sobota, 27 stycznia 2018

Bułki do hamburgerów / Hamburger Buns

Domowy fast food jest najlepszy na świecie, dlatego dziś proponuję bardzo łatwe w przygotowaniu bułki do burgerów. Ja przygotowałam do nich dwa rodzaje  burgerów: wołowe oraz z indyka. Te bułki będą jednak pyszne z każdym rodzajem mięsa, a nawet z burgerami wegetariańskimi. Są miękkie, delikatne i puszyste, więc sprawdzą się też na śniadanie czy kolację jako pieczywo do kanapek. Smacznego:)


na 6 średniej wielkości bułek:

250 ml ciepłego mleka,
1 i 1/2 łyżki cukru,
łyżeczka suchych drożdży,
3/4 łyżeczki soli,
2 i 1/2 szklanki mąki (lub więcej, do podsypywania),
2 łyżki roztopionego masła,
jajko w temperaturze pokojowej

mleko, śmietanka lub jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem,
sezam

Mąkę wymieszać solą. Połączyć z resztą składników, wyrabiać mieszadłami do ciasta drożdżowego około 15 minut (ciasto jest luźne i klejące, raczej trudno będzie wyrabiać ręcznie). Pod koniec stopniowo dodawać ostudzone masło. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny albo do lodówki na całą noc. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6-8 kawałków (podsypywać obficie mąką), uformować bułeczki, układać na wyłożonej papierem blaszce. Każdą bułeczkę spłaszczyć dłonią. Odstawić do wyrośnięcia na 30-45 minut. Po tym czasie posmarować bułki mlekiem, śmietanką lub rozmieszanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w 200 stopniach około 20 minut lub do zarumienienia.

Przepis znalazłam tutaj.

ENGLISH:

for 6 medium size buns:

250 ml of lukewarm milk,
1 1/2 tbsp of sugar,
1 tsp of dry yeast,
3/4 tsp of salt,
2 1/2 cup of flour (or more),
2 tbsp of meletd butter,
1 egg (room temperature)

some milk, cream or an egg to brush the buns before baking,
some sesame seeds

Mic the flour with salt. Combine with the rest of ingredients. Knead, using a dough hook, for about 15 minutes - the dough is very sticky. After 10 minutes of kneading, add butter and knead for additional few minutes. Place somewhere warm and let it sit for about 1 1/2 h or until double in size (or place in the fridge overnight)/ Divide the dough into 6 to 8 pieces, form buns. Place the buns on a baking tray lined with parchment paper and flat each bun with your hand. Let it rise for additional 30-45 mintes. Brush each bun with some milk/cream.beaten egg and spinkle over some sesame seeds. Bake for about 20 minutes in 200C, or until golden brown. Enjoy:)

See the original recipe.







29 komentarzy:

  1. wyszły po prostu idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisane. Jakoś zawsze rezygnuję z burgerów domowych właśnie przez bułki. Po te sklepowe nie chce sięgać, a jednak z kajzerką, to nie to samo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi bardzo fajnie, akurat szukałam przepisu na bułki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te bułeczki wygladaja fantastycznie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne takie domowe bułeczki do hamburgerów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Homemade buns make all the difference! That burger looks juicy and delicious.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam domowe pieczywo, niepowtarzalny smak i zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię czasem w domu burgery, ale zawsze właśnie miałam problem z bułkami i kupowałam gotowe, a wiadomo, że nie smakują one tak dobrze, jak ręcznie robione. Ciekawy przepis, chętnie kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Burger z domową bułką smakuje jeszcze lepiej :) a na widok takich puszystych bułeczek aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale to pysznei wygląda, o mamo! Pych! Wygląda świetnie. Domowy fastfood najlepszy :D

    OdpowiedzUsuń
  11. no i takie hamburgery mogę jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  12. délicieux petits pains j'aime beaucoup
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  13. Que buena pinta! Muchas gracias por pasarte por mi blog! ♥️♥️♥️

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo apetyczne :)  Ale bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  15. domowe burgery są super! a z domowymi bułami to już w ogóle!

    OdpowiedzUsuń
  16. My pieczemy casami bułki bez glutenu. Podziwiam osoby, które przygotowują domowe glutenowe pieczywo...

    OdpowiedzUsuń
  17. I taki domowy fast food bardzo do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  18. O rany! Muszę sobie takie bułeczki kupiec.

    OdpowiedzUsuń
  19. Taki burger to ie grzech :D Na pewno smakuje sto razy lepiej niż gotowiec :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Muszę kiedyś zrobić takiego domowego hamburgera. Nigdy jeszcze nie robiłem hamburgera, prócz zapiekanki z długiej bagietki, które już kilka razy robiłem.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń