środa, 8 listopada 2017

Chlebek Naan / Homemade Naan Bread

Bardzo lubię kuchnię indyjską, a do pikantnego, aromatycznego curry nic nie pasuje lepiej niż chlebek naan. Ostatnio przygotowałam go po raz pierwszy  przy użyciu bardzo ciekawego przepisu na crazy dough - ciasto, które jest tak uniwersalne, że można je wykorzystać do wielu domowych wypieków (nie dziwcie się, że w przepisie znajdziemy znajdziemy drożdże i proszek do pieczenia - to właśnie dlatego, że ciasta używamy na wiele sposobów). Ja wykorzystałam swoją porcję ciasta do usmażenia indyjskiego chlebka - wyszedł po prostu idealny, miękki, puszysty, lekko czosnkowy. Ciasto jest tak łatwe w przygotowaniu (nie trzeba zagniatać!), że na pewno wrócę do niego jeszcze wiele razy. Bardzo polecam, smacznego:)

120 ml ciepłego mleka,
łyżeczka cukru,
2 łyżeczki suchych drożdży,
500 g mąki,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 1/2 łyżeczki soli,
180 g jogurtu greckiego,
duże jajko

szczypta granulowanego czosnku,
masło klarowane do smażenia

Drożdże połączyć z cukrem, zalać mlekiem, odstawić na 15 minut do spienienia. Wymieszać jogurt z jajkiem. Połączyć wszystkie składniki, wymieszać łyżką lub szpatułką, do połączenia wszystkiego w kulę (gdyby ciasto za mocno się kleiło, dodać troszkę mąki; jeśli będzie za suche, trochę mleka). Odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 8 części, uformować kuleczki, każdą cienko rozwałkować. Placki oprószyć granulowanym czosnkiem, smażyć na klarowanym maśle - przewracać na drugą stronę, gdy zaczną się rumienić od spodu i będą mocno napuszone. Podawać ciepłe, do curry lub innych potraw kuchni indyjskiej.

ENGLISH:

120 ml of warm milk,
1 tsp of sugar,
2 tsp of dry yeast,
500 g of flour,
1 1/2 tsp of baking powder,
1 1/2 tsp of salt,
180 g of greek yoghurt,
1 large egg

a pinch of granulated garlic,
some clarified butter for cooking

Mix the yeast with sugar and milk. Set aside for 15 minutes, until foamy. Combine the yoghurt with egg. Mix all the ingredients with the spoon or spatula, until it forms a ball (add more flour, if it's too sticky or more milk, if it's too dry). Place somewhere warm and let it sit for about 2 hours, until doubles in size. Divide the dough into 8 pieces and form 8 balls. Roll thinly each of the balls and sprinkle with garlic. Heat some butter in a pan, cook each naan on both sides for few minutes, until golden and fluffy. Serve warm with some curry or any other Indian dish of your choice. Enjoy:)

See the original recipe.

37 komentarzy:

  1. Muszę zrobić takie chlebki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Perfect! I love that you used greek yoghurt here.

    OdpowiedzUsuń
  3. i aż się człowiek głodny robi :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smacznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam ostatnio z serkiem w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda jak uroczy placuszek :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Już wiele rodzajów chlebków jadłam, ale ten jest mi nieznany... pierwsze słyszę!
    Na pewno smakuje ciekawie, bo wygląda bardzo apetycznie!
    Zresztą jak i całe danie!
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Your naan bread looks perfect Natalia!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mnie to coś nowego. Przepis ciekawy. Chętnie bym zjadła taki chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam i często robię,szczególnie gdy braknie mi pieczywa, a że najczęściej przygotowuję wieczór to i zdjęć bark:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sounds so easy and looks so delicious.
    Have a good evening

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis zapisze sobie. Wszystko co jest na drożdżach bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepyszne chlebki :) Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chleby piekę, ale w wersji tradycyjnej :) Takiego przepisu jeszcze nigdy nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  15. Super! Bardzo lubię takie placki. Ja najczęściej zjadam je z przeróżnymi sałatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Robię podobnie, ale bez jajka :) są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  17. Natalia, your naan bread looks great! I've never made it and want to make it using your recipe. Thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak to mawaiaja - wyglada mniamniarsko!

    Pozdrawiam - http://izabiela.pl/

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy nie jadłam czegoś takiego :o

    OdpowiedzUsuń
  20. In Austria we call them "Omlett". I like it so much!

    OdpowiedzUsuń
  21. chlebki naan bardzo lubię :) uwielbiam do curry zarówno tego mięsnego jak i na soczewicy :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciekawe czy te chlebki by mi się udały :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jadłyśmy go w indyjskiej knajpie :) Bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo apetycznie wygląda ten chlebek :)

    Pozdrawiam i życzę miłego weekendu,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  25. Jak zwykle skończy się pewnie na patrzeniu, ale wygląda naprawdę smakowicie! :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Wszystkie przepisy na dania na Twoim blogu są bardzo wartościowe, a zdjęcia zachęcają oczywiście do przyrządzenia takich pyszności. :)
    Zyskałaś kolejną stałą czytelniczkę, życzę miłego weekendu. ♥
    Pozdrawiam serdecznie i w wolnej chwili zapraszam do siebie
    http://recenzjella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  27. Jeszcze ciepłe, polane masłem - najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Zapisuję przepis chętnie zrobię.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń