czwartek, 15 lutego 2018

Popękane ciasteczka czekoladowe z bananem / Chocolate Banana Crinkles

Dziś polecam nietypowe, mocno czekoladowe, popękane ciasteczka. Są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Ich przygotowanie zajmuje troszkę czasu, ponieważ ciasto musi się dwukrotnie chłodzić w lodówce, ale samo formowanie nie jest trudne. Ciasteczka pieką się błyskawicznie, są miękkie w środku i delikatnie chrupiące dzięki posypce z cukru pudru. Polecam wszystkim fanom ciemnej czekolady. Smacznego:)

na około 18-20 ciasteczek:

110 g masła w temperaturze pokojowej,
jajko w temperaturze pokojowej,
pół banana (50 g),
90 g cukru,
125 g mąki,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
20 g ciemnego kakao,
pół łyżeczki cynamonu,
100 g posiekanej ciemnej czekolady (u mnie 70%),

ok. 100 g cukru pudru

Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko, zmiksować. Dosypać mąkę, proszek, cynamon i kakao. Dokładnie wymieszać. Dodać rozgniecionego widelcem banana, zmiksować. Wrzucić posiekaną czekoladę, wymieszać szpatułką. Odstawić na kilka godzin do lodówki (lub na noc). Ze schłodzonego ciasta formować małe kulki (20g każda) - ciasto mocno się klei,ale wystarczy nabrać je łyżeczką i szybko formować w dłoniach. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie każdą kulkę dokładnie obtoczyć w cukrze pudrze. Układać na blaszce, delikatnie spłaszczać. Piec 10 minut w 180 C.


Oryginalny przepis.

ENGLISH:

for 18-20 cookies:

110 g of butter, room temperature,
1 large egg, room temperature,
1/2 of a banana (50g),
90 g of sugar,
125 g of flour,
1/2 tsp of baking powder,
1/2 tsp of cinnamon,
20 g of dark cacao,
100 g of chopped dark chocolate (70%)

approx. 100 g of powdered sugar

Beat the butter with sugar, add the egg, mix well. Add the flour, cinnamon, cacao and baking powder, mix. Add the mashed banana and chopped chocolate, mix. Cover with plastic wrap and let it chill in the fridge for few hours or overnight. Spoon pieces of the batter and form 18 to 20 balls (20 g each). Let them sit in the fridge for additional 2 hours. Roll each ball into powdered sugar. Place on a baking tray lined with parchment paper and gently flat each ball, using your hand. Bake for 10 minutes in 180C.

39 komentarzy:

  1. zbananem muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię te ciasteczka, chociaż ja robię bez banana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wyglądają rewelacyjnie, ale na pewno tak smakują ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ładnie wyglądają! Uwielbiam połączenie bana z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, koniecznie muszę takie upiec ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. porywam jedno ciasteczko do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. już wiem co zrobię w weekend :D

    OdpowiedzUsuń
  9. I love the add of banana here, Natalia. These cookies look great!

    OdpowiedzUsuń
  10. czekolada i banan to idealne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  11. I do tego duży kubek mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudne i smakowicie wyglądają <3

    OdpowiedzUsuń
  13. szkoda, ze czasochłonne, wygladaja super

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ładne ciacha. Podobają mi się.
    Świetnie wyglądają i smakują.
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeszcze nie jadłem takich ciasteczek. Muszę spisać sobie ten przepis i wypróbować go :) Bardzo lubię zresztą amerykańskie desery :) Bardzo lubię amerykański program kulinarny, który nazywa się pt. "The Pioneer Woman" (Kobieta na dzikim zachodzie). Ciekawe dania ta Pani przyrządza.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetnie wyglądają!
    Udanego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo smakowite ciasteczka :D

    OdpowiedzUsuń
  18. superbe ils sont à croquer
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam wypieki z bananem :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jeżeli tam jest banan, to oczywiście - jadłabym! ♥

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak jest cynamon to się piszę :)!
    Ostatnio to moja ulubiona przyprawa, powiem Ci szczerze, że dodaję go do herbatki - ma niesamowite właściwości jeżeli chodzi o mój kapryśny brzuszek (poczytaj sobie więcej na ten temat), Poza tym - rozgrzewa :)


    Zapraszam na najnowszy wpis - współpraca!
    studentkazarzadzania.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Pomimo późnej godziny z chęcią zjadłabym kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  24. w takiej wersji jeszcze ich nie piekłam a podoba mi się i to bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Fajnie wyglądają :) Po składzie sądzimy, że są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Na zewnątrz nie wyglądają specjalnie kusząco, ale środek jest już smakowity!

    OdpowiedzUsuń
  27. Wyglądają średnio, ale podejrzewam, że bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Te ciasteczka świetnie wyglądają! Już od dawna planuję je upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  29. jeśli wyglądają tak, jak smakują, to zjadłabym wszystkie ;)

    OdpowiedzUsuń