czwartek, 11 stycznia 2018

Włoski chleb bez zagniatania / No-Knead Italian Bread

Jeśli lubicie włoskie pieczywo, zapewniam, że jest to najlepszy chleb na świecie - ma bardzo chrupiącą i charakterystyczną dla włoskich chlebów skórkę oraz delikatne wnętrze pełne dziur. Oprócz tego to najmniej pracochłonny domowy chleb, jaki udało mi się upiec - co prawda jego przygotowanie trzeba zaplanować dzień wcześniej, bo ciasto rośnie aż 18 godzin, ale nasza praca ogranicza się do szybkiego wymieszania łyżką składników, a drugiego dnia do włożenia ciasta do pieca. Jedynym warunkiem udanego wypieku jest posiadanie dobrej jakości garnka żeliwnego - naczynie, w którym będziemy piec chleb musi mieć grube dno i pokrywkę. Naprawdę polecam, smacznego:)


na mały bochenek:

3 szklanki mąki chlebowej (lub więcej),
1 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży,
2 płaskie łyżeczki soli,
łyżeczka cukru,
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody

Połączyć drożdże i cukier, zalać wodą. Odstawić na 5 minut lub do czasu, aż drożdże lekko się spienią. Połączyć wszystkie składniki na chleb, wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto da się zagnieść w luźną kulę - w razie potrzeby dodać więcej mąki (ja dodałam), ale ciasto może się trochę kleić. Przykryć ściereczką, odstawić na 12-18 godzin do wyrośnięcia (najlepiej na noc, wtedy chleb upieczemy drugiego dnia na śniadanie).  Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat obficie posypany mąką - ciasto po wyrastaniu będzie luźne i klejące, należy obsypać je mąką tak, by uformować bochenek i ułożyć na papierze do pieczenia. Garnek żeliwny włożyć do piekarnika nagrzanego do 220-230C. Gdy garnek będzie gorący, ostrożnie przełożyć do niego papier z uformowanym chlebkiem. Zakryć pokrywką i piec 30 minut. Po tym czasie ściągnąć pokrywkę i piec kolejne 15 minut lub do czasu, gdy chlebek się zarumieni.

Przepis Laury Vitale.

ENGLISH:

for one small loaf:

3 cups of bread flour,
1 1/4 tsp of dry yeast,
2 tsp of salt,
1 tsp of sugar,
1 1/2 cup of warm water


    Mix the yeast with the sugar and warm water, set aside until the yeast is foamy and activated, about 5 minutes. Add the remaining ingredients and mix using a wooden spoon (you can add more flour,if necessary). Form a loose and a bit sticky ball, cover with some plastic wrap and leave it somewhere undisturbed for about 18 hours.Preheat your oven to 220-230 degrees. Place a dutch oven in the oven to preheat it as well.  Scrape the dough (which will be very thin and sticky) on a well floured surface and just pull it together into a loose ball, place it on a parchment paper and add it to the hot dutch oven. Put the lid on and pop it in the oven for 30 minutes, after 30 minutes remove the lid and bake for an additional 15 minutes or until golden brown.
Recipe by Laura Vitale

37 komentarzy:

  1. ach ta idealnie wypieczona skórka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nicely golden brown and yummy! Now all I need is just a small dish of olive oil and some mashed garlic :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś chleba nigdy nie robiłam sama i jak sobie pomyśle, ile czasu to trwa, to wolę iść do piekarni :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jeszcze nigdy nie robiłam chleba, ale na pewno kiedyś spróbuje. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Poważnie Natalio tak wygląda taki chlebek? Tylko z żeliwnym garnkiem problem :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze chciałam sama upiec chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy takiego chleba nie robiłam, ale prezentuje się znakomicie. I w sumie nie tak dużo pracy trzeba włożyć w jego wykonanie :) Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda ten chlebek ☻ Taki chleb pysznie smakuje ☺

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie;) raz próbowałam upiec chleb,ale średnio wyszedł:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglada przepysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłabym chętnie go tylko z masełkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I love Italian bread :)
    Have a good weekend

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny chlebek :D Aż szkoda że nie mam takiego garnka, w którym mogłabym go upiec :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja akurat za włoskim chlebem nie przepadam... Mimo, że jadłam ich chyba tysiące w każdej możliwej części kraju.:P

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie odważyłem się na upieczenie chlebka c:

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeszcze nigdy nie robiłam chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Chleby piekę bardzo często ,a takie wilekie dziury uwielbiam (haha) !

    OdpowiedzUsuń
  18. My pieczemy systematycznie, ale w wersji bez glutenu z powodu nietolerancji

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam go. Ja mam szklane naczynie i też wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Fajnie wygląda chętnie by się zjadło z masełkiem

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie jem pieczywa, więc nie stanę sie fanką ;) ale bardzo ładnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  22. il est magnifique j'en goûterai avec plaisir
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  23. wow its realy look yammi & delicious thanks for sharing..
    https://clicknorder.pk online shopping in lahore

    OdpowiedzUsuń
  24. Llevo muchos años sin comer pan casero, mi hermana lo hace, pero ahora vivimos muy lejos una de la otra, yo no lo se hacer! Feliz semana guapa! ♥️♥️♥️

    OdpowiedzUsuń
  25. Llevo muchos años sin comer pan casero, mi hermana lo hace, pero ahora vivimos muy lejos una de la otra! Yo no lo se hacer! Feliz semana guapa! ♥️♥️♥️

    OdpowiedzUsuń
  26. Super, chleb wygląda niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Super! Dziś też będziemy piekły chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  28. domowe chleby- mmmm <3 wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń