lutego 09, 2018

Gulasz wołowy / Beef Stew

Dziś mój ulubiony gulasz - z wołowiną, warzywami korzeniowymi i ogórkami kiszonymi, które dodają niezwykłego smaku potrawie. Kluczem do pysznego gulaszu wołowego jest długie duszenie mięsa - wtedy będzie delikatnie i bardzo miękkie. Idealne z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego:)

500 g wołowiny na gulasz,
opcjonalnie 2 łyżki mąki,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
2  marchewki,
2 gałązki selera naciowego lub 1/3 selera korzeniowego,
duża papryka,
korzeń pietruszki,
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
ok. litra wody lub bulionu wołowego,
3-4 kiszone ogórki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, rozmaryn

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojone w dość duże kawałki warzywa korzeniowe oraz drobno posiekaną cebulę. Smażyć kilka minut, dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę, a następnie drobno posiekany czosnek. Wrzucić mięso, zalać całość płynem, tak, by lekko zakrywał składniki. Przyprawić i dodać koncentrat. Dusić na małym ogniu około 1 i 1/2 godziny lub do czasu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Pod koniec gotowania dodać starte na wiórki ogórki kiszone.

ENGLISH:

500 g of stewing beef,
2 tbsp of flour (optional),
2 onions,
3 cloves of garlic,
2 carrots,
2 stalks of celery or 1/3 of celeriac,
1 large red bell pepper,
1 parsnip,
2-4 tbsp of tomato paste,
approx. 1 cup of water or beef stock,
3-4 Polish fermented cucumbers/Polish sour pickles
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, thyme, rosemary

Cut the meat into bite size pieces and dust with some flour. Cook in a small amount of oil, until golden brown, set aside. To the same pan, add roughly chopped carrots, parsnip and celeriak. Cook for few minutes and add finely chopped onion and diced pepper.After few minutes, add finely chopped garlic. Add the meat and tomato paste, cover with stock. Season well and simmer on low heat for about 1 1/2 h or until the meat is very tender. Grate the cucumbers and add it at the end of cooking process. Serve over rice, barley or potatoes. Enjoy:



33 komentarze:

  1. oj, dawno nie jadłam, a tak lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny i pożywny:)))w sam raz na chłodne dni:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. wow this looks so good and perfect for the freezing cold weather we have here. Thanks for sharing, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak smacznie to wygląda i pewnie przepyszny:) Zapraszam do mnie. Obserwuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobry pomysł na niedzielny obiad

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastic recipe, look really tasty!
    Great post darling! Awesome! Have a nice weekend!♥

    New post is here: Visit my blog, Malefica

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie dla każdego raki gulasz ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak, jak gulasz to tylko z ogórkami!

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie dzisiaj makaron ze szpinakiem i pomidorami :) Ale narobiłaś mi smaka na mięcho :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie! Chociaż osobiście z mięsa jem tylko kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo lubię :) a ostatnio robię je albo w wolnowarze albo w piekarniku by nie musieć pilnować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo apetycznie <3

    Pozdrawiam - http://izabiela.pl/

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak zwykle wygląda smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń
  16. żadko przygotowuję z wołowiny, ale też lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Looks like the perfect meal for this cold weather :)
    Have a good week

    OdpowiedzUsuń
  18. Mój mąż bardzo lubi taki gulasz :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Idealna propozycja na obiad :) Bardzo apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  20. wygląda pysznie, doskonała potrawa na zimę

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne danie na zimowa pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam, ale dawno nie jadłam. Dzięki, że przypomniałaś o takim wspaniały daniu.
    Pięknie podałaś swój gulasz. Tak apetycznie wygląda. Ślinka cieknie :)
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo podoba mi się ten gulasz.
    Sama za takimi przepadam, więc to moja bajka.
    Pozdrawiam serdecznie! Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale dawno już nie jadłam gulażu narobiłaś mi pychoty pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. Hmm dawno już nie jadłam gulaszu :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Rzadko jadam gulasz a już z wołowiną to w ogóle

    OdpowiedzUsuń
  27. Smakowicie wygląda gulasz :) Lubię taki gulasz z dodatkiem kaszy :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger