czwartek, 14 grudnia 2017

Zupa z ziemniaczana z serem i kurczakiem / Chicken and Potato Chowder

Tym razem polecam przepis na bardzo pożywną zupę z kurczakiem, ziemniakami, serem i śmietanką. Jest co prawda dość kaloryczna, ale naprawdę smaczna. Na pewno warto przygotować ją w sezonie zimowym. Aby trochę odtłuścić zupę, można zastąpić śmietankę mlekiem. Smacznego:)

1.5 - 2 l domowego bulionu drobiowego,
pojedyncza pierś kurczaka,
3-4 ziemniaki,
gałązka selera naciowego,
cebula,
2 ząbki czosnku,
mała marchewka,
kilka łyżek groszku,
ok. 1/2 szklanki śmietanki (18 lub 30%),
kilka łyżek startego żółtego sera,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek
kilka łyżek szczypiorku

Mięso pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć.Na patelni po mięsie przesmażyć pokrojone warzywa. Mięso i warzywa zalać bulionem, gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucić groszek, następnie zalać całość mlekiem lub śmietanką, do smaku. Doprawić. Do miseczek nalewać porcje zupy, posypać startym serem i posiekanym szczypiorkiem.

ENGLISH:

1.5 - 2 l of homemade chicken stock,
1 small chicken breast,
3-4 potatoes,
1 stalk of celery,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1 small carrot,
few tbsp of green peas,
1/2 cup of heavy cream or milk,
few tbsp of grated cheese,
salt, pepper, nutmeg, thyme (to taste),
few tbsp of chopped spring onions or chive

Cut the meat into cubes. Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken and cook, until lightly golden on both sides. Set aside. To the same pan, add chpped vegetables, cook, until lightly golden. Add the meat and cover with stock. Simmer on low heat, until tender. after 15 to 20 minutes of cooking, add the peas and cream. Season to taste. Pour the soup into the bowls, sprinkle generously with grated cheese and chive. Enjoy:)


28 komentarzy:

  1. sycąca, bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie zupy, szczególnie zimą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. This looks really creamy and warming!

    OdpowiedzUsuń
  4. never tried this recipe, it seems really tasty

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam coś nowego i pysznego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zwykle wyglada smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj zjadłabym, a przepis sobie zapiszę w notatniku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetycznie wygląda - chyba spróbuję ją ugotować

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetycznie sie prezentuje :) Nie pogardzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajna zupa, na zimowe dni idealnie pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Poproszę jedną porcję na wynos :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Zupa wygląda pięknie :) Nie pamiętamy kiedy ostatnio jadłyśmy zabielaną zupę :D Trzeba się przejść do babci :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniała zupka. Bardzo takie lubię 😃

    OdpowiedzUsuń
  15. Mój tato lubi zupy ziemniaczane i kartoflanki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pysznie wygląda zupa :) Uwielbiam zupę serową i ziemniaczaną :)

    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  17. mmm!! Zupa wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda apetycznie dla mnie tylko bez kurczaka (vege) i by było świetne;)

    Zapraszam do Siebie - nowy post świąteczny🎄

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda pysznie. Zjadłabym. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepis podkradłam i jutro będę robić. Oby w poľowie wyglądała tak smakowicie jak Twoja.

    OdpowiedzUsuń
  21. Brzmi pysznie i rozgrzewająco :). Jak na po wyjeździe na narty.

    OdpowiedzUsuń
  22. Zupka wygląda przesmacznie :) Z dodatkiem sera musi super smakować :)

    OdpowiedzUsuń