października 24, 2017

Zupa pomidorowa po indyjsku / Indian Style Tomato Soup

Dziś szybkie i zdrowe pierwsze danie - zupa pomidorowa inspirowana smakami kuchni indyjskiej. Oprócz rozgrzewających przypraw dorzuciłam do niej pożywną ciecierzycę i chrupiące pestki, które są moim ulubionym dodatkiem do tego typu zup. Dobrze pasowałyby tutaj grzanki, ryż basmati lub chlebek naan. Smacznego:)

ok. 9 pomidorów (poza sezonem używamy pomidorów z puszki lub passaty i koncentratu),
ok. 1.5 domowego bulionu drobiowego,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
duży plaster świeżego imbiru,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry (około 1- 2 łyżeczek), kurkuma, garam masala (ok. 1-2 łyżeczek), słodka i ostra papryka

świeża natka pietruszki lub kolendry, ugotowana ciecierzyca, pestki słonecznika lub dyni

Zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek i imbir. Smażyć minutę, dodać przyprawy, smażyć kolejną minutę i zalać całość bulionem (ilość bulionu zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę. Dodać pomidory, lub passatę i koncentrat. Wrzucić ciecierzycę. Gotować na małym ogniu około 10-15 minut, zmiksować. Doprawić do smaku - zupa powinna być pikantna. Gotową zupę posypać ziołami i pestkami.

ENGLISH:

approx. 9 ripe tomatoes (out of season use canned tomatoes, passata and tomato paste),
approx. 1.5 l of homemade chicken stock,
1 large onion,
2 cloves of garlic,
a big slice of fresh ginger,
seasonings to taste: salt, pepper, curry (1-2 tsp), turmeric, garam masala (2 tsp), sweet and hot pepper

fresh parsley or coriander, cooked chickpeas, sunflower. pumpkin seeds

Heat a small amount of oil in a pan. Chop the onion and cook, until transluscent. Add chopped garlic and ginger. Cook, stirring, for a minute and sprinkle with spices. Cook for additional minute and cover with stock. Add tomatoes/passata and tomato paste and chickpeas. Simmer on low heat for 10 to 15 minutes. Season well - the soup should be spicy. Sprinkle with fresh herbs and seeds.


38 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda. Lubię rozgrzewające zupy, szczególnie w chłodne dni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuchnia indyjska jest świetna :)
    paulan-official-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. ile aromatów, dodatek imbiru bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już czuję ten smak i to przyjemne ciepło rozlewające się od środka. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ wspaniała jest ta zupka. Podoba mi się.
    Ja też mam swoje typy jeśli chodzi o smaki pomidorówki.
    Super. Twoja brzmi świetnie.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. same dobrocie, musze kiedyś wypróbować kuchni indyjskiej, bo jeszze nie miałam okazji ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, wygląda pysznie. Muszę przyznać, że bardzo rzadko jadam zupę pomidorową ale tą bym chętnie spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm chętnie wypórbuje. Bardzo lubie te klimaty!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczna zupka :) Na pewno smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale pychotka! zostaję tu z Tobą na dłużej i pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadłam takiej zupy. Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo oryginalny pomysł na zupę pomidorową, nie miałam tylko bulionu ale skorzystałam z gotowego od Krakusa, wyszło super. Smakowało całej rodzinie, polecam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. I love tomato soup but I have never tried it with ginger.
    Have a good evening

    OdpowiedzUsuń
  14. eeeee, to może być dobre;)
    bardzo ciekawa wersja pomidorówki i chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Po indyjsku nie jadłam, ale samą pomidorową uwielbiam! ☺

    OdpowiedzUsuń
  16. Idealna zupa na jesienne chłody. I kolorek piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam zupe pomidorową. Z dodatkiem imbiru musi być świetna. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zupa pomidorowa i to z nutką orientu! Super sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam pomidorową! :D bardzo ciekawa propozycja jej podania :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Za zupą pomidorową nie przepadam, ale może w takim wydaniu by mi posmakowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda pysznie i rozgrzewająco ;))

    OdpowiedzUsuń
  23. love this tomato soup!! Looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
  24. Ostatnio robiłem pomidorową i była jakaś taka nudna... Teraz mam propozycję, jak ożywić zwykłą pomidorową :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  25. Fantastyczna zupa pomidorowa :) Ja bardzo lubię dodawać oregano do zupy pomidorowej :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  26. wspaniała aromatyczna pomidorówka w nowym wydaniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. I think the admin of this web site is truly working hard in favor of his web page,
    because here every data is quality based data.

    OdpowiedzUsuń
  28. Wszystko fajnie , gdyby tylko było napisane informacje o ciecierzycy , nie wiadomo ile

    OdpowiedzUsuń
  29. Ale ile tej ciecierzycy ?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger