sobota, 11 listopada 2017

Ciasto bananowe z ananasem i orzechami (Koliber) / Hummingbird Bread

Ciasto Koliber to popularny w Ameryce torcik przekładany kremem - dzisiejszy wypiek to uproszczona wersja tego deseru, do przygotowania w 10-15 minut. Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać łyżką, a po godzinie mamy wspaniałe bananowe ciasto z dużymi kawałkami ananasa i orzechów. Pachnie cudownie, nie można się od niego oderwać! Bardzo polecam, smacznego:)

Polecam też inne moje przepisy na ciasta bananowe:)

3 duże, bardzo dojrzałe banany,
75 g roztopionego masła,
3/4 szklanki cukru, (ja użyłam trochę mniej),

szczypta mielonej wanilii,
jajko (w temperaturze pokojowej),
łyżeczka sody,
1 i 1/2 szklanki mąki,

1/2 łyżeczki cynamonu,
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
5 plastrów ananasa z puszki

na polewę:
2 łyżki kremowego serka, cukier puder do smaku, kilka łyżeczek ciepłego mleka, 
wiórki kokosowe do posypania ciasta

Rozgnieść banany. W misce połączyć mąkę, orzechy, cynamon, wanilię i sodę. W drugim naczyniu wymieszać łyżką masło, banany, jajko i cukier, na końcu dodać suche składniki. Wymieszać krótko, tylko do połączenia. Dodać pokrojonego w dużą kostkę ananasa (odsączonego), szybko wymieszać. Nakładać ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (10x20cm), wyrównać wierzch. Piec ok. 60 minut  w 170 stopniach.

Serek wymieszać z cukrem pudrem i mlekiem do uzyskania gęstej polewy, polać upieczone ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi.

Zmodyfikowany przepis z tej strony.

ENGLISH:

3 big bananas (use very ripe banas with black spots),
75 g of melted butter,
3/4 cup of sugar,
a pinch of vanilla,
1 egg (room temperature),
1 tsp of baking soda,
1 1/2 cup of flour,

1/2 tsp of cinnamon,
1/3 cup of walnuts,
5 pineapple slices (canned)

for the cream cheese glaze:

2 tbsp of cream cheese, powdered sugar (to taste), few tsp of warm milk
coconut shavings

Mash the bananas with the fork. Mix flour, cinnamon, vanilla, walnut and soda. In another bowl mix butter, bananas, egg and sugar. Add the flour mixture and mix quickly, just to combine. Add chunks of drained pineapple and mix. Place the batter into a bread tin (10x20 cm; greased and covered witch baking paper). Bake for about 60 to 70 minutes (170 C). Prepare the glaze: combine the cream cheese, some milk and powdered sugar to reach a consistency of a thick glaze, pour it over the cake. Sprinkle with coconut shavings.  Enjoy:)



50 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie ciasta, w sam raz do ciepłej herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiało być cudownie wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polewa z serka niczym śnieg :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ apetyczne to ciasto, chętnie bym porwała kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. hmm z ananasem jeszcze nie probowalam

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto bananowe -już jestem na tak :D tyle że musiałabym wycofać orzechy....

    OdpowiedzUsuń
  8. nawet jadłam dziś podobne, ale nie bananowe:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak to wygląda! Ciasto na medal.
    Smak na pewno doskonały w każdym calu.
    Podziwiam, bo na pewno smakuje rewelacyjnie.
    Trzeba wypróbować. Kocham ananasowe propozycje.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Namówiłaś mnie! Bardzo chętnie zrobię! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. ale bym zjadła takie ciacho, mega wygląda

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne ciasto. Orzechy, banany... idealne na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A banana bread with pineapples...I love that!

    OdpowiedzUsuń
  14. Super ciacho :-) zapowiada się pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. ce doit être exquis ! miammm
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo apetycznie wygląda i bez wątpienia pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ojoj znów coś aromatycznego - mniammmm

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda smacznie.... do herbaty jak znalazł :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Skusiłabym się na takie ciasto z wielką ochotą! I na jednej kromce na pewno by się nie skończyło :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Amazing post, dear! A big hello from Germany!
    Hugs ♥

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda obłędnie :) Dzisiaj myślałam, czy by nie zrobić jakiegoś ciasta bananowego, ale jak na złość, zostały mi w domu 2 banany. Jutro zrobię zapas, to do weekendu dojrzeją :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Coś czuję, że by mi zasmakowało ;-)

    OdpowiedzUsuń
  23. wspaniałe jesienne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo lubię takie ciasta. Mega kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Z tą polewą chlebek wygląda niesamowicie apetycznie. Zapisuję przepis i chętnie przetestuję już wkrótce. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Najlepsze ciacho, które można wziąć w rękę i iść w drogę :P Na pewno jest bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Nigdy nie jadłam takiego ciasta :)
    http://paulan-official-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  28. Ananas w cieście mnie nie przekonuje, ale z przyjemnością wypróbuję wersję bez niego :)

    OdpowiedzUsuń
  29. love this bread! looks wonderful!

    OdpowiedzUsuń
  30. Lovely! I would surely love it.
    Have a good evening

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda rewelacyjnie. Wilgotne i pewnie ślicznie pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Ciasto wygląda rewelacyjnie, aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  33. wygląda zachęcająco ;)

    Pozdrawiam i życzę cudownego tygodnia ;)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  34. Wspaniale się prezentuje, musi być przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  35. Wygląda przepysznie :) Mój narzeczony uwielbia ananasy, więc pewnie ucieszyłby się z tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  36. I weź tu się odchudzaj jak takie pyszności oglądam ;)
    Z wielką chęcią obserwuję i zapraszam do siebie :
    https://kobiecomania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  37. Nie pomyślałabym, żeby do ciasta bananowego dodać ananas. :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Mmmmm, wygląda pysznie, może wypróbuję przepis:)Liczę na przepisy świąteczne, chętnie coś podpatrzę:)obserwuję i życzę miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  39. Bardzo ciekawe ciasto ☺ Takiego ciasta jeszcze nie jadłem ☺ Pysznie wygląda ☺

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  40. Wygląda tak smakowicie,że zrobię.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń