poniedziałek, 15 stycznia 2018

Szybka tarta z łososiem, szpinakiem i pesto / Salmon, Spinach and Pesto Tart

Dziś wspaniała propozycja na pyszną przekąskę - szybka tarta na spodzie z ciasta francuskiego z łososiem, szpinakiem i bazyliowym pesto. Taką tartę można też przygotować w formie indywidualnych tartinek, a do jej przygotowania możemy użyć pieczonego lub gotowanego łososia - sprawdzi się nawet łosoś z puszki w ładnych, dużych kawałkach. Ja najbardziej lubię ją podawać z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego, ale będzie też pyszna z sosem ziołowym, na przykład koperkowym. Polecam, smacznego:)

duży płat ciasta francuskiego (36x25 cm) - można go lekko rozwałkować,
ok. 300 g pieczonego lub gotowanego łososia,
500 g świeżego szpinaku,
cebula,
2 duże ząbki czosnku,
3-4 czubate łyżki bazyliowego pesto,
sól, pieprz, kilka plasterków chili

na sos: kilka łyżek jogurtu greckiego, mały ząbek czosnku lub szczypta czosnku granulowanego, sól, pieprz

Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce i zawinąć do środka każdy brzeg. Nakłuć je widelcem (oprócz zawiniętych brzegów). Piec w 190-200 stopniach około 30 minut (do zarumienia się ciasta i wyrośnięcia boczków). W tym czasie zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak, smażyć całość kilka minut, aż liście zwiędną. Doprawić. Na 5 minut przed końcem pieczenia spodu ciasta, posmarować go pesto, nałożyć szpinak, pokruszyć mięso ryby. Piec, do podgrzania. Posypać plasterkami chili. Połączyć jogurt z czosnkiem i przyprawami, do smaku. Tartę podawać na ciepło z sosem czosnkowym.

ENGLISH:

1 big sheet of puff pastry (36x25 cm - you can roll it out, if it's too thick),
approx. 300 g of cooked salmon,
500 g of fresh spinach,
1 onion,
2 cloves of garlic,
3-4 heaping tsp of basil pesto,
salt, pepper, few slices of fresh chili, to taste

for the yogurt dressing: few heaping tsp of greek yogurt, 1 clove of garlic or a pinch of granulated garlic, salt and pepper to taste

Preheat your oven to 190-200 C. Place the pastry on a baking dish and fold each edge, to create a border. Prick the inside, using a fork. Bake for about 30 minutes, until golden brown. Heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped onion and garlic. Cook, until transluscent and add fresh spinach. Cook for additional minutes, until it wilts. Season well. After 25 minutes of baking the pastry, brush it generously with basil pesto, add some cooked spinach and shredded salmon on top. Cook for 5 more minutes. Prepare the dressing: combine all the ingredients, to taste. Sprinkle the tart with fresh chili, serve warm with garlic dressing on the side. Enjoy:)







32 komentarze:

  1. Świetna tarta, moje ulubione smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę że jest bardzo smaczna:))wygląda apetycznie:)Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię wszystko co z łososiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda to smakowicie! kiedyś wypróbuje :D

    OdpowiedzUsuń
  5. łososia uwielbiam, ale tarte juz mniej :/

    OdpowiedzUsuń
  6. My favourite fish and sauce...all in one..simply wonderful, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż się głodna zrobiłam <3 Wygląda niezwykle apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniała na obiad, ale i pożywną kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ to smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smacznie wygląda.Muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. Love salmon nut have never tried it this way!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapisuje przepis,apetycznie wygląda. Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  13. Oh, love this! It looks and sounds delicious! Salmon is my fave fish so have to make this. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam tarty z łososiem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Musi być wspaniała, smaki, jakie lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Hello,

    Oh, amazing !

    Sarah, http://www.sarahmodeee.fr/

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawa jestem czy zasmakowało by mi to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo smakowicie wygląda tarta z łososiem :) Uwielbiam takie dania :)

    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetne zestawienie składników. Tarta musiała być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszności idealne na obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zobaczyłam tartę i naszła mnie ochota...na pizzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. One of the BEST recipe i have ever learnt my friend!
    thank you for sharing

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda fantastycznie i na pewno też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Que rico tiene que ser esto, lo tengo que intentar hacer! 😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  25. Jak dla mnie połączenie idealne! Już mi w brzuchu burczy na sam widok takiej tarty :)

    OdpowiedzUsuń