wtorek, 2 stycznia 2018

Pasta z pieczonej papryki i słonecznika / Roasted Pepper and Sunflower Seed Spread

Bardzo lubię domowe pasty do kanapek, a moimi ulubionymi są te, które zawierają pestki słonecznika. Dzisiejszy przepis to nowa odsłona naszej ulubionej pasty z suszonych pomidorów, którą pokazywałam na blogu jakiś czas temu. Naprawdę warto spróbować, a potem doprawiać ją według własnego gustu, dodawać ulubione zioła czy inne składniki. Smacznego:)

2 bardzo duże czerwone papryki,
1/2 szklanki ziaren słonecznika,
kilka dużych listków bazylii lub natki pietruszki,
kilka łyżek oleju lub oliwy (najlepiej o neutralnym smaku),

opcjonalnie 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

opcjonalnie 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek

Ziarenka słonecznika zalać wodą i odstawić na 30 minut lub dłużej. Odsączyć. Papryki upiec w całości w 200 stopniach, około 20 minut lub do momentu gdy zmiękną i ściemnieją. Włożyć do miski, przykryć folią, odstawić na 15 minut. Po wystudzeniu ściągnąć skórkę i usunąć gniazda nasienne. Papryki, zioła, ziarna słonecznika i koncentrat zmiksować z taką ilością oliwy, by powstała kremowa pasta. Doprawić do smaku.

ENGLISH:


2 very large red bell peppers,
1/2 cup of sunflower seeds,
few big basil or parsley leaves,,
few Tbsp of olive oil (use neutral in taste),

1-2 tsp of tomato paste, optional,
2-3 tbsp of chopped chive, optional
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot pepper, oregano, granulated garlic

Cover the sunflower seeds with water, soak for 30 minutes or longer.  Bake the whole peppers in 200 C for about 15 to 20 minutes or until tender and dark. Place in a bowl, cover with plastic wrap and let it sit for about 10 minutes. Let the peppers cool for a bit and gently remove the skin and seeds. Drain the sunflowers seeds and blend  with all the remaininig ingredients, until smooth (add enough oil to get a creamy consistency). Season to taste. Serve with homemade bread.



35 komentarzy:

  1. Ja też lubię takie pasty :) Jednak zdecydowanie za rzadko je robię! Kusisz :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. oooo mniam! uwielbiam takie "wynalazki" :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością świetnie smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skorzystam z przepisu, bo ostatnio mnie naszło na robienie różnych past :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale uwielbiam takie pasty. Na wszelkie sposoby.
    Papryka i słonecznik to także mój przysmak. Oj, czuję, że by mi zasmakowała
    Trzeba koniecznie przetestować ten przepis.
    Pozdrowionka! Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Paprykowa akurat nie dla mnie, ale przypomniałaś mi, jak dawno nie robiłam żadnej pasty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie tylko ja zjadam paste ze słonecznika, reszta woli w całości jako dodatek do sałatek:) ale przepis bardzo smakowity:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Leci tez na liste potraw do zrobienia :3

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakby wyrzucić ten słonecznik, to bym zjadła. :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię pasty kanapkowe, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealna. Bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. robiłam jakiś czas temu podobną :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię różne pasty:)))chętnie skorzystam:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow, look fantastic, so tasty!

    Happy New Year!
    My blog: http://thestoryofagothic.blogspot.rs
    New post is here, Maleficent ♥

    OdpowiedzUsuń
  15. Każda domowa pasta do pieczywa jest smaczniejsza niż sklepowe ...
    Masz rację pasta na bazie suszonych pomidorów jest świetna. A te dodatki tylko podnoszą jej smak :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Od dawna mamy zamiar upiec paprykę i zrobić jakąś pastę :) Na pewno jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam paprykę! to coś idealnie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja też lubię pasty do kanapek, są zdecydowanie lepsze niż tradycyjny ser i wędlina ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Moje smaki, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny pomysł na kanapkową pastę ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Kolejna rzecz z twojego bloga, którą wypróbuję u siebie. :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty

    OdpowiedzUsuń
  23. Czyli paprykarz? Czy to nieco coś innego? Osobiście bardzo lubię różne pasty, ale raczej ich nie robię.

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie jadłam ale na pewno jest smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam jeść pieczywo z pastą paprykową lub serową ☺ Pychotka ☻

    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  26. zastanawiam się, czy smakowałoby mi takie coś :)

    OdpowiedzUsuń