listopada 02, 2017

Żeberka w sosie barbecue / Baked BBQ Ribs


Dziś klasyk kuchni amerykańskiej - pyszne, pieczone żeberka w domowym sosie barbecue.

Sos barbecue (BBQ) w zależności od regionu będzie smakował troszkę inaczej i zawierał różne składniki. Mój jest słodki, pikantny, z wyraźnym, wędzonym aromatem - naprawdę idealny. Będzie świetny nie tylko do żeberek, ale również kurczaka lub indyka. Z podanych proporcji przygotujemy większą ilość sosu niż potrzebujemy do dzisiejszej potrawy. Można go zamrozić, a następnie używać do zapiekanek, pizzy lub kolejnej porcji mięsa. Sos barbecue to idealna marynata do żeberek.

Żeberka z piekarnika podałam z pieczonymi ziemniakami i kolejnym klasycznym dodatkiem - krążkami cebulowymi. Takie pieczone żeberka będą też pyszne z frytkami lub smażonymi talarkami ziemniaczanymi. Polecam, smacznego:)


Szukacie pomysłu na obiad z piekarnika? Wypróbujcie też pyszną zapiekankę gyros:




Przepis na pieczone żeberka w sosie barbecue, składniki:

1.5 kg żeberek

na sos BBQ:

szklanka ketchupu,
szklanka wody,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżeczek soku z cytryny lub octu jabłkowego (do smaku),
łyżeczka miodu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, 1-2 łyżeczki wędzonej papryki (to bardzo ważny składnik!), opcjonalnie szczypta gorczycy

Przepis na pieczone żeberka w sosie barbecue, przygotowanie:

Przygotować sos: drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć minutę, zalać całość wodą, dodać ketchup i pozostałe składniki sosu (do smaku). Gotować około 10 minut. Jeśli sos ma być gładki, zmiksować w blenderze. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, obtoczyć w sosie. Piec w 200 stopniach, około 1 i 1/2 godziny do 2 godzin, do miękkości mięsa (żeberka powinny być mięciutkie, wręcz rozpadające). W trakcie pieczenia smarować żeberka marynatą (gdyby za mocno się rumieniły, przykryć je folią).

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:

ENGLISH:

1.5 kg of pork ribs,

for the BBQ sauce:

1 cup of ketchup,
1 cup of water,
1 large onion,
2 cloves of garlic,
few tsp of lemon juice or apple cider vinegar (or to taste),
1 tsp of honey,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot pepper, 1-2 tsp of smoked paprika, a pinch of dry mustard (optional)

Heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped onion. Cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic, cook for additional minute. Pour in 1 cup of water, add ketchup and all the remaining ingredients, to taste. Simmer on low heat for about 10 minutes. Blend, until smooth. Cut the ribs into smaller pieces, brush well with the sauce. Bake in 200C for about 1 1/2 - 2 hours or until very tender. Brush the meat with the BBQ sauce during baking. Serve with onion rings, baked potatoes or fries. Enjoy:)

38 komentarzy:

  1. Moja druga połówka zabiłaby za to danie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co tam żeberka jak są pieczone ziemniaki xD Dawno nie jadłam :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Fanem żeberek zdecydowanie jest mój teść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten przepis bedzie chyba jednym z moich faworytów :3 Zrobilam screena i nie mogę się doczekać aż go zrobie!

    OdpowiedzUsuń
  6. jak dawno nie jadłam żeberek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. It must have been more than a decade since I last had some bbq ribs. This looks seriously mouthwatering.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada bardzo smakowicie:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wyglądają Twoje żeberka. Nie wiedziałam, ze sos można samemu zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię skrzydełka w sosie BBQ, żeberka też na pewno świetnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Que buena pinta! Me encantaría probarlo! ������

    OdpowiedzUsuń
  12. Biorę przepis, ponieważ uwielbiam sos bbq :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne danie aż ślinka leci :) Natalio mam do Ciebie pytanie. Kiedyś robiłam ( nie piekłam ) takie ciasteczka z płatków owsianych. Mieszało się to w garnku , wiem ze było kakao , masło chyba i nie pamietam co jeszcze , nie pamietam tez proporcji. Mam nadmiar płatków w domu i ogromą chęć na te ciasteczka. Układało się je potem na blaszce i czekało aż wystygną. Może znasz ten przepis ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie znam tego przepisu, ale brzmi pysznie☺ U mnie na blogu jest przepis na inne ciasteczka owsiane z czekoladą☺

      Usuń
  14. Nigdy jeszcze tej potrawy nie jadłam. Muszę kiedyś spróbować, bo wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. z chęcią zjadłabym takich żeberek :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ach, jakie wspaniałe!
    Nic, tylko jeść.
    Dawno nie serwowałam tak pięknego dania dla rodzinki.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepysznie się prezentują :) Zjadłabym nawet teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zapisuję sobie przepis :) Danie wygląda obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam żeberka w sosie bbq! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  20. Musze zrobić żeberka według Twojego przepisu.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Super! Myślę, że łącząc kurczaka i ten sos byłoby równie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. uwielbiam takie pyszne pomysły! <3

    OdpowiedzUsuń
  23. Muchas gracias por tu comentario en mi blog! Feliz fin de semana! ♥️♥️♥️

    OdpowiedzUsuń
  24. jak ja dawno nie jadłam żeberek, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. très belle assiette qui met an appétit
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo fajne danie kuchni amerykańskiej. Nigdy jeszcze nie próbowałem tych krążków z cebuli. Muszę też je spróbować.

    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  27. Uuuuu wygląda smacznie jednak żeberka nie moja bajka :P

    OdpowiedzUsuń
  28. Uwielbiam żeberka. Te przygotowane przez ciebie wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  29. brzmi pysznie! :)

    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wieczoru :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  30. zapisany do wypróbowania- dobrych sosów nigdy za wiele:)

    OdpowiedzUsuń
  31. This looks so yunny! I follow you. Please follow back ;)

    OdpowiedzUsuń
  32. Coś dla Męża, bo ja za żeberkami nie przepadam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger