poniedziałek, 8 stycznia 2018

Gulasz drobiowy z warzywami / Chicken Vegetable Stew


Bardzo lubię przygotowywać gulasz - za każdym razem inny, ale zawsze z delikatnym mięsem i warzywami. Dzisiejsza wersja to łagodna potrawka z kurczakiem, marchewką, groszkiem i pieczarkami. Idealna z ziemniaczanym puree, kaszą lub ryżem. Smacznego:)

Polecam tez inne przepisy na gulasz:)

500 g piersi z kurczaka,
250 g pieczarek,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
mała czerwona papryka,
szklanka mrożonej marchewki z groszkiem,
1-2 gałązki selera naciowego,
ok. 2 szklanek bulionu drobiowego lub wody,
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
kilka łyzek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek,bazylia, majeranek lub inne ulubione suszone zioła

Kurczaka pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić posiekaną paprykę, cebulę, seler i plasterki pieczarek.Po kilku minutach dodać drobno posiekany czosnek. Dodać kurczaka, zalać całość płynem (tyle, by delikatnie zakrywał składniki). Doprawić. Dusić do miękkości składników - 10 minut przed końcem duszenia dodać marchewkę z groszkiem oraz natkę pietruszki. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody.

ENGLISH:

500 g of chicken breast,
250 g of button mushrooms,
1 large onion,
2 cloves of garlic,
1 cup of frozen peas and carrots,
1 small red bell pepper,
1-2 stalks of celery,
approx. 2 cups of chicken stock or water,
1-2 tsp of potato/corn starch
few tbsp of chopped parsley,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet pepper, dry herbs (thyme, basil, marjorame or any other herbs of your choice)

Cut the meat into bite size pieces, saute, until golden brown.  Set aside. To the same pan, add chopped onion, sliced mushrooms and selery and diced pepper. After few minutes, add finely chopped garlic. Add the chicken, gently cover with liquid and simmer on low heat, until tender (25 minutes). After 15 minutes add the peas and carrots, sprinkle with parsley. Mix the starch with some water, add enough to thicken the sauce. Serve over mashed potatoes or rice.  Enjoy:)

33 komentarze:

  1. The chicken pieces are really succulent!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam <3

    Pozdrawiam i życzę cudownego dnia ;)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię sałatki:))Twoja zapowiada się pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam gulasz, ale mój przepis jest zupełnie inny :)
    Z chęcią wypróbuję nowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam!! Tez robię na różne sposoby, mója ulubiona wersja to gulasz z ogorkiem kiszonym i kasza gryczana:) a za raz po tym wersja z papryka i pieczarkami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmmm, that looks lovely. Perfect for this season.
    Happy 2018

    OdpowiedzUsuń
  7. Marchewki z groszkiem nigdy nie dodawałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne danie dla zapracowanych. Można zrobić dzień wcześniej oraz zamrozić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niejednokrotnie zdarza mi się gotować gulasz, bardzo lubię takie dania ale u mnie jednak przepis wygląda inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też lubię potrawy gulaszowe. Można się wtedy w kuchni wykazać i smakiem i chęcią na coś konkretnego. Twoja propozycja gulaszowa bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobry pomysł na obiad dla lubiących tego typu dania ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. un plat appétissant plein de saveurs j'aime beaucoup
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  13. Pycha, my też bardzo lubimy różnego rodzaju gulasze, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym :)

    OdpowiedzUsuń
  14. This post is surely making me hungry darling dishes look realy delicious darling..
    https://clicknorder.pk online shopping in lahore

    OdpowiedzUsuń
  15. Najlepszy pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszny obiad, idealny dla zapracowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ się głodna zrobiłam :):)

    OdpowiedzUsuń
  18. Narobiłaś mi ochoty na jakieś warzywne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. takie obiady to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  20. I warzywny też jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Fajna potrawka ☻ Uwielbiam takie dania ♥

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  22. wyrzuciłabym tylko groszek i byłoby idealnie :)

    OdpowiedzUsuń