a takiej jeszcze nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ooo muszę podrzucić przepis mojemu mężowi, choruje na taką zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie zupy bardzo lubię :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. mniam:)
    chętnie bym zjadła miseczkę takiej zupki:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda przepięknie i opis brzmi naprawdę interesująco!

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealna na dzisiejszy niedzielny obiadek mhmhmh.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow, uwielbiam takie zupki :) Będe musiała ją spróbować ponownie w tym tygodniu :p

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawy przepis :)
    http://paulan-official-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. ale ciekawe rozwiązanie <3 pychotka! az slinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Zjadłabym taką zupę w wege wydaniu - kompozycja składników bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak meksykańska i z kurczakiem to znamy osobę, która zjadła by ją litrami xD

    OdpowiedzUsuń
  21. treściwa zupka na chłodne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie jem mięsa, ale widziałam wegetariański przepis na meksykańską zupę. koniecznie muszę wypróbować!
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  23. Idealna na jesienne chłody :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Taka zupka zachęca. Bo i jesień sprzyja jedzeniu takich zup. Pyszne, rozgrzewają i chce się więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Za oknem coraz chłodniej, przyda się taka rozgrzewająca i apetyczna zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Na taką pogodę jaką mamy obecnie to idealna propozycja na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Taką zupą mój facet by pewnie nie pogardził :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Fajna, rozgrzewająca i ten kolorek ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. wow une soupe bien épicée j'aime beaucoup
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  30. ale mi narobiłaś smaka na taką zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Fajna rozgrzewająca zupka na taką wstrętną pogodę

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger